1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazar'da Amerikan beyaz kelebeği istilası!
Pazar'da Amerikan beyaz kelebeği istilası!

Pazar'da Amerikan beyaz kelebeği istilası!

Pazar Yeşilköy'de tırtıl olarak yumurtadan çıkan ve Amerikan beyaz kelebeğine dönen zararlı, vatandaşları endişelendiriyor.

A+A-

Ağaç ve bitki türüne verdiği zararla verim kayıplarına sebep olan "Amerikan Beyaz Kelebeği" Pazar İlçesi Yeşilköy’de de adeta istilaya neden oldu.

trtl5.jpg

Tırtıl şeklinde yumurtadan çıktığında ağaçlara ve bitkilere ciddi zarar veren böceklerin şimdi de evlerin duvarlarına tırmanmaya başladığını söyleyen Pazar Yeşilköy Muhtarı Hasan Yangın, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinden destek istediklerini ifade ederek, “Köyümüzde proje ile kurduğumuz meyve ağaçlarımız dahil bir çok tarım ürünümüzü adeta yok ettiler. Bir orman yangınından daha fazla zarar veriyor. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri köyümüzde incelemede bulundu. İlaçlı mücadele yönünde telkinde bulundular. Özellikle yapraklardaki larvaların imha edilmesi gerektiğini söylediler. Aksi takdirde çok sayıda yayılacağını ve Amerikan beyaz kelebeğine döneceğini anlattılar.” dedi.

trtl4.jpg

Uzmanlar, bu kelebek türünün yılda 2-3 nesil yumurtlayabildiği ve tırtıl şeklinde yumurtadan çıktığında ağaçlara ve bitkilere ciddi zarar verebildiğinin altını çiziyor.

trtl3.jpg

Tırtıl evresini yani larva evresini tamamlayan kelebek, kahverengi pupa oluşturup bu pupalardan erişkin kelebekler oluşturuyor.

trtl2.jpg

Kış mevsimini pupa olarak geçiren bu türün ilk erişkinleri mayıs ayında pupadan çıkıyor ve bu yumurtalardan tekrar tırtıl çıkıyor. Bu döngü bir yaz dönem için 2-3 kere tekrarlanırken, yumurtalarını paketler halinde yapraklara, ağaç kovuklarına bırakan "Amerikan Beyaz Kelebeği" tırtıl şeklinde yumurtadan çıktığında ağaçlara ve bitkilere ciddi zarar veriyor.

trtl1.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum
İlgili Haberler