1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize siyaset tarihini kitap haline getirdi
Rize siyaset tarihini kitap haline getirdi

Rize siyaset tarihini kitap haline getirdi

Türkiye'yi yönetenlerin vilayeti Rize'deki siyasi yapı, yine Rizeli bir yazar tarafından 'Rize Siyaset tarihi' ismiyle kitaplaşıyor.

A+A-

Rize tarihi üzerine yazdığı çalışmalarla bilinen ve İETT Genel Müdürlüğü kurum fotoğrafçısı olarak görev yapan Fatih Sultan Kar, şimdi de biyografiler, hatıralar, nükteler, fotoğraf ve belgelerle Rize Siyaset Tarihi’ni kitaplaştırıyor. 

Rizeli üç Başbakan

1813 yılında Rize Hemşin’de doğan, 1845 yılında II. Mahmut'un kızı Adile Sultan'la evlenerek Osmanlı hanedanına damat olan, 1848 yılında Kaptan-ı Derya’lık görevine getirilen ve 1852 yılında ise Sadrazam (Başbakan) olan Mehmet Ali Paşa’nın hayatı gözler önüne seriliyor. 6 Kasım 1947 tarihinde İstanbul'da doğan, aslen Rize ilinin Çayeli ilçesinin Çataldere köyünden olan 48, 53 ve 55. Hükümetlerde Başbakan olarak görev yapan Ahmet Mesut Yılmaz ve 26 Şubat 1954 yılında İstanbul’da doğan Aslen Rize'nin Güneysu İlçesi Dumankaya Köyü’nden olan 14 Mart 2003 tarihinden bu yana T.C. Başbakanı olarak görev yapan Recep Tayyip Erdoğan, biyografileri ve fotoğraflarıyla Fatih Sultan Kar’ın ‘Rize Siyaset Tarihi’ isimli çalışmasında yer alıyor. 

rize-siyaset-tarihi.jpg

Türk siyasetine damgasını vuran Rizeliler

Rize Siyaset Tarihi isimli kitabın yazarı Fatih Sultan Kar, çalışmasının Rize ilinin yakın tarihine katkı sağlayacağını inandığını, bu çalışmada Karadeniz Tarihi araştırmaları konusunda uzman olan Mehmet Bilgin ile Türk Parlamenterler Birliği Eski Başkanı Eski Rize Milletvekili Uğur Sami Kumbasar ve Hasan Tuncer Türüt’ten bilgi desteği aldığını söyledi.  Kar, kitabında 16 Haziran 1926 yılında İzmir'de Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya karşı suikast hazırlığı yapmakta olduğu gerekçesiyle idam edilen Ziya Hurşit Günday, Meşhur Üç Aliler arasında yer alan İstiklal Mahkemesi Üyesi Ali Rıza Zırh,  Soyadında memleketinin ismini taşıyan Ekrem Rize, Türk futbolunun efsane ismi Zeki Rıza Sporel, 60 İhtilalı’nda CHP Rize İl Başkanı olan ve ‘bir tek Demokrat Partili içeri alınacaksa beni de alın’ diyen Mehmet Ali Kumbasar, Deniz Gezmiş’in idamı için TBMM’de yapılan oylamada hayır diyen Uğur Sami Kumbasar, 11 yıl hapis yatan ve cezasını mason olmamasına bağlayan Tuncay Mataracı, Eski Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz, Ülkemizi Lozan Anlaşması’nda temsil eden heyette yer alan Ahmet Muhtar Çilli, Pop şarkıcısı Tarkan'ın dedesinin kardeşi ünlü yazar ve siyaset adamı Cihat Fethi Tevetoğlu, TBMM’ye Kontrgerilla ile ilgili soru önergesi verince evi bombalanan Süleyman Genç, 1993 yılında Fransız Hükümeti tarafından Legion d'honneur nişanına layık görülen Murat Karayalçın, 12 Eylül askeri darbesinde işkence gören isimlerden Çalışma ve Sosyal Eski Bakanı Yaşar Okuyan, Amerikan Cerrahlar Koleji tarafından şeref üyeliğine seçilen ilk Türk olan ve Ergenekon Davası sanığı olarak yargılanmakta olan Prof. Dr. Mehmet Haberal, 2002 seçimlerinde Başkanı olduğu partisinin düşük oy alması sebebiyle 25 Kasım 2002'de genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyaseti bırakan Besim Tibuk, Futbol sahalarında kaleci, siyasette forvet olarak görev yapan Metin Külünk, 14 Mart 2003 tarihinden bu yana T.C. Başbakanı olarak görev yapan Recep Tayyip Erdoğan gibi renkli isimlere yer verdiğini belirtti. 

Siyası Liderlerin Rize Ziyaretleri

Kar, kitabında Türk siyasetinin renkli isimleri Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir,  İsmet İnönü, Adnan Menderes, Cevdet Sunay, Celal Bayar, Fahri Korutürk, Bülent Ecevit, Alpaslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Erdal İnönü, Deniz Baykal, Kasım Gülek ve Adnan Kahveci’nin Rize ziyaretlerine de yer verdiğini belirtti. 

Unutmak olmaz

Kar, TBMM’de yer almamalarına karşın Türk siyasetinde söz sahibi olan Orhan Keçeli, Nihat Mete, Yusuf Tiryaki, Turgut Karafazlı, Murat Kumbasar ve Kemal Er gibi isimlerin de çalışmada var olduklarını söyledi. 

Rize Siyaset Tarihi isimli kitapta hangi isimler yer alıyor:

Osmanlı Dönemi, Meşrutiyet Dönemi, Cumhuriyet Dönemi Lazistan ve Rize Milletvekilleri

Ahmed Bey (Paşa), İbrahim Ferit Efendi, Ziya Molla Bey, Süleyman Sudi Bey, Asım Bey, Osman Nuri Bey (Özgen), Dr. Abidin Bey (Yakova), Esat Bey (Özoğuz), İbrahim  Bey, Mehmet Necati Bey (Memişoğlu), Osman Nuri Bey (Özgen), Ziya Hurşit Bey( Günday), Ali Rıza Bey (Zırh), Ekrem Bey (Rize), Ahmet Fuat Bey (Bulca), Hasan Cavit Bey (Belül), Rauf Bey (Benli), Akif Bey (Akyüz), Mehmet Atif Bey (Tüzün), Saim Ali Dilemre, Fuat Sirmen, Kemalettin Kamu, Raif Dinç, Tahsin Bekir Balta, Dr. Fahri Kurtuluş, Yusuf İzzet Akçal, Mehmet Kemal Balta, Osman Kavrakoğlu, Mehmet Fahri Mete, Ahmet Morgil, Zeki Rıza Sporel, Ahmet Morgil, Hüseyin Agun, Muzaffer Önal, Mehmet Ali Kumbasar, Erol Yılmaz Akçal, Arif Hikmet Güner, Cevat Yalçın, Mazhar Basa, Cevat Yalçın, İsmail Sarıgöz, Hasan Basri Albayrak Salih Zeki Köseoğlu, Sami Uğur Kumbasar, Cevat Yalçın, Osman Yılmaz Karaosmanoğlu, Sudi Reşat Saruhan, Talat Doğan, Necip Danışoğlu, Osman Mecdi Agun, Talat Doğan, Şükrü Meto, Tuncay Mataracı, Yılmaz Balta, Ahmet Mesut Yılmaz, Dr. Arif Şevket Bilgin, Turgut Halit Kunter, Fehmi Memişoğlu, Şadan Tuzcu, Mustafa Parlak, Mustafa Nazikoğlu, Ahmet Kabil, Şevki Yılmaz, Avni Kabaoğlu, Mehmet Bekaroğlu, Abdulkadir Kart, İmdat Sütlüoğlu, İlyas Çakır, Lütfü Çırakoğlu, Bayram Ali Bayramoğlu, Hayatı Yazıcı, Nusret Bayraktar, Hasan Karal. 

Rize dışından TBMM’ye girenler

Ahmet Faik Günday, Ahmet Muhtar Çilli, Bekir Sıtkı Baykal, Cihat Fethi Tevetoğlu, Enis Avni Akagündüz ( Aka Gündüz), Osman Şahinbaş, Hüseyin Ekşi, Ahmet Hamdi Şarlan, Ali Adnan Tüfekçioğlu, Ahmet Tevfik İleri, Ahmet Gürkan, Hasan Fehmi Numanoğlu, Sefer Göksel, Bekir Necati Topçuoğlu, Hasan Tez, Ahmet Nurettin Bulak, Cavit Şadi Pehlivanoğlu, Ahmet Cevat Okyakmaz, Nazmi Ökten, Kemal Nebioğlu, Şevket Yılmaz, Osman Salihoğlu, Şaban Demirdağ, Fikri Devrimsel, İbrahim Saffet Omay, Mustafa Parlar, Cemal Süer, Ali Topuz, Cemil Yavaş, Süleyman Genç, İlhan Biber, Adem Ali Sarıoğlu, Köksal Toptan, İsmail Saruhan, Bilal Şişman, İbrahim Tez, Aytekin Kotil, Mustafa Dursun Yangın, Rıza Müftüoğlu, Mustafa Baş, Halit Dumankaya, Emin Kul, Yusuf Namoğlu, Necdet Yazıcı,Metin Öney,  İsmail Kahraman, Ahmet Güryüz Ketenci, Osman Oktay Ekşi, Murat Karayalçın, Yaşar Okuyan, Nazif Okumuş, Bozkurt Yaşar Öztürk, Necdet Saruhan, Sefer Ekşi, Muhammet Turan İmamoğlu, Kemal Köse, Yakup Kepenek, Zeynep Damla Gürel, Cengiz Kaptanoğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Hayrettin Çakmak, Fuat Bol, Durmuşali Torlak, Hasan Kemal Yardımcı, Şaban Dişli, Osman Aşkın Bak, Metin Külünk, Zelkif Kazdal, Zeki Aygün, Mehmet Haberal.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
17 Yorum