1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazarlı sanatçı, resimleriyle Sibirya'yı ısıttı!
Pazarlı sanatçı, resimleriyle Sibirya'yı ısıttı!

Pazarlı sanatçı, resimleriyle Sibirya'yı ısıttı!

Femin&Art Genel Başkanı Rize pazarlı Şükran Üst, 8. kişisel sergisini, Sibirya Kültür Merkezi'nde açtı.

A+A-

Pazar'da doğup dünyayı ısıtan güneş

Femin&Art'ın kadın sanatçıları Sibirya'da el sanatları festivaline katılarak resim sergisi açtı, Ebru ve Keçe sanatından örnekler sundu...

Rize Pazarlı Şükran Üst, sanatın evrensel diliyle kurduğu köprülerle Türkiye'yi dünyaya tanıtıyor, kültürler arasında diyalog geliştirerek dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesine katkı sağlıyor.

Deniz Varlı

Rize'nin Pazar ilçesinden çıkan ses, önce komşu il Trabzon'da yankı buldu; ardından ülke sathına yayıldı. Daha sonra dünyanın farklı coğrafyalarında cevap bulan bu ses, son olarak Sibirya'dan duyuldu. Dalga dalga bütün dünyayı saran bu sesin sahibi Femin&Art Kadın Sanatçılar Derneği Genel Başkanı Şükran Üst. Şükran Hanım, Rize'nin Pazar ilçesinden... Görsel Sanatlar Öğretmeni olan Şükran Üst, yıllardır Trabzon Akçaabat Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinde görev yapıyor.

Binlerce öğrenciye resim öğreten ve sanatı sevdiren Şükran Üst, 'Resim öğrettiğimiz çocukların annelerine de ulaşalım; onlar da sanatla tanışsın ve bizimle beraber etkinliklere katılsınlar' düşüncesiyle Femin&Art'ı kurdu. Bundan 6 yıl önce kurduğu Femin&Art, bugün Türkiye'nin dört bir yanında şubeleşmenin yanı sıra dünyanın her tarafından gelen 'şubenizi açalım' tekliflerine cevap vermeye çalışıyor. Bundan sonrasını Şükran Hanım'ın ifadelerinden aktaralım:

"Femin&Art'ı kurduğumuzda bu seviyeye ulaşacağını tahmin edebiliyordum. Çünkü biz Femin&Art'ta siyaset yapmıyoruz, çıkar sağlamıyoruz, sadece sanat yapıyoruz. Samimi olarak sanat yapıyoruz, sanatı topluma yayıyor ve herkese sanatın ortak diliyle ulaşıyoruz."

DEREYİ TERSİNE AKITAN KARADENİZ KADINI

Sanırım 1 yıl önceydi. Genel Merkezi Trabzon'da olan; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Çanakkale gibi daha birçok şehirde şubeleri bulunan; Gürcistan, Kanada, İtalya, Rusya, Almanya, Litvanya, Azerbaycan, Kazakistan gibi onlarca ülkede şubeleri açılarak uluslararası statü kazanan Femin&Art'ın Rize Pazarlı Genel Başkanı Şükran Üst'ün eşi Ahmet Bey'den gelen e-postayı okuyunca içimden gülümseyerek, 'Yine ters yazmışlar, Genel Merkezi İstanbul yazılacağı yerde Trabzon yazılmış. Bu kadar da yanlış yazılır mı?' diye düşündüm düşünmesine de içime bir kurt da düşmedi değil. Ahmet Bey, e-posta'nın altına telefon numarasını da yazmıştı. Arayıp teyit etme ihtiyacı hissettim. Ya ifade doğruysa; bu müthiş bir haber olurdu; Anadolu kadınının dereyi nasıl tersine akıttığının delili değil mi?

Ahmet Bey'i aradım, Genel Başkan Şükran Üst'ün eşi olduğunu ve yazıda hata olmadığını, Femin&Art'ın Trabzon'da kurularak, diğer şehirlerden gelen talep üzerine buralarda şubeleri açıldığını, daha detaylı bilgileri Şükran Hanım'dan alabileceğimi söyleyerek telefonunu verdi.

Şükran Hanım'la yaklaşık yarım saatlik telefon görüşmemiz oldu. Femin&Art'ı kurma fikrinin nasıl geliştiğinden yaptığı faaliyetlere ve bundan sonraki düşüncelerine kadar pek çok şey konuştuk. Bir Rizeli olarak, Pazarlı hemşerimiz olan Şükran Üst'ün bu kadar kısa sürede bu kadar büyük başarılara imza atması beni fazlasıyla mutlu etti, onur duydum. Şükran Hanım, Rize Pazar'da doğmuş, Trabzon'da yaşayan, tüm hayatı sanatla ve resimle dolu bir dünya vatandaşı aslında. Sanatın ortak diliyle sadece Rize'ye, Trabzon'a değil, bütün dünyaya dostluk, barış, kardeşlik mesajları veriyor. 6 yılda yüzlerce etkinlik, sergi, proje gerçekleştiren Femin&Art, her yıl uluslararası resim festivali ile dünyanın her tarafından sanatçıları ve akademisyenleri Trabzon'da topluyor. Açık hava etkinlikleri, sergiler, eğitimler, ortak projeler gerçekleştiriyor. Pazar'da doğan sanat güneşi, adeta dünyayı ısıtıyor.
Bu güneş, son olarak dünyanın buzdolabı olarak tanınan Sibirya'yı ısıttı. Her yıl Sibirya'da düzenlenen Geleneksel El Sanatları Festivali'ne onur konuğu olarak davet edilen Şükran Üst, burada kişisel resim sergisi açtı.

sukran_ust-sibirya4.jpg

Rus Halk Sanatları ve Kültür Merkezi'nin davetlisi olarak, Geleneksel El Sanatları Festivali'ne katılan Femin&Art Genel Başkanı Şükran Üst'ün, Sibirya'nın Omsk kentinde açtığı resim sergisi büyük beğeni topladı.

Sibirya'daki festivale Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Femin&Art genel merkez üyelerinden Necla Yanık, Bursa Şube Başkanı Mükerrem Turhan, İzmir Foça Şube Başkanı Leyla Buhara ve Necla Erşahin ile Seven Törün olmak üzere yedi kişiden oluşan bir heyetle katıldıklarını bildiren Genel Başkan Şükran Üst, "Büyük bir coşku ve heyecanla bizi karşıladılar. Havaalanında Femin&Art'ın Sibirya Şube Kurucusu Tamara Buaenko'nun, geleneksel kıyafeti ile bir Kazak ve rehberimiz Natalia'nın, bizi elinde ekmek ve tuzla karşılaması çok güzeldi. Daha önce festivallerimize gelen sanatçı dostlarımızın Trabzon'dan aldıkları Keşan fularlarını ve Femin&Art festival yaka kartlarını takarak bizi karşılamaları, Türkiye'yi özlemle anmaları, sanatın evrensel dilinin ne kadar önemli olduğunu, insanları nasıl kaynaştırdığını bir kez daha gösterdi. Arkaik Halk Sanat Atölyesi'nde tanışmanın ardından halk sanatları ve el sanatları ustası Peristov N.V. ile sanat üzerine sohbetimizden sonra burada mamut ve nesli tükenmiş pek çok hayvan fosilini görmek hayli ilginçti." dedi.

sukran_ustsibirya1.jpg

SERGİ MUHTEŞEMDİ

Femin&Art Genel Başkanı Şükran Üst, 8. kişisel sergisini, Sibirya Kültür Merkezi'nde açtı. Üst, Sibirya izlenimlerini şöyle aktardı:

"Sergi açılışı muhteşem oldu. Dört kişilik bir sanatçı grubunun baş solisti olan hanımefendi bize kemanıyla çok güzel parçalar çaldı. Geleneksel kıyafetleri içinde Sibirya çocuk korosu şarkılar söyledi, birlikte geleneksel danslarını yaptık. Televizyon ve gazetelerin yoğun ilgisi vardı; her şey çok güzeldi. Eserlerim fazlasıyla ilgi gördü. Sergi gezildikten sonra hep birlikte birkaç söz haykırdılar. 'Nedir bu?' dedim, çok beğendikleri büyük sanatçılar için yapılırmış bu seremoni, eserlerimi çok beğendiklerini böyle ifade ettiler. Çocuk sanatlar müzesi müdiresi eserlerimi izin verirsem kendi müzesinde de sergilemek istediğini söyledi. Ayrıca beni geleneksel olarak her yıl yaptıkları mayıs ayındaki uluslararası çocuk resimleri yarışmasına jüri üyesi olarak davet ettiler."

sukran_ust-sibirya2.jpg

İkinci gün, Pokrovsky Fuar alanında kendilerine ayrılan stantta elişi ürünleri sergilediklerini söyleyen Üst, özellikle nazar boncuklarının çok ilgi çektiğini ve hepsinin satıldığını belirterek, "Biz gitmeden grubumuzdaki kişiler hakkında araştırma yapmışlar. Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt'un Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü mezunu olduğunu bildiklerinden Üniversiteden bölüm başkanı ve iki profesörle birlikte panele davet ettiler. Ahmet Bey panele katıldı. Ülkemiz hakkında birçok soru soruldu. Alanında uzman olan Başkan, Karadenizli olmanın getirdiği kıvrak zekasını da kullanarak yaptığı esprilerle süslediği çok güzel bir sunum yaptı. Üniversitenin rektörü, ülkeler ve üniversiteler arası işbirliği teklifinde bulundu. Bu anlamda da güzel bir paylaşım oldu." ifadelerini kullandı.

SİBİRYA'YI ISITTINIZ

Güzel Sanatlar Müzesi (AI Konenko, sanat tiyatrosu) gezisi, festival eğlencesi, halk sanatları, el sanatları, folklor ve tiyatro gruplarının gösterileri, geleneksel mutfak işletme ustalarının sergileri, 'Streletskiy prikaz' çocuk folklor gösterisi, 'Sibirya mucizeler' folklor ve koreografi seminerleri, konser, Sibirya Vecherka Kültür Merkezinde akşam toplantısı gibi birçok etkinliğe katıldıklarını anlatan Genel Başkan Şükran Üst, "Sibirya’nın farklı bölgelerinden gelen birbirinden güzel yöresel kıyafetleri içinde Sibiryalı kadınlar çok hoş, sempatik, sıcak kanlı insanlardı. Sibirya'da bulunduğumuz dokuz gün içinde hava sıcak, renkli sonbaharı yaşıyordu. Gömlekle gezdik. Bize sıcak ülkenin insanları sıcaklık getirdiniz dediler. Aslında soğuk olarak bilinen Sibirya'nın sıcak insanlarıydı iklimi ısıtan." diye konuştu.

sukran_ust-sibirya3.jpg

Sonraki gün festival kapsamında, Halk sanatları ve el sanatları fuar alanlarının içinde bölgesel yarışma, el sanatı ustalarının teknikler sergisi ile Türk Ebru sanatı uygulaması, oyma ahşap oyuncak sergisi, geleneksel metal boyama uygulamaları, yerel kostüm sergileri gibi çok sayıda farklı etkinliği barındıran festival boyunca, müze ziyaretleri, Bolsherechye köyü gezisi, Eski Sibirya gezisi yaptıklarını söyleyen Şükran Üst, "Evlerini ve yaşamlarını korudukları kültür merkezlerine dönüştürülen Eski Sibirya çok güzeldi." dedi.

Daha sonra Rus Sanatçılar Birliği 'Ressam Evi' Omsk Şubesine ziyaret gerçekleştiren katılımcılar, burada CX Kurulu ile tanıştıktan sonra, K.P.Belov'un müze evini ziyaret etti. 'Resimli Pazartesiler' etkinliğindeki sanatçılarla tanışan Femin&Art heyetine çay ikramı yapıldı ve birlikte şarkılar söylendi.

SİBİRYALI İŞKADINLARI EBRU VE KEÇEYE HAYRAN OLDU

Sibirya İşkadınları Derneği üyelerinin talebi üzerine Şükran Üst onlara ebru çalışması yaptı ve nasıl yapıldığını gösterdi. Sibiryalı işkadınları ebruya hayran kaldı. Ayrıca Mükerrem Turhan'ın keçe sanatını ilgiyle izlediler.

Şükran Üst, Sibirya izlenimlerini şöyle tamamladı:

"Ayrılık vakti geldiğinde dostluklar daha bir pekişmiş olarak gözleri dolu bizleri uğurladılar. İşte kültürler arası diyalogun gelişmesine katkı sağlayan sanatın evrensel dilinde paylaştıklarımız... Tekrar bir sanat yolculuğunda buluşmak dileğiyle, ülkemizi en iyi şekilde tanıtmanın huzuru içinde döndük."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum