1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazar'daki kooperatif tartışmasında söz savunmanın
Pazar'daki kooperatif tartışmasında söz savunmanın

Pazar'daki kooperatif tartışmasında söz savunmanın

Pazar 53/8 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde olağanüstü kongre sonrası yönetimin el değiştirmesi ve yeni yönetimin market şubesini kapatmasıyla alevlenen tartışmalarda yapılan eleştirilere başkan ve yönetim kurulu açıklamada bulundu:

A+A-

Rize'nin Pazar ilçesinde kurulu bulunan ve 10 bine yakın üyesiyle bölgenin önemli kurumlarından birisi olan Pazar 53/8 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde geçen ay yapılan olağanüstü genel kurulda Hikmet Hatırnaz başkanlığındaki yönetim, Nihat Kantoğlu başkanlığındaki listeye kaybederek görevi bırakmıştı.

Yeni yönetimin görevi devraldıktan sonra, kendi dönemlerinde açılan ve 10 ay hizmet veren 2. market şubesini kapatmasına tepki gösteren Hikmet Hatırnaz, “Kâr getiren marketi kapattılar” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. 

Bugün ise 23 Eylül Pazar günü yapılan olağanüstü kongrede seçimi kazanarak başkan seçilen Nihat Kantoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Hasan Banko ile Metin Kılıç, kooperatif binasında düzenledikleri basın toplantısıyla iddialara cevap verdi.

koop1-006.jpg

Başkan Kantoğlu, kooperatife yöneltilen eleştirilere rakamlarla cevap vererek şunları söyledi:

KANTOĞLU: “KAPANAN MARKETLE İLGİLİ KARARI ORTAKLAR VERECEK”
“Yeni bir seçim yaptık. Yeni göreve geldik. En çok eleştiri konusu, yeni açılan marketle ilgili oldu. Biz de bunun dokümanını çıkardık. Önceki yönetim kâr ettiğini söylüyor. Biz de muhasebe kayıtlarımızla cevap vermek istiyoruz. Bu marketin 10 aylık cirolarına bakıldığında aylık 14 bin 250 TL zarar ediliyor. 1,5 ay içerisinde olağanüstü mali genel kurulumuz var. Bu süreye kadar durumumuzu ortaklarımıza izah ediyoruz. Ayda 14 bin 250 TL zarar eden bir kurumu, Tarım İl Müdürlüğünden gelen; marketin genel kuruldan yetki alınmaksızın açılmış olduğu gerekçesiyle kapatılması gerektiği yönündeki resmi yazıyı da dikkate alarak kapattık. Olağanüstü mali kurulda da bunun gerekçelerini detaylı şekilde vereceğiz. Burasının kooperatifimize yeniden nasıl bir karlılık sağlayacağını ortaklarımızla konuşup neticelendireceğiz. Burasıyla ilgili de kiralama, yeniden açma gibi alternatif fikirleri olağanüstü mali kongremizde ortaklarımızla görüşüp karara bağlayacağız.” 

KANTOĞLU: “KOOPERATİF BORÇ BATAĞINA ATILMIŞ. AMA KİMSE ENDİŞELENMESİN”
“Geçmiş yönetime ben destek vermiştim. Ama ne yazık ki çok kötü bir durumda bıraktı. Vergi borcum yok diyor. 282 bin 404 lira vergi borcu, sendika aidatı 26 bin 140 lira, SSK borcu 248 bin 673 TL, toplamı da 557 bin 217 TL. Bir de tüccara olan borçlarla ilgili 1 milyon 310 bin TL çek verilmiş. Açık hesabımız 1 milyon 149 bin olmak üzere toplam 2 milyon 459 bin lira tüccara şu an borcumuz var. Evet, sıkıntılar var ancak ortaklarımız, vatandaşlarımız hiç endişe etmesin. Elimizde sihirli değnek yok. Bir mali disiplinle tedbir aldık. Buraya 20 bin, 30 bin TL borcu olanlar var. Kesinlikle bu kurumu istismar edenlere karşı gerekli tedbirleri aldık. Hukuki olarak da gerekenler yapılacak. Har vurup harman savurmayacağız. Kimse endişe etmesin. Merak eden gelsin. Kapımız açık. Buradan bilgi alsın.” 

koop2-005.jpg

Yönetim kurulu üyesi Hasan Banko ise tartışmaların kooperatife zarar verdiğini söyleyerek, Hikmet Hatırnaz’ın seçim sonrası kooperatife gelip devir teslim yapmadığını ancak dışarıdan açıklamalar yaptığını belirterek, uzaktan değil bir araya gelip konuşmayı teklif etti. Banko şunları söyledi:  

BANKO: “HODRİ MEYDANSA BUYURSUN KARŞILIKLI KONUŞALIM!”
“Yeni marketin kapanması konusunda bizlere yorumlarla tepki gösterenler var. Bu kararlarımızı uzaktan değil de bizimle istişare ederek yorum yapsalar daha doğru sonuca ulaşırdık. Biz buraya hizmet için seçildik. Yeni markete o masraf yapılacağına ürün alınmış olsa bugün biz zincir mağazalarla daha güçlü bir fiyat avantajı sunarak rekabete girebilirdik. Eğer Hikmet Başkanın bizden bir şeyi varsa buyursun karşılıklı oturalım, sizinle beraber burada tartışalım, bu millette doğrusunu eğrisini görsün; bizi yargılamasın. Öyle bir şey diyorsa istediğimiz yere gideriz. Hodri meydan diyorsa buyursun biz de çağrı yapıyoruz burada birlikte tartışalım.”

Yönetim Kurulu üyesi Metin Kılıç da yaptığı açıklamada, seçimlerde kazanan taraf olarak vatandaşın lehine kararlar aldıklarını ve buna karşı herkesin destekçi olması gerektiğini vurguladı. Kılıç şu açıklamalarda bulundu: 

KILIÇ: “KAZANAN TARAFA BU KADAR DÜŞMANCA DAVRANMAYA GEREK YOK”
“Öncelikle vatandaşlarımız, kooperatifimiz bizimdir diyerek sahiplenme duygusunu yaşamalıdır. Sağda solda seviyesiz konuşmaların hiç kimseye bir faydası yoktur. Vatandaşımız bunu sorgulayabilir. Televizyona çıkıp açıklama yaparken her üyeye mesaj çekilirken bu baskın seçim neden haber verilmeden yapıldı? Seçim yapıldı, iki taraf seçime girdi. Kazanan tarafa bu kadar düşmanca davranmaya gerek yok. Kooperatifin işlevini bilen bir insan, bir iki gün sayım yaptık biz kapatmayalım, vatandaşın gıda ihtiyacını karşılayalım diye, en hızlı sürede hizmete açtık. Teslim etme yasal süresi 7 gün. Ama günlerdir hala buraya gelip resmi teslimat yapılmadı. Kanun gereği biz tutanağı tutup ortaklarımızın çıkarını düşünerek açıp çalıştık. Buraya kim ne zarar verdiyse üstüne gidilecek. Ciroyu artırdım deniliyor. Bunu biz de yaparız. Borcu olan olmayan gelsin aldın deriz. Rakamlar yükselir. Ama iş öyle değil. 2 bin lira borçtan sonra hesabı devam ettirir 20 bin TL borç taktırırsan ciron artar tabii. Ama kooperatifin alacağı arttığından haberi yok, 2-2,5 milyon esnafa borcumuzdan ciddi şekilde onu masaya yatırmamış. 2017’den beri 150 bin TL düğün salonunu kullananlardan alacak var. 1,5 yıl geçmiş düğün yapan parasını vermemiş. Biz bunların samimi şekilde peşindeyiz. Vatandaşlarımız sokaktan duyduğu ile hareket etmesin. Burası onların yeri istedikleri zaman gelip bilgi alsın.”

Yapılan basın açıklamasının tamamı:

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
57 Yorum
İlgili Haberler