1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de radyasyon endişesi
Rize'de radyasyon endişesi

Rize'de radyasyon endişesi

Rize Serbest Bölge Müdürü ve Eski Çaykur Genel Müdürü Tuncer Ergüven, Rize'deki gömülü radyasyonlu çayların sıkıntı olduğunu söyledi.

A+A-

Mustafa BAYRAK
Önceki yıllarda Çaykur Genel Müdürlüğü yapmış olmasına rağmen Serbest Bölge’de gömülü çay olduğunu bilmediğini iddia eden Serbest bölge başkanı Tuncer Ergüven: “Şu anda bu alanda faaliyetim yok fakat faaliyetim olduğu yıllarda bu alanda gömülü çay olduğunu bilmiyordum” dedi.
Serbest bölge başkanı Tuncer Ergüven “Bu gömülü çayların insan sağlığı açısından zararı yoktur. Fakat bizim açımızdan zararı vardır. Çünkü bizim yaklaşık 4 bin metrekare alan içerisinde gömülü çay bulunması nedeniyle buraları kimseye kiralamamız ve para kazanma şansımız yok” dedi.
Tuncer Ergüven: “Buna rağmen bu ayıplı yerlerden Çaykur bizden kira istiyor. Bu ayıplı yer, bugüne kadar saklanmış. Sözleşmede bu gömülü çay alanıyla ilgili hiçbir konu yer almıyor. Ayıplı olan böyle bir yer için böyle bir anlaşma yapılmaz. Valiliğin Serbest Bölge alanında yapılması planlanan 5 yıldızlı otelin, alanda gömülü çay bulunması nedeniyle iptal edilmesini kamuoyuna açıklamasının ardından, bize de söz hakkı doğdu. Çünkü burada çalışan arkadaşlarımız ve çevremiz bize bu ayıplı yer hakkında sorular sormaya başladı. Biz de bu alanlarda yaptığımız incelemelerde bir miktar gömülü çay olduğunu gördük.” Şeklinde konuştu..

Konuyla ilgili Çaykur Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak, başka nerelerde gömülü çay olduğunu öğrenmek istediklerini belirten Ergüven: “Gömülü yerleri öğrenmeliyiz ki, o yerleri boş bırakalım. Daha önce de bilmememiz nedeniyle yatırım yapan bir arkadaşımız, fabrikada kurduğu makinelerin zeminin hareket etmesi nedeniyle zarar görmüştü. Fabrika kurulacak alanın zemini sağlam olmalı. Dana sonra biz zor durumda kalıyoruz. Yatırım yapan iş adamlarının, ‘Bu yerin böyle olduğunu neden baştan söylemediniz’ şeklinde tepkileriyle karşılaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Gömülü çayın olduğu yerler kapatılarak muhafaza altında kalacağını vurgulayan Ergüven “Bu çaylar 10 yıl önce de zararsızdı. Şimdi neden zararlı olsun. Zamanında Atom Enerji Kurumu’nun gözetiminde üzerlerine en az 1 metre toprak örterek, muhafaza edilmişti. İnsan sağlığına ve çevreye hiçbir zararı yok. Bu çaylardan Cumhuriyet Fabrikası önünde ve yaklaşık 20 fabrika içerisinde de gömülü olarak bulunmaktadır. Bunun zararı bize, bu alanlar üzerine hiçbir şey kuramayız. Çünkü ufak bir yağmurdan zemin hareket ediyor. Ama buna rağmen bizden kira istiyorlar. Yoksa çayımızdan radyasyon söz konusu değil” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum