1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize ve çevresi zenginlik kaynıyor
Rize ve çevresi zenginlik kaynıyor

Rize ve çevresi zenginlik kaynıyor

MTA D. Karadeniz'in altın, uranyum, bakır, linyit, çinko, betonit, demir, mermer maden yatakları kaynadığını belirtti. İşte Rize ve çevresindeki zenginlikler:

A+A-

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile anlaşma yapan Petrobras'ın Karadeniz'de çok zengin petrol ve doğalgaz rezervleri bulunduğunu açıklamasının ardından Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) belirlemeleri ise karada yüksek miktarda maden yatakları, altın ve uranyum bulunduğunu ortaya çıkardı.

MTA'nın belirlemelerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi altın, uranyum, bakır, linyit, çinko, betonit, demir, mermer maden yatakları bakımından oldukça zengin kara parçası olma özelliğini barındırıyor.

Türkiye'nin Japonya ile yaptığı anlaşma sonrasında uzaydan uydu vasıtasıyla bölgenin maden haritasını çıkarmak için başlattığı çalışmanın sonuçları alınmaya başlandı. Uydu fotoğrafları aracılığıyla, bölgede varlığı bilinen bakır, çinko, bentonit madenleri dışında altın ve uranyum yatakları da belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre, Ordu'nun Ünye ve Ulubey, Giresun'un Görele ilçelerinde altın damarları, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sahalarında uranyuma rastlandı. MTA'nın belirlemelerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerin maden raporları şöyle:

RİZE: Çayeli-Madenköy yatağında 10 milyon 600 bin görünür, 15 milyon ton mümkün olabilecek bakır-kurşun, çinko bulunuyor. Yataklar halen işletiliyor. Fındıklı ilçesi Kartiba sahasında 3 milyon 600 bin ton görünür rezervli; Akkaya mevkiinde 400 bin ton potansiyeli olan demir cevheri olduğu belirlendi. Akkaya mevkiinde geçmiş yıllarda demir madeninin işletildiği ve 150 bin ton cevher çıkartıldığına dikkat çekildi. Ardeşen ilçesinde renkli pisen seramikte katkı maddesi olarak kullanılan feldspat madenine
rastlandı. Uzmanlar, bu bölgede çok yüksek miktarda bir potansiyel bulunduğunun tespit edildiğini belirterek, kapasitesinin belirlenmesine çalışıldığını kaydettiler. İkizdere ilçesi Memişoğlu, Keçikayası sahalarında orta ve iyi kalitede mermer yataklarının bulunduğuna dikkat çekildi; Ayder yaylasının jeotermal sahası özelliği taşıdığı vurgulandı.

TRABZON: Maden açısından en çok kireçtaşı bulunuyor. Hacımehmetköy mevkiinde 37 ila 39 milyon ton kapasiteli kireçtaşı yatakları bulunduğu, geçmiş yıllarda demir madeni bulunduğu ve işletildiği, stoklarda halen 200 ton cevher olduğu belirtildi. Vakfıkebir-Gökçeköy'de 60 bin ton, Sürmene-Kutlular sahasında 497 bin ton, Of-Katarakdere sahasında 613 bin ton, Maçka-Güzelyayla yatağında 154 milyon 700 bin ton, Yomra-Kanköy yatağında 2 milyon ton bakır, çinko, kurşun yatakları bulunduğu belirtildi. Diğer maden cevherlerinin düşük tenorlu ve ekonomik olmadığına dikkat çekildi.

ARTVİN: Borçka-Akarsen mevkiinde 39 bin 600 ton görünür, 4 milyon tona kadar çıkması mümkün altın yatakları bulunduğu ortaya çıktı. Gümüşhane köyünde 30 milyon ton jeolojik, Yusufeli-Esendağı yatağında bin ton, Kafkasör yaylasında 1 milyon 600 bin ton görünür nitelikte düşük tenörlü altın yatakları olduğu da belirtildi. Borçka ve Murgul dağı sahalarında çok miktarda bakır-kurşun-çinko yatakları bulundu."

SİNOP: Boyabat ilçesi sahalarında düşük tenörlü asbest, Sarıkum sahasında düşük tenörlü kuvars kumu, Boyabat-Akbelen mevkiinde ise manganez damarları bulunuyor.

SAMSUN: Ladik ilçesinde yaklaşık 52 milyon ton kireçtaşı, 38 milyon 812 bin 500 ton kil bulunuyor. Havza ilçesi Hamamayağı sahalarında jeotermal alanlar var. Vezirköprü-Ersandıklı sahalarında 117 ton kurşun-çinko, Kavak-Kaya köyü, Vezirköprü-Elmacık, Ladik-Ayvalı sahalarında çok miktarda manganez damarı bulunuyor. Ayvalı sahasındaki manganez miktarı 420 ton. Dikbayır yatağında ise 46 milyon ton jeolojik tuğla-kiremit yatağı var.

ORDU: Ünye'nin Kumarlı mevkii ile Ulubey ilçesinin Akoluk ve Sayaca bölgelerinde altın yataklarının varlığı belirlendi. Akoluk mevkiindeki altın miktarının 1 milyon ton olduğu; Sayaca mevkiindeki yatakların 17 bin ton, Ünye Kamarlı mevkiindekilerin ise 1 ton kapasitesinin bulunduğu belirlendi. Fatsa-Zavi köyünde, Gülköy-Şıhman ve Kumru-Gümüşdere mevkilerinde bakır, kurşun ve çinko yatakları bulundu. Ünye-Fatsa-Kavaklar sahasında, çoğu ağartma toprağı olmak üzere 743 bin ton, Keşköy yatağında 460 bin ton, Emireli mevkiinde 421 bin ton, Ahizetli mevkiinde 128 bin ton, Tavkutlu-Gülcüğen mevkiinde 812 bin ton, Mesudiye-Çavdar köyünde 80 bin ton bentonit tespit edildi. Çambaşı yaylası Fundacık mevkiinde 750 bin ton demir, Ünye-Kumarlı sahasında 107 ton gümüş olduğu ortaya çıktı. Ulubey ilçesi Akoluk mevkiinde seramik ve kağıt sektöründe kullanılabilen 148 bin ton, Sayaca Mevkii'nde ise 2 milyon ton kaolen bulunuyor. Mesudiye ilçesi Topçam Beldesi sahasında ise yörenin en güzel ve sert mermer yataklarına
rastlandı.

GİRESUN: Görele ilçesi Çanakçı mevkiindeki sahada, 1 ton kapasiteli altın, Şebinkarahisar yatağında ise 300 ton kapasiteli uranyuma rastlandı. Halen işletilen Espiye-Lehnoz'da yaklaşık 2.5 milyon ton bakır, 2 milyon 312 bin ton çinko, Espiye-Kızılkaya'da 5.5 milyon ton kapasiteli, Tirebolu-Harkköy'de 6 milyon ton kapasiteli, Harşit-Köprübaşı mevkiinde 10 milyon ton kapasiteli bakır-çinko, pirit ve kurşun yatakları belirlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum