1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Nisan bitti kış bitmedi!
Nisan bitti kış bitmedi!

Nisan bitti kış bitmedi!

Artvin'de kar yağışının devam etmesi tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan köylüleri zor durumda bıraktı.

A+A-

Artvin’in Şavşat ilçesi ve köylerinde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor.
Kar yağışının devam etmesi tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan köylüleri zor durumda bıraktı. Önceki yıllarda bu mevsimde buğday, arpa, mısır, patates, fasulye gibi birçok ürününü eken çiftçi bugün ise sadece çaresiz bir şekilde kar yağışını seyrediyor. Hayvancılık yapan vatandaşlar ise hayvan yiyecekleri olan ot, yem ve samanlarını yıllardan beri Şubat ayı sonuna yetebilecek şekilde hazırlık yaptıklarını, bu yıl ise Nisan ayının sonu gelmesine rağmen halen kar yağdığını ve zor durumda kaldıklarını ifade ettiler. Geçen yazın kurak geçmesi sebebiyle beklenen ürünü elde edemediklerini belirten köylüler, kışın uzaması sebebiyle hayvan yemlerinin tükendiğini ifade ettiler.

Şavşat’ta kışın uzun geçmesiyle krize giren vatandaşlar yetkililerden sorunlarına çözüm bulunmasını istediler. Köylüler: “Alacak ve vereceklerini, sigorta primlerini ödeyemeyen ve çeşitli yerlere borçlanan tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşların gerekli tespitleri yapılarak bazı borçlarının ertelenmesini sağlamalı.” dediler.
Öte yandan hayvanlarının yemleri tükenen vatandaşlar, köy köy gezerek ot arıyor. Ot bulanlar ise hayvan yiyeceklerini öküzlerin çektiği kızaklarla taşıdılar.
Maden, Pınarlı. Hanlı Çavdarlı, Karaköy, Mısırlı ve Çağlayan köylerinde hayvanlarına yedirecek otu kalmayan vatandaşlar bu sıkıntılarının çok büyük olduklarını belirterek, kendi köylerine 6–7 kilometre uzaklıkta olan köylere giderek kızaklarla öküzle ot getiriyor. Köylüler: “Çok zor durumdayız. İl ve ilçe yetkililerimizin bu duruma bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Hiç olmasa ileriye dönük kredi veya yem vermelerini veya bölge çiftçisinin bazı kredi borçlarının ertelenmesini istiyoruz.”diye konuştular.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız