1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. PAZAR KİVİ BİRLİĞİ'NDEN UYARILAR
PAZAR KİVİ BİRLİĞİ'NDEN UYARILAR

PAZAR KİVİ BİRLİĞİ'NDEN UYARILAR

Kivi hasadının başlamasıyla, tüccar, üretici ve STK'lar mevzi aldı. Pazar Kivi Birliği, üreticilere bir dizi hatılatmada bulunarak, 'ürününüzü kaptırmayın' dedi.

A+A-

Pazar Kivi Birliği Başkanı Yusuf Ziya Demir, yaptığı yazılı basın açıklamasında, üreticilerin kivi ürününü satarken telaş etmemelerini, mutlaka birlikte hareket etmelerini istedi.

Üreticilerin bir telaş içerisinde olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Başkan Demir, "Kasım ayı başından itibaren Pazar kivi üreticilerinin ürün satabilmek için bir telaş içine girmiş olduklarını tespit etmiş durumdayım. Aynı şekilde ürün alıcılarının da üreticinin telaşında istifade etmek için pusuda beklediği gerçeğini de kabul etmek gerekir. Oysa üreticiler adına Kivi Birliği vardır ve üreticinin menfaatini korumak durumundadır. Birlik olarak 2 Kasım 2011 tarihi itibariyle kivi sezonunu açtık ve sorunları kamuoyuna duyurduk. Alıcı tüccarlar bölgede ürüne yoğun ilgi göstermesi nedeniyle ürün paylaşılmaya başlanmış ve ilçeler itibariyle farklı firmalar ürünü almak için faaliyete geçmiştir." dedi.

yusufziyademir.jpg

Pazar Kivi Üreticileri Birliği olarak üreticileri temsilen ürünlerin değerinde satabilmeleri ve bedelini zamanında alabilmeleri için büyük uğraşı verdiklerini kaydeden Demir, "Aslında üreticilerin dik durabilmeleri ve ürünlerini değerinde satabilmeleri temel hedeftir. Ama üreticilerin sesimize kulak vermesi gerekir. Kurt dumanlı havayı sever. Üreticilerin dağınık olmaları ve ürünü koruyamamaları alıcıların ekmeğine yağ sürmektedir." şeklinde konuştu.

"Yıllardır bölgemizde kivi alan ve parasal gücünü mutlak güç olarak gören birkaç firma üretici birliği ile temas kurmayıp kendi hesapları doğrultusunda alım faaliyetine başlamış durumdadır." diyen Pazar Kivi Birliği Başkanı Yusuf Ziya Demir "Maalesef değerli üreticiler dik durmayı beceremediklerinden ürünü bu alıcılara satmaktadır. ‘Keser döner sap döner gün gelir hesap döner’ misali güç üreticilerin eline geçecek ve kendilerini ‘mutlak güç’ olarak görenler hizaya gelecektir." ifadelerini kullandı.

Yalova ili ve çevre illerden başlayarak ve bölgedeki kivi satış hareketini izlediklerini kaydeden Başkan Demir, "Oluşan fiyatlar ile ilgili bilgi edinip bölgemize uyarladık. Pazar ilçesi sivil toplum kuruluşları olarak bir taban fiyat belirledik ve tüccarlara duyurduk. Sonuçta onlar alıcı biz satıcıyız. Ürünü taban fiyattan satmak hedefimizdir. Ancak üreticilerin ürünü toplamada dikkatli olmaları ezik, çürük, şekilsiz ve çok ince ürünü satışa sunmamalarını istiyoruz. Ürünün kalitesini muhafaza edelim; mutlaka değeri gelecek. Yağışlı havalarda ürün toplanmasın ve uygun olmayan ortamlarda saklanmasın. Kivi toplandığı an satışa sunulmalıdır." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum