1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çay Kooperatifi'ne faiz tepkisi
Çay Kooperatifi'ne faiz tepkisi

Çay Kooperatifi'ne faiz tepkisi

Pazar Çay Ekicileri Kooperatifi'nin, üreticilere sattığı gübreden haksız yere yaklaşık 200 bin YTL fazlalık faiz aldığı iddiasıyla hakem heyetine başvuruldu.

A+A-

S.S. 58/3 Pazar Çay Ekicileri Kooperatifi'nin 2008 yılı Mart ayında üyelerine satmış olduğu gübrenin parasını, Haziran ayında çay bedellerinden keserek geri almış olmasına rağmen 31 Ağustos gününe kadar banka faizlerinin bile üzerinde olan aylık yüzde 2 oranla çarparak üreticiyi borçlandırdığı belirtildi.

Pazarlı çay üretici Ömer Hocaoğlu, üyesi olduğu S.S. 58/3 Pazar Çay Ekicileri Kooperatifi'nin bu şekilde haksız yere ortalama 200 bin YTL fazlalık faiz aldığını söyleyerek, “S.S. 58/3 Pazar Çay Ekicileri Kooperatifi, 2008 yılı Mart ayında üyelerine satmış olduğu gübre bedellerinden aylık %2 olmak üzere (ki bu oran banka faizlerine göre çok yüksek bir orandır), 31 Ağustos 2008 tarihine kadar faiz uygulamıştır. Bu da ton başına birinci kalite gübrede 32 YTL yapmaktadır. Oysaki adı geçen kooperatif gübre bedellerini Haziran 2008 ayı içerisinde üyelerinin cüzdanlarından kestirmiştir. Kooperatif, Haziran ayında kesinti yapılmış olmasına rağmen Ağustos ayı sonuna kadar faiz uygulamıştır. 2008 yılı içerisinde yaklaşık 6 bin ton gübre dağıtan kooperatifin kesintisi 2. Kalite gübre fiyatları ile 153 bin YTL bedel oluşturmaktadır. Bunun da 1. Kaliteyle ortalaması alındığında Çay Ekicileri Kooperatifi üyelerinden yaklaşık 200 bin YTL fazla ücret almıştır.” Dedi.

Durumu fark etiğinde kooperatif muhasebecisi ve başkanı ile görüştüğünü de kaydeden Hocaoğlu, “Görüşmemde bu kesintilerin iade edilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını, ayrıca kesintilerin farikalarca hesaplarına yatırılmadığını beyan etmişlerdir. Kooperatif yöneticileri çay fabrikaları ile olan sorunlarının bedelini üyelerine ödetmektedir. Kişi başına 50–100 YTL olan bu kesintiler vatandaşlarca fark edilmeyebilir. Ancak yekünde yaklaşık 200 bin YTL tutan bu bedel, bay, bayan, çoluk, çocuk, tüm üreticilerin yağmurda çamurda elleri titreyerek topladıkları, satmak için çok çile çektikleri yaş çayların karşılığıdır. Böyle 'teknik olarak mümkün değil' ya da 'fabrikalar bize yatırmadılar' gibi hukuki dayanağı olmayan sebeplerle paraların hiç edilmesi kooperatiflerin kuruluş amaçları ile çelişmektedir.” Şeklinde konuştu.

Konuyu bir üretici ve kooperatif üyesi olarak Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na taşıdığını da kaydeden Ömer Hocaoğlu, tüm üreticilerin de duyarlı davranmaları ve haklarına sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
21 Yorum