1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de doğdu ve okudular ama ...
Rize'de doğdu ve okudular ama ...

Rize'de doğdu ve okudular ama ...

Türk vatandaşlığına geçen Gürcistan uyruklu bir anneden doğan ve Türkiye'de büyüyen iki kız kardeş, bütün uğraşlarına rağmen Türk vatandaşı olamıyor.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Yaklaşık 16 yıl önce Azeri uyruklu eşi Nadik Veliyeva ile birlikte Türkiye'ye gelerek Rize'ye yerleşen Gürcistan uyruklu İrina Razumova (45), Türkiye'de oturma ve çalışma izni aldıktan bir süre sonra "Sona" adını verdiği bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

İki yıl sonra "Nergiz" ismini verdiği bir kızı olan İrina Razumova, eşi Nadik Veliyeva'dan boşandı.

Mahkeme kararıyla 2 çocuğunun da velayetini üzerine alan Gürcistan uyruklu kadın, birkaç yıl sonra bir Türk ile evlendi.

Türk vatandaşlığına geçerek "İrem" ismini alan Razumova, Türkiye'de doğan 2 kızını ise bütün çabalarına rağmen Türk vatandaşlığına geçiremedi.

Rize'de halen bir çeyiz dükkanı işleten İrem (İrina) Razumova, kızlarının Türkiye'de doğup büyüdüğünü belirterek "Türkiye'de okuyorlar. Onların vatanı burası. Ancak diplomatik nedenlerden dolayı ben Türk vatandaşı olmama rağmen kızlarımı Türk vatandaşlığına geçiremedim. Devletimizin kanunlarına göre kızlarımın Türk vatandaşı olabilmesi için Gürcistan hükümetinin izni gerekiyor. Gürcistan hükümeti ise Türk vatandaşı olduğum ve kızlarım Türkiye'de dünyaya geldiği için konunun kendilerini ilgilendirmediğini söylüyor. Şu an kızlarımın resmi olarak bağlı bulundukları bir vatanları yok" dedi.

Rize'de Fener Lisesi ikincisi sınıf öğrencisi olan Sona Veliyeva (16) ve Rize Çay İlköğretim Okulu son sınıf öğrencisi Nergiz Veliyeva (14) ise, Türkiye'de doğup büyüdüklerini, Türkiye'nin dışında başka bir ülkede hiç bulunmadıklarını belirterek Türk vatandaşı olmak istediklerini ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız