1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize mandalinası artık yaz kış yetişecek!
Rize mandalinası artık yaz kış yetişecek!

Rize mandalinası artık yaz kış yetişecek!

Rize RTEÜ tescil ettirdiği farklı dönemlerde olgunlaşan mandalina çeşitleri ile Türkiye’de mandalina yetiştirme dönemi 4 ay uzatılabilecek.

A+A-

RTEÜ Pazar Ziraat Fakültesi, 95 yıldır Rize’de yetiştirilen ve Rize Mandalinası olarak bilinen, Satsuma mandalinasının 9 çeşidini tescil ettirdi.

mandalin3.jpg

1924 yılında Uzakdoğu'dan getirilerek Rize'de dikimi yapılan, tadı ve kokusu ile kendisini diğer mandalina gruplarından ayıran ve ihracatta bir numara olan satsuma mandalinası üzerinde 2013 yılında Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı yürütücülüğünde başlatılan çalışmalar başarı ile tamamlanarak 27 Mart 2023 tarihinde 9 yeni mandalina çeşidi tescil ettirildi. 

mandalin4.jpg

Yeni çeşitler, Türkiye Meyve ve Çeşit Listesine, RTEÜ Yıldızı, Rizem, Pazarın Yıldızı, Senem, İyiderem, Derepazarım, Kuzey Yıldızı, Erten (Ali Rıza) ve Derin (Zihni) isimleri ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi adına kaydedildi.

mandalin2.jpg

Yüksek verim ve kalite kriterlerine sahip, seleksiyon ıslah metodu ile geliştirilen yeni çeşitler; üç tanesi geç, üç tanesi erken ve üç tanesi de orta mevsimde olgunlaşıyor. 

mandlin1.jpg

Satsuma (Rize) mandalinasının Türkiye'nin en çok ihraç ettiği mandalina çeşidi olduğunu belirten Doç. Dr. Yazıcı: “Farklı dönemlerde olgunlaşan mandarin çeşitlerimiz ile Türkiye’de mandarin yetiştirme dönemi 4 ay uzatılabilecek.” dedi.
Yeni çeşitlerin sadece bölge için değil Türkiye mandalina yetiştiriciliğine de büyük katkılar sağlayacağını, ayrıca fidan üreticilerinin çeşitleri üretmek için üretim izni istediklerini ifade eden Yazıcı, yeni çeşitlerin ticarete konu olabilmesi için de çalışmalara başladıklarını söyledi. 
Doç. Dr. Keziban Yazıcı: “Seleksiyon çalışmaları oldukça zor, çok uzun süren ve çok iyi planlanması gereken, önemli imkânlara sahip olunmasını gerektiren çalışmalardır. Bu çalışmaların başarılı bir şekilde tamamlanması; Üniversitemiz BAP Birimi başta olmak üzere, projemize arazi çalışmalarında destek veren Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile projemizin çöğür yetiştirme, aşılama ve fidan yetiştiriciliği aşamalarında tesislerini kullandığımız Çakmak Fidancılık, ayrıca talep ettiğimiz arazi desteğini veren ÇAYKUR’un değerli katkıları ile olmuştur. Bu proje ile bölgede ilgili tüm kurum ve kuruluşlar Rize mandalinasına sahip çıkmış, iş birliği içerisinde çok güzel sonuçlar elde edilmiştir.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum