
Rize’de 1. basamak sağlık hizmetleri güçleniyor
32 Aile Sağlığı Merkezi ve 116 aile hekimi ile hizmet sunulmakta olan Rize genelinde, 2026 yılı içerisinde 2 yeni ASM ve 10 yeni aile hekimliği biriminin daha hizmete açılması hedefleniyor
Sağlık Bakanlığının “Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık” vizyonu doğrultusunda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar Rize’de de sürdürülüyor. Bu kapsamda Rize İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Gökhan Demiral, Fener Eğitim Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ile Merkez 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek yürütülen çalışmaları yerinde değerlendirdi.

Birinci basamak sağlık hizmetleri; hastalıkların ortaya çıkmadan önlenmesi, erken tanı ve etkin takip süreçlerinin yürütülmesi, bireyin ve toplumun sağlık düzeyinin korunması açısından sağlık sisteminin temel taşı niteliğinde olduğu ifade edilerek, Rize’de bu anlayışla, Aile Sağlığı Merkezlerinin fiziki ve hizmet kapasitesinin artırılması, aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması ve vatandaşların sağlık hizmetlerine kolay erişiminin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Bu doğrultuda, il genelinde Aile Sağlığı Merkezlerinin sayısının artırılması ve her bir aile hekiminin sorumluluğundaki nüfusun 2.700 kişiye düşürülmesi amacıyla planlı ve sürdürülebilir çalışmalar yürütüldüğü, yatırım programında yer alan yeni ASM binalarının yapım süreçleri devam ederken, bu merkezler tamamlanana kadar geçici hizmet sunabilecek alanların oluşturulmasına yönelik çalışmaların da eş zamanlı olarak sürdürüldüğü açıklandı.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Fener Mahallesi’nde mevcut iki birimli Aile Sağlığı Merkezi’ne ek olarak, bölge halkı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çalışanlarının da yararlanabileceği Eğitim Aile Sağlığı Merkezi yakın zamanda hizmete alınmıştır. Bu merkez ile birlikte vatandaşların aile hekimliği kayıtlarını kolaylıkla yaptırmaları, koruyucu ve geliştirici sağlık hizmetlerinden etkin biçimde faydalanmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca Çarşı Mahallesi Tatoğlu binası girişinde de Merkez 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi yakın zamanda faaliyete başlamıştır. Hâlihazırda Rize genelinde 32 Aile Sağlığı Merkezi ve 116 aile hekimi ile hizmet sunulmakta olup, 2026 yılı içerisinde 2 yeni ASM ve 10 yeni aile hekimliği biriminin daha hizmete açılması planlanmaktadır. Böylece, birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılarak hem sağlık sisteminin yükü azaltılacak hem de vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi daha da kolaylaştırılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rize İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Gökhan Demiral, “Birinci basamak sağlık hizmetleri; koruyucu sağlık anlayışının hayata geçirildiği, toplum sağlığının temelden güçlendirildiği en önemli hizmet alanıdır. Sağlık Bakanlığımızın Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık vizyonu doğrultusunda, Aile Sağlığı Merkezlerimizin sayısını ve kapasitesini artırmaya büyük önem veriyoruz. Amacımız, aile hekimi başına düşen nüfusu azaltarak vatandaşlarımıza daha erişilebilir, nitelikli ve sürdürülebilir sağlık hizmeti sunmaktır. Yapımı devam eden yeni ASM’lerimiz tamamlandığında, Rize’de birinci basamak sağlık hizmetleri çok daha güçlü bir yapıya kavuşacaktır.” dedi.


HABERE YORUM KAT