1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ovit Tüneli burada yapılacak
Ovit Tüneli burada yapılacak

Ovit Tüneli burada yapılacak

İşte, 10 yıl önce ihalesi yapılmasına rağmen bir türlü mesafe alınamayan Erzurum Rize karayolunun Ovit geçidindeki tünel inşaati;

A+A-

En kestirme ve güvenli şekilde Rize’yi Erzurum’a bağlayan karayolunun kış şartları nedeniyle yılın büyük kısmında kapalı kalmasını önleyecek Ovit Tünelleri Projesi 10 yıldır neden tamamlanamıyor?
Yerleri daha önceden tespit edilerek ihalesi 1997 yılında gerçekleştirilen 11 adet kar tünelinden, geçen 10 yıllık sürede sadece 75 metre mesafesi olan 1 tanesi tamamlanabildi. Bölge halkı soruyor; “Rize-Erzurum yolu kısır rant hesapları yüzünden bir engellemeyle karşı karşıya değilse, ihalesi de yapılmasına rağmen 10 yıldır bu tüneller neden tamamlanamadı?
İşte o tünellerin güzergâhı:
İkizdere temsilcimiz, gazeteci İsmet Kösoğlu, bölgenin en büyük zirve noktası, 2 bin 640 metre rakımlı tepeden sizler için Ovit Tünellerinin güzergahının fotoğraflarını çekti.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Ovit Tünelleri için ilk ciddi çalışma 1997 yılında başlatılmıştı.
10 yıl önce, mevcut karayolu üzerinde Çamlık köyünden itibaren çığ tehlikesini önlemek için uzunlukları 100 ile 300 metre arasında değişen 11 adet kar tünelinin ihalesi yapılmıştı. Ancak Çamlık-Ekrem Orhon parkı girişinde başlanılan ilk kar tüneli 10 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanamadı.
Yaklaşık 300 metrelik bu tünelde çalışmalar 2007 yılında da devam ediyor.

Sivrikaya köyü içinde başlanılan 75 metre uzunluğundaki kar tüneli ise tamamlanarak hizmete açıldı. Köyün içinde olması dolayısıyla en isabetli tünel olarak burası gösteriliyor.

3’üncü tünelde ise temele döşenen yüzlerce ton demir çürümeye terkedilmiş durumda. Yaklaşık 10 yıldır çürümeye terk edilen bu demirlerin bugüne kadar hiç hesabı sorulmadı. Bu tünelde fotoğrafta da görüldüğü gibi yıllardır hiçbir çalışma olmadı. Tünelin akıbetinin ne olduğu da meçhul. İnşaat, temelindeki yüzlerce ton demir ile, adeta kaderine terk edilmiş vaziyette.
Ovit, onlara göre hayal proje oldu!
Geçen süre içerisinde ise iş sürüncemeye bırakılarak bir ölü yatırım, hayal proje şeklinde kamuoyunda dillendirilmeye başlandı. Özellikle alternatif yol olarak Trabzon, Zigana, Gümüşhane’nin bastırmasıyla Ovit geçidi, Rize Erzurum karayolunun kamburu gibi gösterildi hep. Tünel projesinin de geciktirilmesiyle konu adeta gündemden düşürülmeye çalışıldı yıllarca. Mesut Yılmaz ve ardından da Tayyip Erdoğan’ı Başbakan yapan Rize ise maalesef bir yol projesini dahi tamamlatamadı.
Rize’den de aldığı destekle bölge basını hüviyetine kavuşan bazı Trabzon gazeteleri ise Tanjant’ın gerçekleşme olasılığını hesaba katmadan Ovit’i hayal proje olarak dillendirmeye devam ediyorlar.
Erzurumlular’dan destek
Rize Erzurumlular Derneği Genel Başkanı Ahmet Özyürek, Ovit yolunun Erzurum-Rize arasında tercih edilen önemli bir proje olduğuna vurgu yaparak, “Burasının 12 ay ulaşıma açık olmasını istiyoruz. Başka yol kullanmak zorunda bırakılmayalım. Rize ve Erzurum'un ticareti, sosyal yapısı, kültürel bağları, çocuklarının eğitimi, üniversitelerinin faaliyetlerinın sağlıklı zemine oturtulması gibi nemli konularda isabet sağlanması, Ovit yolunun açık olmasıyla paralellikler arz etmektedir.” dedi.

Erzurum İl Genel Meclisinin AK Partili Üyesi Tahsin Bayramoğlu ise yolun önemine değinerek, “Ovit, Rize ile bağlantımız olan en güzel karayolumuzun zirvesidir. Burada yaklaşık 15 kilometrelik bir yerde kar, çığ problemi oluyor. Bu aksamalar bu çağda rahatlıkla aşılabilir. Ovit Zirvesi yapılacak tünellerle açılmalı ve 12 ay Rize-Erzurum ulaşımı sağlanmalıdır. Tünel yapılmaz diye bir kayıt yok. Önemli olan hükümet desteği ile yatırım programına alınması ve yapılmak istenmesidir. Başbakanımız inanıyorum ki Ovit Tüneli için evet diyecek ve çalışmalar başlayacaktır" diye konuştu.

Aslen İspirli olan, Rizespor’un eski futbolcusu ve genel kaptanlarından Lokman Koçan da Ovit Tüneli’nin Başbakan Erdoğan zamanında yapılmasının büyük önem arz edeceğini belirterek,

 “Bugünkü teknikle delinip tünel yapılamayacak dağ yoktur. Bolaman, Bolu, Sürmene, Tirebolu, İyidere, Çayeli tünelleri hangi metotla açılmışsa Ovit Tüneli de açılır ve açılmalıdır. Ben 12 ay Rize’den Erzurum ve İspire gitmek isterim. İspir’deki tarım ürünleri zaman geçmeden Rize’ye ulaşmalıdır. Biz Başbakanımızdan tünel sözü vererek hemen proje hazırlatma talimatı bekliyorduk. Bakın zaten İkizdereli Talip Kahraman hemşerimiz Tünel yapımının yarısını karşılayacağı sözünü verdi. Bu işadamımızı da küstürmenin değil teşvik etmenin zamanıydı. Ovit tüneli yapılmalıdır. İsteriz ki hemşerimizin zamanında yapılsın.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum