1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Recep Hoca, Rize arşivini kapatma kararı aldı!
Recep Hoca, Rize arşivini kapatma kararı aldı!

Recep Hoca, Rize arşivini kapatma kararı aldı!

Rize’nin tanınmış araştırmacılarından Recep Koyuncu, büyük emek vererek oluşturduğu özel kütüphanesini tasfiye etmeye hazırlanıyor.

A+A-

Deniz VARLI
Aynı zamanda Halatçılar Mahallesi Camii’nde imam olarak da görev yapan Rize’nin tanınmış araştırmacılarından Recep Koyuncu, büyük emek vererek oluşturduğu ve halkın istifadesine sunduğu özel kütüphanesini tasfiye etmeye hazırlanıyor.

Yıllardır arşivcilik yapan ve arşivinde Rize’ye dair neredeyse basılı tüm eserlerin mevcut olduğu Recep Hoca, elinde bulunmayan yayınları ise özel çabaları ile arşivine kazandırıyordu.

İki yıl öncesine kadar tüm arşivini evinde özenle saklayan Koyuncu, aile bireyleriyle çatışmanın eşiğine gelince özel kütüphane kurmaya ve arşivini buraya taşımaya karar vermişti.

RİZE’NİN BELLEĞİ SİLİNİYOR MU?

Bir iş merkezinin çatı katında oluşturduğu Kütüphane 2 yıl gibi kısa bir sürede akademisyenlerin, tarihçi ve araştırmacıların uğrak yeri haline gelirken, Koyuncu, giderlerini karşılayamadığı için kütüphaneyi kapatmayı düşündüğünü söyledi.

Kültür araştırmaları ve kültürel yayınları kütüphaneye kazandırmak, ayrıca kendi eserlerini yayın haline getirmek için çoğu zaman imamlık görevinden aldığı maaşı harcadığını ifade eden Recep Koyuncu, “Bu şekilde daha fazla devam edemeyeceğim. Ben varlıklı bir insan değilim, bir maaşım var, Rize Kültürüne feda olsun ama o da giderleri karşılamaya yetmiyor.” dedi.

r_koyuncu02.jpg

Birçok şehirde valiliklerin, belediyelerin, üniversitelerin, kültür müdürlüklerinin ve diğer ilgili kurumların yüzlerce binlerce yayın çıkardıklarını belirten Koyuncu,“Maalesef şehrimizde bu konuda gerçekten de gereken ilgi ve alakayı gördüğümüz söylenemez. Birçok kurum yöneticisi bu faaliyetlerimize ilgi göstermiyor veya gereksiz olarak nitelendiriyor. Diğer şehirlerde yapılan çalışmaları kendilerine gösterdiğimizde de sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Trabzon Belediyesinin yüzlerce yayını vardır. Buna karşılık Rize Belediyesinin kaç yayını var acaba? Neden bizim kuruluşlar yayın konusunda çok katı tutumlar sergiliyor? Yusufeli Belediyesinin bile onlarca yayını varken benim belediyemin, valiliğimin veya bir başka kurumun yayın yapmamasını bir türlü kabullenemiyorum. Bu kabullenememe beni ve arkadaşlarımı daha çok çalışmaya sevk ediyor. Ama bir yere kadar gelip tıkanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Koyuncu, bu işe gönül verdiğini ve tüm imkânsızlıklara rağmen çok güzel eserler kazandırdığını belirterek, “Rize’ye kültür lazım değil mi? Şehrimizin etkili ve yetkilileri neden kültür çalışmalarına destek vermezler?” şeklinde sitemini dile getirdi.

r_koyuncu01.jpg

KENT ARŞİVİ VE KENT MÜZESİ GEREKLİ

Rize’nin acil olarak ‘Kent Arşivi’nin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Recep Koyuncu, “Yöremiz bu konuda gayet zengin. İnsanlarımızın elinde sayısız belge ve fotoğraf var. Maalesef bizim şehrimizdeki resmi kurumlarımızda bile bir arşiv geleneği yerleşmemiş. Belediyenin arşivindeki en eski belge 1969 yılına ait. Çaykur’un arşivi tamamen yok edilmiş. Sadece Tapu Dairesi arşivimiz var ve maalesef onu da neredeyse kaybedeceğiz.” dedi.

Kent Arşivi oluşturulduktan sonra bir de ‘Kent Müzesi’ kurulması gerektiğinin altını çizen Koyuncu, “Maalesef yöreye has olan ve maddi kültür varlıkları diye adlandırdığımız bu malzemeler her geçen gün yok olmaktadır. Bu malzemenin alandan toplanması ve gelecek nesle aktarılması gerekiyor. Bu benim uydurduğum bir hayal değil, birçok şehir bunu yapıyor.” diye konuştu.

Rize’deki tek özel kütüphanenin kurucusu Recep Koyuncu sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim onlardan neyimiz eksik? Bizler neden bunu başarmaktan yana olmayalım ki? Bunu maalesef yöneticilerimize anlatamadık. Geçmişin bütün izleri her geçen gün siliniyor. Bize düşen görev, tarihi sorumluluğumuzu hatırlayıp gelecek kuşaklara bir şeyler bırakabilmek olmalıdır. Dünya üzerindeki bütün medeni ülkeler geçmişlerine sahip çıkmak adına bu tip çalışmaları yapmışlar. Daha fazla zaman kaybetmeden bizler de bu tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum