1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize Şer’iyye Sicilleri kitap oldu
Rize Şer’iyye Sicilleri kitap oldu

Rize Şer’iyye Sicilleri kitap oldu

Ümit Erkan, Rize tarihi çalışmalarında milada imza attı, Rize Şer’iyye Sicilleri’nin ilkini kitap haline getirdi.

A+A-

Fatih Sultan KAR
Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalında Öğretim Elemanı olarak görev yapan Ümit Erkan, Rize tarihi çalıştırmalarına büyük bir ivme kazandıran bir çalışmaya imza atarak, Rize Şer’iyye Sicilleri’nin ilkini kitap haline getirdi.

Birinci elden güvenilir bilgiler

Rize Şer’iyye Sicilleri hukuk ve iktisat tarihi, sosyal tarih ve mahalli tarih sahaları başta olmak üzere Rize ve civarının nüfus hareketlerinden aile yapılarına, yer adlarından kurumlara, yerleşim mahallerinden folklor ve edebiyata, tekke ve vakıflardan yollara, yaylaklara kadar birçok konuda birinci elden güvenilir bilgiler sunuyor

Ümit Erkan tarafından hazırlanan, 1509 No’lu Sicil Metin ve Tahlillerini içeren ve Dergâh Yayınları’nın Rize Kitapları serisinden yayınlanan “Rize Şer’iyye Sicilleri–1” isimli kitap 725 sayfadan oluşuyor.

Titiz bir çalışmanın ürünü

Ümit Erkan; 1509 No’lu Sicil Metin ve Tahlillerini Rize Şer’iyye Sicilleri–1 isimli eserinin ön sözünde çalışmasının içeriği ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Çalışmamızda ağırlık noktası da eskiden Lazistan Sancağının kaza¬sı olan, bugünkü Rize iline ait Hicri 1330–32 (Miladi 1911–13) tarihlerini kapsa¬yan 1509 no'lu Rize Şer'iyye sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın Giriş bölümünde Şer'iyye Mahkemeleri ve Sicille¬rinin mahiyeti ve önemi, ayrıca kadılar tarafından kaleme alınan belgeler üzerin¬de durulmuştur. Giriş bölümünden sonra, çalışma üç ana bölüm altında toplanmıştır. Birinci bölümde. Rize'nin kısa bir tarihi verildikten sonra ikinci bölümde ise defterin değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise defterin transkrip¬siyonu verilmiştir. Bu inceleme ve araştırmanın, kendi tarihimizi anlamada ve öğrenmede, şe¬hir tarihçiliğinin de gelişmesi yönünde az da olsa katkı sağlamasını dilerim.”

35293

Kitabı inceleyen Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu; eserin Rize tarihi için büyük bir önem taşıdığını belirterek, ikinci cildinin de yayınlanacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

35294

Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder ise Güneysu hemşerisi Ümit Erkan’ın çalışmasını gururla karşıladığını ve bu çalışmanın alanında büyük bir boşluğu doldurduğunu belirtti.

Kitaba ve yazara ulaşılabilecek adresler

Ümit Erkan : (web ) www.rizetarihi.com (Mail) umiterkan@gmail.com

Dergâh Yayınları: Binbirdirek Mah. Klodfarer Cad. No: 3/20 Altan İş Merkezi Sultanahmet İstanbul. Telefon : (212) 518 95 78 (3 Hat)

Ümit Erkan Kimdir?

30.10.1981 tarihinde Rize-Güneysu'da doğdu. İlk (1993) ve lise (1999) tahsilini İstanbul'da tamamladı. 2003 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize ilahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 2005 yılında aynı fakülteye İslam Tarihi ve Sanatları Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2007 yılından itibaren Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalında Öğretim Elemanı olarak görevine devam etmektedir. Evli olup, Arapça, Rusça ve İngilizce bilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum