1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de kivi bu yıl ince olacak!
Rize'de kivi bu yıl ince olacak!

Rize'de kivi bu yıl ince olacak!

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl yağışlı günlerin fazla olmaması ve üreticilerin sulama yapmaması nedeniyle kivinin ince olduğunu söyledi.

A+A-

Nevzat Paliç, Türkiye'de Rize'nin dışında Yalova, Adapazarı, Ordu, Giresun, Trabzon ve bir miktarda Artvin'de kivi üretildiğini, ancak kivi üretimi için en uygun şartların Rize'de bulunduğunu belirtti.

Kivinin bölgede ilk olarak 1990'lı yıllarda Çaykur tarafından deneme amacıyla dikildiğini anlatan Paliç, daha sonra vatandaşların rağbet göstermesiyle yaklaşık 10 yıldan bu yana kivi üretildiğini söyledi.

Kivinin geliri oldukça yüksek olan bir tarım faaliyeti olduğunu, ancak bunun üreticinin kiviye çayın yanında 'ek gelir' olarak bakmasını değiştirmediğini vurgulayan Paliç, ''Kivi yörede çay üreticisi tarafından ek gelir için üretiliyor. Dikilen kivinin ürün vermeye başlaması için 3-4 yıl beklenmesi ve yeni kivi bahçesi tesis edilmesi için dönüm başına 2 bin YTL civarında bir masraf yapılması gerekmesinden dolayı vatandaşın çayı terk edip tamamen kiviye yönelmesi mümkün değil. Üreticinin hem çay gelirinden birkaç yıl mahrum kalacak, hem de yeni kivi bahçesi yapacak maddi gücü yok'' dedi. 

Paliç, bu yıl yağışlı günlerin fazla olmaması, üreticilerin sulama da yapamaması nedeniyle kivinin ince olduğunu ifade ederek, ''Üretici kivide seyrekleştirme de pek yapmadı. Bütün bu nedenlerden dolayı geçen yıl kivinin yüzde 80'i yüksek kalitede iken bu yıl bu oran yüzde 50'lere düştü. Geçen yıl 4 bin ton civarında kivi rekoltesi vardı. Bu yıl rekolte belki biraz daha artar, ama kalite düşük olacak'' diye konuştu.

Kivinin toplama zamanının belirlenmesi amacıyla gelecek ay başında her ay olduğu gibi toplantı yapmayı planladıklarını anlatan Paliç, bu toplantıda aynı zamanda üreticiler ile alıcıları bir araya getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Alıcıların bölgeye gelerek üreticilerle görüşüp hasat başlamadan anlaşma yapılmasını istediklerini ifade eden Paliç, böylece üretecinin de kendini garantide gördüğü için kivisini erken hasat etmeyeceğini ve kivi kalitesinin düşmeyeceğini kaydetti.

Nevzat Paliç, bölgede bazı özel müteşebbislere ait olan küçük çaplı soğuk hava deposu olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını savunarak, ''Soğuk hava deposu üretici için bir güvencedir. Belki toplanan kivi depoya hiç konulmayabilir, ama olması üreticinin gücünü artırır'' diye konuştu.
Geçen yıl kivinin alım fiyatını 60-80 gram arasındaki ağırlıktaki kivi için 1,50 YTL, 80 gramın üzerindeki ağırlıktaki kivi için ise 2 YTL olarak belirlediklerini anımsatan Paliç, şunları söyledi: ''Bu yıl ise fiyat belirlememekten yanayız. Çünkü fiyat belirledik mi alım yapmak gerekir. Bu nedenle bizim belirlediğimiz fiyat temenni oluyor. Ancak bütün kivinin konulabileceği soğuk hava deposu olsa, böylece de birlik olarak kivi alma imkanımız olsa fiyat belirlemekten yanayız. Çünkü böylece istediğimiz fiyatı uygulama şansımız olur.''

Paliç, kivide üreticiye malzeme desteği vermemesinin, kivinin artış hızını yavaşlattığının kaydederek, ''İlk yıllarda il özel idaresi üreticiye direk, tel gibi malzeme yardımı yapıyordu. Ancak 2 yıldan bu yana malzeme desteği yapılmıyor. Böyle olunca da artış yavaş oluyor. Destek olsa 10 yılda ulaşabileceğimiz yere destek olmadığı sürece 30-40 yılda belki ulaşabiliriz'' dedi.

Nevzat Paliç, Türkiye'de şu anda 35 bin ton civarında kivi tüketimi olduğunu, ancak üretimin 15 bin tonun altında olduğunu, bu nedenle kivi üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum