1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Rize çılgın kayakçıları ağırlıyor
Rize çılgın kayakçıları ağırlıyor

Rize çılgın kayakçıları ağırlıyor

Zenginlere yönelik helikopterle kayak aktivitesi Kaçkar'da gelişiyor. Dağların zirvesine bırakılan kayakçı, ses bombasıyla çığların önünden kaçıyor.

A+A-

Rize denilince akla ilk çay geliyor. Sudan sonra Türkiye'de en çok içilen içeceği olan çay, kentin bir numaralı geçim kaynağı. Alternatif ürün olarak kivi yetiştiriliyor. Tabiat güzellikleriyle doğal bir cennet olan kent, turizmde önemli atılımların eşiğinde. Rize'yi keşfeden yerli ve yabancı turistler, yürüyüş, rafting, helikopterle kayak (heliski) gibi aktiviteler için yaylalar ve Kaçkar dağında dolaşıyor. Rize, Artvin'le birlikte organize sanayi bölgesi (OSB) olmayan iki ilden biri. OSB için kollar sıvanmış. 1.5 milyon metrekarelikEkrem Yücebir alanın organize sanayi bölgesi olması öngörülüyor. İlk etapta 550 bin metrekarelik alanın kamulaştırılması başlatıldı. 320 bin metrekaresi tamamlandı. Orman ürünleri, çaya destek verecek ürünler ağırlıklı olmak üzere 20 kadar fabrika OSB'de faaliyet gösterecek. 4 bin kişilik yeni istihdam öngörülüyor.

Reis çok ama gemi yok
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye'de armatörlerin yüzde 85'i Rizeli. Reisler Rize'den çıkıyor, İstanbul'daki Deniz Ticaret Odası'nın YönetimKurulu'nda 8 Rizeli var, ama Rize'de çalışan bir tek gemi yok. Ofluoğlu'nun Rize-Gürcistan hattında 3 yıl çalışan Rize İpekyolu adlı Ro-Ro gemisi de çalışacak imkan bulamadığı için şimdi Marmara'da sefer yapıyor.

ORGANİK ÇAY 2010'DA
Türkiye'de çay tüketimi 200 bin ton kadar. Tüketimin ortalama yüzde 65'ini Çaykur karşılıyor. 4-5 bin ton kadar çay resmi ithalat yoluyla ülkeye giriyor. Kalan miktar özel çay fabrikaları ürünleri ve ülkeye kaçak sokulan çaylarla karşılanıyor. Çaykur Genel Müdürü EkremErdoğanın eviYüce'nin verdiği bilgiye göre, Sarp'tan Ordu'nun Fatsa ilçesine kadar olan şeritte, 767 bin dekar arazi üzerinde çay üretiliyor. 202 bin ruhsatlı çay üreticisi var. Yıllık 1-1.1 milyon ton yaş çay alımı yapılıyor. Çaykur, 50 fabrika ile faaliyet gösteriyor. Sektörde çeşitli büyüklükte 250 kadar da özel çay işletmesi faaliyet gösteriyor. Bugün 30 çeşit çay üreten Çaykur, yeni yılla birlikte organik çay çalışmalarını da başlatacak. Yüce, "Borçka, Çamlıhemşin ve Hemşin'i organik çay bölgesi ilanYılmazın kaldığı evettik. Hızlı şekilde bölgeye yaygınlaştıracağız. 3 yıl sonra ürünümüzü piyasaya arz edeceğiz" dedi.


Yüzölçümü: 3 bin 922 kilometrekare
Nüfus: 365 bin 938 (2000 yılı)
İlçeler: Merkez, Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere, Pazar.
İlgi çeken yerleri: Andon ve Çamlık Orman İçi Dinlenme Yerleri, Ayder, Cimil, Çat, Başhemşin, Ovit ve Palovit Yaylaları, Ayder Kaplıcası, Andon ve Şimşirli İçmeleri, Rize, Çayeli ve Pazar (Kız Kulesi) Kaleleri, Kale-i Balİslam Paşa, Gülbahar, Cafer Paşa Camileri. (Kaynak: www.sabah.com.tr)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum