1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize çay ekibi Sri Lanka'da
Rize çay ekibi Sri Lanka'da

Rize çay ekibi Sri Lanka'da

Rize Ticaret Borsası ekibi, 120 yıl önce çay borsasının kurulduğu Sri Lanka'ya gezi düzenleyerek çalışmaları yerinde inceledi.

A+A-

Rize Ticaret Borsası'nın (RTB) düzenlediği Sri Lanka ve Hindistan gezisinin Sri Lanka bölümünde, çay borsası ve işleyişi konusunda incelemelerde bulunulduğu bildirildi.

RTB'den yapılan yazılı açıklamada, inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere AK Parti Rize Milletvekili ve Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş ile sektörden bazı kişilerden oluşan 10 kişilik heyetin geçen hafta Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya gittikleri belirtildi.

Heyetin burada dünyanın en eski ve en büyük çay borsası olan Kolombo Çay Borsası'nı yerinde görerek işleyişi hakkında detaylı bilgi aldıklarının ifade edildiği açıklamada, ayrıca çay sektöründe pek çok kişi ile görüşüldüğü, broker firmaları, çay fabrikası ile çay tarlalarında incelemelerde bulunulduğu kaydedildi.

Sri Lanka temaslarının çok verimli geçtiğini, buradaki sistemin tüm yönleriyle yerinde görüldüğünün anlatıldığı açıklamada, Türk çaycılığının kurtuluşu olan bu sistemin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

22128

Sri Lanka'da çay borsasının 120 yıl önce kurulduğu bildirilen açıklamada, şunlar belirtildi:

''Çay, ülkenin gayri safi milli hâsılasında çok büyük bir gelir kalemi oluşturuyor. 30 yıldır iç savaş yaşanan bir ülke, bu sistem sayesinde dünya çay piyasalarındaki marka değerini kaybetmeden, piyasanın belirleyici aktörü olma özelliğini koruyabilmiştir. Dünyada bundan daha iyi bir sistem bulunmuyor. Emtia borsası, hem müstahsili hem sanayiciyi mutlu etmesinin yanında kalitenin ve marka olabilmenin ön koşuludur.''

Açıklamada, Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da bulunan Kolombo Çay Borsası'nda işlemleri şöyle anlatıldı:

''Satıştan 3 hafta önce çaylar broker firmanın deposuna gelir. Broker firma numuneleri hazırlayarak tüm alıcılara gönderir ve numunelerin kataloglarını hazırlar. Daha sonra çay, borsada açık artırmayla satışa çıkarılır. Satışı yapılan çayın ücreti en geç 7 gün içerisinde alıcı tarafından fabrika sahibine ödenir. Satışın ardından müstahsile parası, takip eden ayın 15'ine kadar ödemek zorunludur. Bu durumda ortalama olarak fabrika sahibi parasını 4 haftada, müstahsil ise 6-7 haftada almış oluyor. Ancak birçok üretici firma, kaliteli yaş çay yaprağı alabilmek için çok daha erken ödeme yapmak durumunda kalıyor. Aynı şekilde işletme sermayesi sıkıntısı çeken fabrika sahiplerine de broker firmalar yaptıkları anlaşmalara göre yüzde 30'a kadar finansman desteği sağlayabiliyor.''

Açıklamada, heyetin Sri Lanka'daki temaslarını tamamlayarak bu hafta Hindistan'ın Kalküta şehrine gittiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum