1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize tarihinden bir yaprak daha
Rize tarihinden bir yaprak daha

Rize tarihinden bir yaprak daha

Çayeli ilçesinin unutulmaz Milli Eğitim Müdürü Davut Erez’le Çayeli Eğitim Tarihine bir yolculuk yaptığımızda adeta anılarımız tazelendi birer birer...

A+A-

Yaşamda geri dönüşü olmayan o kadar çok şey var ki… An gelir; özlediğimiz insanlar ve olaylar bir film şeridi gibi geçer gözlerimizin önünden. Otuz yedi yıllık eğitimci Davut Erez de Çayelililer için böyle bir isimdir. Budeğerli eğitimcinin kızı Hikmet hanımın elindeki bilgiler ve fotoğraflar ışığında Davut Erez’in kısa  biyografisi.   

 

Fatih Sultan KAR / İST.

 

img254/4642/foto1gt5.jpg

 

Ömrünü Eğitime Adamış Bir İnsan : Davut Erez

1910 yılında Çayeli Yaka Mahallesinde doğan Davut Erez, ilk öğrenimini Çayeli Merkez Okulu’nda tamamladı. 1928 yılında Trabzon Muallim Mektebi’ne  giriş sınavlarını kazandı. Altı yıllık eğitimin ardından 1934 yılında öğretmen olarak mezun oldu. İlk görevini Gümüşhane’nin Bayburt ilçesi Büyük Cumhuriyet Okulunda aldı. Eylül 1935’te askerlik görevine başladı. Terhisten sonra 2 yıl görev yaptığı Bayburt’un ardından Rize İli emrine verildi. Buradan Çayeli Merkez İlkokuluna atandı. İkinci dünya savaşı sırasında ikinci kez silah altına çağrılan Erez, Ağustos 1943’te Göle 25. Dağ Alayında yedek subay olarak görev yaptıktan sonra eski görevine döndü. Mezun olduğu okula başöğretmen oldu. Emekli olduğu 1972 yılına kadar Çayeli’nde Maarif Müdürlüğü ve İlköğretim Müdürlüğü yaptı. 1974’de İstanbul’a taşınan Erez, 1978’de böbrek yetmezliğinden vefat etti. 

 

img128/9747/foto2jt8.jpg

Bir Fotoğrafın Hatırlattıkları

Çayeli Derneği tarafından 1968-69 yıllarında yayınlanan Çayeli Dergisi’nde Mesut Yılmaz, Laz Bakkal tiplemesiyle tanınan tiyatrocu Aydın Tolan  ve Dursun Ali Sarıoğlu gibi renkli isimlerin yazıları yer alıyordu. Dursun Ali Sarıoğlu derginin Eylül 1969 tarihli sayısında Çayeli Milli Eğitim Müdürü Davut Erez’i konuk etmişti. Sarıoğlu yazısının girişinde Davut Erez’den şöyle bahsediyordu:  “Oldukca gösterişsiz, sade bir müdürlük odası, senelerin Davut Bey’i ilerlemiş yaşına rağmen özenle giyinmiş, her zamanki gibi ciddi, vakur ve tevazu ile karşıladı beni.” Fotoğrafta dönemin Çayeli Milli Eğitim Müdürü Davut Erez ve günümüzün popüler tiyatro sanatçısı Dursun Ali Sarıoğlu bir arada gözükmektedir.

 

img128/7947/foto4wu7.jpg

Türkiye Cumhuriyeti ile Yaşıt Bir Okul

1923 yılında Mapavri Mektebi namı ile kurulan,  bir dönem de Çayeli Merkez İlk Mektebi adını taşıyan okul, 1963–64 öğretim yılında 9 Mart İlkokulu adını almıştır. Fotoğrafta Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan okulda uzun yıllar başarı ile görev yapan Davut Erez öğrencileri ile birlikte gözükmektedir.

 

img254/8374/foto3zf0.jpg

 

Çayeli’nde Eğitimin Çınarları

Çayeli eğitim öğretimine büyük katkılar sağlayan isimler arasında Davut Erez’in yanı sıra Sabri Kaymaz, Zehra Şerifoğlu ve Sabri Bayraktar da vardır. 1951 yılının 03 Mayıs günü Çayeli’nde çekilen bu fotoğrafta Davut Erez ve mesai arkadaşları gözükmektedir.

 

img128/89/foto8ri9.jpg

Çayeli ilçe merkezinden bir görünüş. 1949

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız