1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ovit için nihayet düğmeye basıldı!
Ovit için nihayet düğmeye basıldı!

Ovit için nihayet düğmeye basıldı!

Rize'de 1970'li yıllardan bu yana yapılması planlanan ama hiçbir dönem yapımına başlanılamayan Ovit Tüneli için RTSO düğmeye bastı.

A+A-

Göktürk FIRAT - Rize Ticaret ve Sanayi Odosı (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Rize-Erzurum Karayolu Ovit Dağı mevkiinde yapılması planlanan Ovit Tüneli'nin Rize'nin kaderini değiştireceğini söyledi.
Rize'de 1970'li yıllardan bu yana yapılması planlanan ama hiçbir dönem yapımına başlanılamayan Ovit Tüneli için RTSO düğmeye bastı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakım yüksekliğindeki Ovit Geçidi kış aylarında 4 metreyi bulan kar kalınlığından dolayı yılın sadece 4 ayı hizmet verebiliyor. Dönemin hükümeti tarafından 1996 yılında 60 trilyon bedelle ihalesi yapılıp bir bölümü tamamlanan kar tünellerine rağmen geçit, 4 ayın üzerinde hizmet verir hale getirilemedi. RTSO tarafından Ovit Geçidi'nin 12 ay boyunca açık tutulabilmesi için bir tünel projesi fikri ortaya atıldı.
RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Ovit Dağı'nda yapılacak 11 kilometre uzunluğundaki bir tünel ile Rize ile Türkiye'nin doğusu arasında yeni bir transit geçit oluşturulabileceğini söyledi. Tünelin GAP'ı dünyaya açağını iddia eden Ofluoğlu, "Bugün Ovit Geçidi'ni bir takım geçici tedbirlerle transit ulaşıma açmayı planlıyorlar. Biz bu projelere karşı çıkıyoruz. Hiç kimse malını 2 bin 640 rakımdan taşımayı kabul etmez. Düşünülen projeler Ovit Geçidi'ni 4 ay aktif hale getirmekten ileri gitmeyecektir. Ovit'i 12 ay kullanmak istiyorsak tünek açmak zorundayız. Biz geçidin makul bir koddan tünel ile geçilerek yolun uluslararası bir statü kazanmasını istiyoruz. Bunu başarırsak GAP'ı dünyayla buluşturacağımız gibi İran'ın da nakliyatını bu yol üzerinden yapmasını sağlarız. Bu da Rize'nin kaderini değiştirir. Biz tünelin yapılabilmesi için gerekli araştırmaları ve çalışmaları başlattık. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.
RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, RİPORT Rize Limanı'nın derinlik bakımından Türkiye'nin en iyi limanlarından bir tanesi olduğunu hatırlatarak, "RİPORT Rize Limanı derinlik bakımından 30 gros tonluk gemilerin yanaşabileceği bir limandır. Trabzon Limanı'na en fazla 12 gros tonluk gemiler yanaşabiliyor. Hopa Limanı'na ise 7 gros tonluk. Eğer bu tünel yapılırsa GAP'ın ve İran'ın ticaret ürünleri Rize Limanı'ndan dünyaya dağılır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum