1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. RİZE KİVİSİNDE ÜRÜN REKOLTESİ DÜŞTÜ
RİZE KİVİSİNDE ÜRÜN REKOLTESİ DÜŞTÜ

RİZE KİVİSİNDE ÜRÜN REKOLTESİ DÜŞTÜ

Rize'de kivi hasadı ve satışları hızlanırken bu yıl rekoltede, rekor derecede düşüşler yaşandı.

A+A-

Rize'de kivi hasadına başlanıldı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı açıklamada, Rize Kivisi'nin hasat olgunluğuna ulaştığını belirterek “2013 yılı kivi hasat sezonu 10 Kasım tarihi itibari ile başlamıştır. Bölgede alımlar başlamıştır. Tarım Kredi 1.65 TL’den alımlarını açmıştır. Üreticilerimizden Tarım Kredi Kooperatifi'ne teslim edecekleri kivilerini odalarımıza bildirerek kasalarını almaları gerekiyor” dedi.

Paliç yaptığı açıklamada, bu yıl kivide kalitenin arttığını ancak üretimin düştüğünü ifade ederek, “Şuandaki alım fiyatları üretici açısından memnun edici değildir. Fiyatların düşük olmasının nedeni ise bölgemizde soğuk hava deposunun bulunmayışıdır. Eğer uygun bir depomuz olsaydı, bizde üreticinin satış fiyatını destekleme açısından üst seviyelerden alım gerçekleştirip piyasa dengesini korurduk. Üreticimiz de ucuza kivisini satmamış olurdu. Bu yıl Rize kivisi çok kaliteli. Ancak üretim miktarı önceki yıllara oranla bir hayli geriledi. Kalitemizin yükselmesi sevindiricidir. Ancak yeterli miktarda kivi yoktur. Geçtiğimiz yıl Trabzon’un doğusundan Sarp’a kadar 15 bin ton civarında kivi üretimi olmuştu. Bu yıl bunun 3'te bir oranında düşeceğini tahmin ediyoruz. 5 bin ile 8 bin ton arasında bir üretim bekliyoruz. Hasat bu günlerde başlayıp tahminen 10 gün içerisinde tamamlanacaktır. Ancak hava şartları olumlu gidiyor. Kar yağmadığı sürece meyve dalında da saklanabilir” şeklinde konuştu.

Anavatanı Yeni Zelanda olan kivide, şeker oranı bakımından Rize’de üretilen kiviler dünyanın en kaliteli kivileri kabul ediliyor.

Rize’de kivi üretimi her geçen yıl artarken bu yıl üretimin geçen yıllara oranla bu yıl yüzde 60 oranında gerilediği görüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum