1. YAZARLAR

  2. Fatih Sultan KAR

  3. Mustafa Sırtlı’nın ardından Ağlıyor Karadeniz
Fatih Sultan KAR

Fatih Sultan KAR

Yazarın Tüm Yazıları >

Mustafa Sırtlı’nın ardından Ağlıyor Karadeniz

A+A-

Mustafa Sırtlı, çocukluğumun sanatçısıydı. Onun türküleriyle büyüdük, aşık olduk, hüzünlendik, eğlendik.

Hasbel kader şiir türkü yazmaya başladığım dönemlerde o Çayeli’nde küçük bir kasetçi dükkânı açmıştı. Sabahları yanına gider, saatlerce şiirler, türküler üzerinde konuşurduk.

Çok farklı bir yeteneği vardı. Şiir yazmasının yanında üretilmiş bir şiirde var olan eksikleri bulur tamamlardı. Bu durumda benim için biçilmiş kaftandı.

mustafa-sirtli-1.jpg

Unkapanı denen gayya kuyusuna takıldığım dönemlerde bir çok Rizeli sözde sanatçı eserlerimi yağmalarken, kendi adlarıyla başkalarına pazarlarken o bana hep rehber oldu. Toplumsal olaylara çok duyarlı bir yapısı vardı.  İlimize gelen şehitler için yazdığım “ Ağlıyor Karadeniz” isimli türkümü albümüne koymuş, albüme de aynı adı vermişti. Karadeniz şimdide ağlıyor Mustafa Abi. Bu kez duygularımızı dile getiren, ölümsüz eserlere imza atan ve içimizden biri olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyen Mustafa Sırtlı’ya ağlıyor. 

mustafa-sirtli-2.jpg

Mustafa Sırtlı müziğe ilkokul yıllarında başladı. Dertliyim Efkarlıyım”, “Ali Dayı”, “Peştamalli Kız” gibi unutulmaz eserleri Karadeniz Müziğine kazandırdı.

Hep sade yaşadı

İstanbul’da yaşadı, İstanbul’da bulundu ama Çayeli’nden hiç kopamadı. Onun “Ali Dayı” türküsü ve şöhreti her tarafta yayılırken o sade yaşamını sürdürdü. Sanatçı erişilmez olur sözüne inat her zaman Çayelililerle iç içe yaşadı. Onun ürettiklerinin zerresini üretmeyenler Devlet Sanatçısı ilan edilirken o kendi değerleriyle mutlu olmayı bildi. Bir iki türkü ile yürüyüşü değişen Karadenizli sanatçılardan hiç olmadı. Son klipini çocukluğunun geçtiği baba ocağında Adem İmdat Kesici’nin sözlerini yazdığı eskiye özlemi anlatan ” Baktım Ağladım” isimli eserine çekmişti. On iki yıl yaşadığı baba ocağında çekilen klip ve eser büyük ilgi görmüştü. 

Mustafa Sırtlı kimdir?

1957`de Rize`nin Çayeli ilçesinde doğdu, İlkokul öğrenimini doğduğu yerde tamamladıktan sonra Lise öğrenimini Rize merkezde sürdürüyordu. 2. sınıfta iken babasını kaybeden Sırtlı acı kaybı ve çeşitli sebeplerden dolayı eğitim ve öğrenimini burada bitirmek zorunda kaldı. Müziğe olan ilgisi okul zamanlarından beri büyümeye başlamıştı ve Sırtlı 1981 yılında arabesk müzik tarzı olarak ``Fakirim Meyhaneci`` adlı ilk albümünü çıkarttı.. O günden bu yana 26 albüm yapan Sırtlı günümüzde Karadeniz sanatçılarının en önemli isimlerinden birisi olmuştur. Allah (cc) Rahmet eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum