
Öğretmenler Çayeli Bakır'da
Çayeli Bakır, basın mensuplarının ardından kapılarını öğretmenlere de açtı.
Madencilik Haftası kapsamında kapılarını sivillere açan Çayeli Bakır İşletmeleri’nin yeni misafirleri Özel Çayeli Şahika İlköğretim Okulu öğretmenleri oldu.
Okul idaresinin randevu talebi üzerine gerçekleşen ziyarette, Şahikalı öğretmeleri Mil Müdür Yardımcısı Hakkı Boz ve Eğitim Amiri İshak Öztürk gezdirdi. Mesleki bilgi edinme çerçevesinde Çayeli Bakır'ı ziyaret eden öğretmenler, gezi esnasında hayli heyecanlı saatler geçirdiler.
Öncelikle İşletmenin Mil bölümünü gezen öğretmenler, ilk kez gördükleri bir madende heyecanlı anlar yaşadılar. Mil bölümü ile ilgili bilgi veren Müdür Yardımcısı Hakkı Boz, öğretmenleri öncelikle kontrol birimi olan binaya götürdü. Fabrikanın tamamının bilgisayar üzerinden takip edildiğini söyleyen Hakkı Boz, "Biz Çayeli Bakır İşletmeleri olarak, teknolojik imkânlar yönü ile dünyanın en ileri standartlarına sahip bir maden işletmesiyiz. Kontrol binasından fabrikanın neresinde bir arıza olsa veya yanlış yapılan bir iş olsa, bilgisayar sistemi ile hemen tespit edebiliyoruz. Fabrikada kullanılan makineler, teknolojik olarak en üst standartta cihazlardır."dedi. Hakkı Boz, öğretmenleri daha sonra bakır ve çinko madeninin nasıl işlendiğini göstermek için, devasa sistemlerin kurulduğu cevher ayırma ve zenginleştirme işlemlerinin yapıldığı bölümde gezdirdi. Daha sonra ziyaretçiler, Maden İşletmesinin eğitim amiri olan İshak Öztürk'ün nezaretinde madenin çıkarıldığı yeraltına indirildiler. Madende çalışan işçilerin ve ziyarete gelenlerin güvenliği konusunda çok hassas davranan Çayeli Bakır İşletmeleri, ziyaretçilere, yeraltına inmeden önce güvenlik eğitimi de verdiler. Personelin eğitimini sağlayan İshak Öztürk, kurumları için en önemli unsurun güvenlik olduğunu ve kurallara uyma noktasında personelin çok hassas davrandığını ifade etti. İshak Öztürk, öğretmenleri beş kilometre uzun bir yolculuktan sonra madenin en dip noktasına götürdü. Devasa yolların yapıldığı yeraltında, maden çıkarma olayı tamamı ile teknolojik imkânlardan faydalanılarak gerçekleştiriliyor. İshak Öztürk'ün verdiği bilgi neticesinde en son noktaya gönderilen maden rezervleri, altı tonluk asansörler sayesinde iki dakikada yer üstüne çıkarılıyorlar. Yıllı 84 milyon dolar ekonomiye katkı sağlayan Çayeli Bakır İşletmelerinde 485 işçi çalışıyor. Günde 3 vardiya halinde haftanın 7 günü çalışan işletmede, her ay ortalama 100 taşeron işçi de devamlı çalışmakta. Çayeli Bakır İşletmelerini ilk defa gezmenin heyecanını yaşayan Muhammet Karamustafa, "Hayalimde insan yoğunluğunun olduğu bir işletme düşünürken, karşıma tamamı ile devasa makinelerle iş yapılıp maden çıkarılan bir işletme çıktı. Gerçekten yeraltına inmek insanı hayli ürpertiyor. Buraları öğrencilere de gezdirmek gerekir" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT