1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize Bezi kursunda final
Rize Bezi kursunda final

Rize Bezi kursunda final

Rize’nin İyidere ilçesi’nde İlçe Halk Eğitim Merkezi ile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin birlikte organize ettiği Rize bezi dokuma kursu sona erdi.

A+A-

İLYAS GÜR - Rize’nin İyidere ilçesi’nde İlçe halk Eğitim Merkezi ile Tarımsal kalkınma Kooperatifinin birlikte organize ettiği Rize bezi dokuma kursu sona erdi. Kursun sonunda düzenlenen törenle kursiyerlerin ürünleri sergilenmeye başlandı.
Rize bezi sergisi törenine Rize Valisi Kasım Esen, belediye Başkanı Halil bakırcı, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, İyidere Kaymakamı Bülent Uygun, İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete, Derepazarı belediye Başkanı Şaban Kalça, Çaykent Belde Belediye Başkanı Mehmet Kazancı, daire amirleri ve diğer davetliler katıldı.




Törende bir konuşma yapan İyidere belediye Başkanı Ahmet Mete, Rize yöresinin geleneksel dokumalarından olan Feretiko, sağlam, doğal yapısı ve şık görünümü, yöre sanat anlayışını bünyesinde barındırması itibarıyla geçmişte olduğu gibi günümüzde de ilimiz ekonomisine önemli bir girdi sağlayacağı düşünülerek ilimizde yeniden canlandırılması konusunda il milli eğitim müdürlüğü öncülüğünde 2–3 yıldır yeniden orijinal üretime başlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında 2004 yılında İyidere kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı olarak Rize bezi üretiminin ilçemizde iyi bir seviyeye gelmesi için İyidere’ li işadamlarımız ile birlikte halk Eğitim merkezi Müdürlüğüne maddi ve manevi destek verilerek ilçeler içerisinde en iyi duruma geldik. Sayın Valimiz Kasım Esen ilçemizi Feretiko bezi konusunda pilot bölge ilan etmesiyle bu yönde çalışmalarımızı hızlandırdık. Amacımız Rize bezini üretim ve pazarlamasının en iyi seviyeye getirilerek ulusal ve dünya markası yapmaktır Ancak Rize bezi(Feretiko) üretimi için en önemli hammadde kendir olduğu için, kendir üretiminin teşvik edilmesini istiyoruz. Rize bezi projesinin temel amacı ilimizde bulunan işsiz bayanların istihdamı ile birlikte aile bütçelerine, ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasına çalışılmaktadır” dedi.
Rize bezi sergisi için düzenlenen törende konuşan Rize Valisi Kasım Esen, Rize bezi konusunda İyidere ilçesini öncü ilçe yaptıklarını ifade ederek, “geçmişi olmayan milletlerin geleceği de olmaz. Feretiko Rize’nin geçmişinin en önemli unsurudur. Bu nedenle Rize bezini tekrar gün yüzüne çıkartıp markalaşmasını sağlayacağız. Bu bezden Rize markalı çantalar ve değişik ürünler yapacağız, Rize bezini kısa sürede Türk tekstilinin hizmetine sunacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız