1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de Organik Alabalık Projesi!
Rize'de Organik Alabalık Projesi!

Rize'de Organik Alabalık Projesi!

Organik modası Rize'nin alabalığına kadar sıçradı. Rize'nin derelerinde büyüyen alabalığı, çiftliklerde organik şekilde üretenlere valilikte sertifika verildi!

A+A-

MUSTAFA BAYRAK
Rize Tarım İl Müdürlüğünce Türkiye'de ilk ve tek olarak yürütülen ''Organik Su Ürünleri Projesi'' kapsamında il genelinde organik balık üretimi yapan 7 firmaya, Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, burada yaptığı konuşmada, Rize'nin organik üretime son derece uygun olduğunu belirterek, ''Bunu bütün dünyaya duyurmak lazım. Ama önce buna inanan insanlar gerekli. Açmazımız ise üretici zihniyetin değişime uğraması ve üreten insan sayısının azalması'' dedi.
27159
Rize'de potansiyelin olduğunu, bunun bölge için büyük bir kazanım olacağını vurgulayan Hacımüftüoğlu, şunları söyledi: ''Artık çok fazla insan üretmiyor. Daha çok hazır kaynaklar tüketiliyor. Bu nedenle bu zihniyeti yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilirsek bölgemizin sadece ülkemizde değil, dünyaya söyleyecek çok şeyi olur. Organik üretimimizin ülkemizde tek olduğunu iyi duyurmalıyız. Organik alabalık üretimi gerçekleştirecek firmalar önemli bir iş yaptı. Bu tür projeleri sürdürmeliyiz. Dünya organik tarımın farkında. İnsanlar, artık sağlıkları ile ilgili daha dikkatli davranıyor. Dolayısıyla üretim kalitesine ve güvendiği ürünlere yöneliyor. Bunu iyi değerlendirmeliyiz.''
27160
Tarım İl Müdürü Adem Çekiç ise projenin İl Özel İdaresinin katkısıyla 12 Kasım 2006 yılında başladığını ifade ederek, ''Proje kapsamında İtalya'dan bir sertifikasyon firması ile çalışıyoruz. Ülkemizde üretimi olmayan organik balık yemi üretiminin de yapılmasına başlandı. Proje kapsamında organik su ürünleri üretimine uygun işletmelerin yaygınlaştırılmasına çalışacağız'' dedi.
27142
Üretilen organik alabalıkların henüz piyasaya sunulmadığını, nisan veya mayıs ayında sunulmasının planlandığını bildiren Çekiç, ''Yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da talep var. Yurt içinden ülke genelinde şubeleri olan bazı marketler, ayrıca İtalya ve Almanya'dan bazı firmalar organik alabalığa talip oldu. Bu konuda soğuk muhafazayı sağlayabilirsek önemli bir ihracat potansiyeli de doğacak. Pazarlama konusunda sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
27141
Proje kapsamında organik alabalık üretimi yapılan suyun her ay kontrollerinin yapıldığını, İtalya'daki sertifikasyon firması tarafından yemlerinin analizlerinin yaptırıldığını anlatan Çekiç, üretilen balıkların da analizinin yurt dışında yapılacağını söyledi.
27143
Çekiç, Rize'de 44 firma tarafından yılda ortalama 2 bin 500 ton civarında alabalık üretiminin gerçekleştirildiğini, proje kapsamında ise yılda ortalama 500 ton civarında üretim yapılmasının planlandığını kaydetti. Törende daha sonra firmalara sertifikaları verildi.
27161

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
17 Yorum