1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize kivisi dalında alıcı buluyor
Rize kivisi dalında alıcı buluyor

Rize kivisi dalında alıcı buluyor

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, dünyanın en kaliteli kivisinin Rize'de üretildiği belirterek Rize kivisinin dalında alıcı bulduğunu söyledi.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Kivi tarımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Paliç, "Dünyanın en kaliteli kivisi ilimizde üretilmektedir. Rize kivisi hem şeker oranı bakımından hem de irilik bakımından dünyanın çeşitli yerlerinde üretilen kivilerden çok daha kalitelidir. Geçtiğimiz yıl ilimizde 4 bin ton civarında kivi üretilmişti. Bu kivilerin yüzde 80'i, 80 gramın üstünde oldu. Bu yıl ise 5 bin tonun üzerinde kivi hasadı hedefliyoruz. Görünen o ki bu yıl hasat edilen kivilerin yüzde 90'ı 80 gramın üzerinde olacak. Buda bizim için son derece sevindirici bir gelişmedir" dedi.
Kivi fiyatını Kasım ayı başında üreticilerle bir araya gelerek belirleyeceklerini kaydeden Paliç "Rize Kivisi dalından toplanmadan alıcı bulan nadide tarım ürünlerimizden bir tanesidir. Bu nedenle üreticilerimizden hasat için Kasım'ın 15'ini beklemelerini istiyoruz. Ürettiğimiz kivilerin kesinlikle pazar sorunu yoktur. Üretilen tüm kivilerimiz rahatlıkla alıcı bulmaktadır. Acele erip ürün kalitesini düşürmesinler" şeklinde konuştu.
Türkiye'de kivi tüketiminin üretiminden fazla olduğunu belirten Paliç, "Ülkemizde kivi tüketimi her geçen yıl artmaktadır. Şuan ülkemizin kivi tüketimi yaklaşık olarak 30 bin tondur. Ancak ülkemizin üretimi 10 bin ton civarındadır. İlimizde ise 5 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Buda yaklaşık 20 bin ton kivinin yurt dışından ithal edilmesi demektir. Bu nedenle üretimimizi arttırmak zorundayız. Üretimimiz düşük olduğu için ihracat taleplerine cevap veremiyoruz. Bu nedenle tarımla uğraşan vatandaşlarımızdan kivi üretimine biraz daha önem vermelerini istiyoruz" diye konuştu.
Paliç, Rize'nin kivi tarımında önemli bir yeri olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Kivi, Rize için önemli bir geçim kapısı haline gelecek. Bu nedenle devlet desteği ve yatırımları gerekmektedir. Kivi tarımı için toplanan kivilerin muhafaza edilebileceği soğuk hava depolarına ihtiyaç vardır. Ama maalesef bu yönde girişim yoktur. Ardeşen ilçemizde Özel İdare tarafından 500 tonluk bir soğuk hava deposu yapılmıştı. Kivi için yapılan bu depo maalesef amacına aykırı olarak bir balıkçı firmaya kiralandı. İlimizde şuanda kivilerin saklanabileceği soğuk hava deposu yoktur" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum