1. YAZARLAR

  2. D. Ali TAŞÇI

  3. NİÇİN KİTAP OKUMALI?
D. Ali TAŞÇI

D. Ali TAŞÇI

Yazarın Tüm Yazıları >

NİÇİN KİTAP OKUMALI?

A+A-

            Bu soruya şu soruyla karşılık verilse yeridir:

            “Niçin yemek yemeli? Niçin su içmeli?”

            İnsan, dünyaya geliş amacını bilmezse, kendisinin yaşıyor olmasıyla yaşamıyor olması arasında bir fark yoktur, diye düşünüyorum. Yemek yemez, su içmezse insan ölür; fakat hayata geliş amacını bilmezse ölümden beter olur; ebedi bir mahrumiyete mahküm olur.

            İnsanın dünyaya geliş amacı nedir? Derin bir sorudur; fakat insanı Yaratan, onu niçin dünyaya gönderdiğini, insanın yaratılış amacını da söylüyor:

            “ Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 56)

            Madem yaradılış ve dünyaya geliş amacımız “Allah’a kulluk”tur, o halde bunun nasılını da bilmemiz birinci ve en önemli hayati görevimizdir.

            Allah’a kulluğumuzu nasıl yapacağız? Bunu sadece akılla bulmak elbette mümkün değildir; aklı aydınlatan nâkile, yani vahye muhtacız; ışık yoksa gözün bir anlamı yoktur. Yani okumaya, anlamaya; anladıklarımızı yaşamaya muhtacız ki, insan olduğumuz anlaşılsın.

            “İlim yol almak için, fikir yol açmak içindir.” diyor, Mevlâna.

            İlim yoksa yolun adresi de yok, yola binmek de yoktur. Fikir yoksa kapanan yolu açmak nasıl mümkün olabilsin? (Tanzimat’tan bu yana kapalı yolu açamayışımızın temel sebebi, fikirsizliğimizdir.)

            İlim okumakla elde edilir ve yol bulunur. İlim elde edildikten sonra, yani yola bindikten sonra fikir devreye girer ve yol açılır. İlim ayak, fikir kürek gibidir. İlimsiz fikir yürütmek, olmayan yola, yani havaya kürek sallamak gibidir ve bunu görenler, onu yapana “deli” gözüyle bakar.

            Evet, yola (Sırat-ı müstakim) binmek için mutlaka okumak gerekir. Okumayan, çölde kaybolmuş demektir. Kaybolmuş insanın zihin dünyası çok karmaşık olur.

            Ruhça yücelmek için, onur ve erdem kazanmak için, kişilik- kimlik kazanmak, empati kurabilmek, iyilikle kötülüğü tanımak ve iyilikten yana olmak, hakiki dostu tanımak, ahlâkımızı güzelleştirmek, kendimizi keşfetmek, tarihimizi- medeniyetimizi hakiki yüzüyle öğrenmek… için okumalıyız.

            Ne ve neler okumalıyız?

            Yüzme bilmeden denize atlayan boğulur. Yüzmeyi öğrendikten sonra gücün nispetinde denize açılabilirsin. Evvela kendini tanıtan, kendi medeniyetini her yönüyle anlatan eserler okunmalıdır.

            “Yaratan Rabbinin adıyla oku!” (Alak, 1)

            Rabbin adıyla okunmaz ise, dünya cehenneme döner; çünkü savaşları çıkaranlar, dünyayı kana bulayanlar çobanlar değil, hepsi de üniversite mezunlarıdır. Besmelesiz okumak, varlığın yaradılış kodunu bozar. Olanı, olması gereken yere değil de putlaşmış nefsinin emrettiği yere koyar ki, bu durum, insanın yaradılış amacını bozar. Yaradılış amacının dışına çıkan insandan daha tehlikeli bir yaratık yoktur.

            “Okumaktan mânâ ne, kişi hakkı bilmektir.” diyor, Yunus Emre.

            Kişi hakkı bilmek için insanın önce kendini tanıması gerekiyor. Kendini ve varlığı tanımak için okuyacak olduğumuz ilk Kitap Kur’an- ı Kerim olmalıdır. Kur’an’ı anlamadan yapılacak olan bütün okumalar, ruha yönelik büyük bir zulümdür. Doktorun elindeki bıçak dirilticidir, delinin elindeki bıçak ise öldürücü.

            İçi zehirli yılanlar ve timsahlarla dolu olan bir kuyuya düşen insanın durumu nasıl olur? Korkudan vücut kimyası bozulur. Ona dünyanın en iyi yemeklerini, dolarları, dünya saltanatını vaat etseniz, onun için bütün bunların bir anlamı olur mu? Ona, yukarıdan ip sarkıtırsanız, o, bu ipe heyecanla tutunur ve onu sarkıtana can minneti duyar.

            Dünya, içi zehirli yılanlarla dolu bir kuyudur ve insana gökyüzünden sarkıtılan bir ip (hablullah) vardır ve bunun adı Kur’an-ı Kerim’dir. Ve insan bu ipin farkında bile değildir.

            Okumadan, okuyanları dinlemeden; yani  bu ipe sarılmadan yılanlara, timsahlara ebedi bir yem olmaktan kurtulamazsın. Öyleyse hemen eline bir Kur’an-ı Kerim al ve anlayacağın bir dille oku! Onu uygulayan Peygamberimizin hayatını da iyi öğren ki kurtulanlardan olasın.

            D. Ali TAŞÇI (dalitasci@hotmail.com) Twitter:@DAliTasci

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız