1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize balı RAB53 olarak tescillendi
Rize balı RAB53 olarak  tescillendi

Rize balı RAB53 olarak tescillendi

Rize Arı Yetiştiricileri Birliği'nin Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları 'RAB 53' bal markası başvurusu tescillendi.

A+A-

Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları 'RAB 53' bal markası başvurularının tescillendiğini söyledi.

Civaoğlu, Rize'de arıcılıkla uğraşan 3 binin üzerinde kişi bulunduğunu, bunlardan 550'sinin birliklerine üye olduğunu belirtti.

Rize'deki arıcıların yaklaşık 80 bin civarında kovanlarının bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Civaoğlu, ''Rize'de yılda ortalama 600 ton bal üretiliyor. Böylece ilimiz ekonomisine yılda yaklaşık 20 milyon YTL katkı sağlıyoruz'' dedi.

Civaoğlu, 2006 yılında çıkartılan yasanın ardından etiketsiz, üretim izni olmadan bal satışının yapılamayacağını, bu şekilde satılan balların toplanarak imha edilmesi gerektiğini kaydederek, ''Ama Rize'de bal dolum tesisi olmaması nedeniyle gerçek bal üreticilerinin mağdur olmaması için bugüne kadar bu tam olarak uygulanmadı. Ancak yakında faaliyete geçecek olan bal dolum tesisinin ardından bu konuda ısrarcı olacağız. Çünkü üyelerimizin hakkını korumakla yükümlüyüz'' dedi.
Rize'de üretilen balın gıda kodeksine uygun olmasını sağlamak ve vatandaşın güvenini kazanmak için öncelikle Rize'de bal analiz laboratuarı kurmak için girişimlerde bulunduklarını, bunun sonucunda tarım il müdürlüğü bünyesinde bal tahlil laboratuarı oluşturulduğunu anlatan Civaoğlu, bu laboratuarda balın 15 alanda analizinin yapılabileceğini bildirdi.

Bunun yanında 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları 'RAB 53' bal markası başvurularının tescillendiğini bildiren Civaoğlu, şunları söyledi:
''Bu çalışmamızın yanında İl Özel İdaresi'nden kredi temin ederek, üyelerimizin de katkısıyla dolum tesisi kurduk. Tesisimiz 1 yıldır hazır, ancak marka tescili ve üretim izninin tamamlanmaması nedeniyle henüz faaliyete geçiremedik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na yaptığımız üretim izni müracaatımızın sonucunu bekliyoruz. Müracaatımızın onaylanmasının ardından yılsonundan itibaren tesislerimizde dolum yapmaya başlamayı planlıyoruz. Böylece tüketicilerimizin güvenli bal tüketmelerini sağlayacağız. Tesisimiz üyemiz olsun ya da olmasın herkese açık olacak.''

Fevzi Civaoğlu, üretime geçtikten sonra piyasada hiç bir yerde izinsiz ve markasız bal satışının yapılmaması ve bu tür balın toplatılması için çalışacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Arıcıların en büyük sorunu sahte bal. Biz emek vererek bal üretiyoruz, ama bazıları şekeri kaynatarak veya nasıl üretildiği belli olmayan yollarla üreterek, bazıları da yurt dışından getirdiğini söyleyerek elindeki balı piyasaya sürüyor. Halbuki bu tür balın insan sağlığına zararlı olma ihtimali çok yüksek. Sonuçta insan eliyle yapılan bir ürün pek sağlıklı olmaz. Tüketicinin de markasız ve etiketsiz balı satın almaması gerekir.''

Civaoğlu, bu yıl Rize'de arıcıların oldukça iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, il genelinde 500 tonun üzerinde üretim olmasını beklediklerini söyledi.

Civaoğlu, bölgede en fazla kestane balı, ardından da çiçek balı üretildiğini kaydederek, şöyle dedi: ''Yöremizde organik bal üretimi Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde birkaç arıcı tarafından yapılıyor. Ama organik bal üretmek zor değil. Çünkü Rize'de arıcılık yüksek kesimlerde yapılıyor. Bu bölgelerde de zaten doğal ortam var. Bu yerlerin yakınında sanayi yok. Çiçeklere ilaçlama yapılmıyor. Bu nedenle şu anda ürettiğimiz bal yüzde 90 oranında organiktir. Ürettiğimiz balda organik olmayan şey suni mumdur. Bu da olmasa balımız tam organik olur. Yani biz kayıtsız organik bal üretiyoruz diyebiliriz.''

Organik bal üretiminde en önemli sorunun sertifika almanın maliyetinin yüksek olması olduğunu vurgulayan Civaoğlu, ''Bu maliyeti arıcıların tek başlarına karşılaması mümkün değil. Ancak 10-15 arıcı birleşirse belki maliyet düşebilir'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum