1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de seçime doğru (1)
Rize'de seçime doğru (1)

Rize'de seçime doğru (1)

Genel seçimler öncesi Rize'de ilk büyük araştırma. Arkadaşımız Selman Kutlu Rize'deki son siyasi gündemi pazar53 okuyucuları için araştırdı:

A+A-

Selman KUTLU - 4 Kasım 2007’de yapılacak olan genel seçimler öncesi Rize siyasetine Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Mesut Yılmaz’ın siyasi hareketinin yön vermesi bekleniyor. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya köşküne çıkıp çıkmayacağının netleşmemesi Ak Parti Rize Teşkilatında belirsizliğe neden oluyor. Muhalefet Partileri ise çalışmalarına hız verdi. MHP’de İbrahim Kartal’ın adaylığı resmiyet kazanırken CHP’de ise İl Başkanı Mehmet Aslankaya’nın ismi ağır basıyor. ANAVATAN ve DYP’de ise eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın alacağı karar bekleniyor.
Başbakan Erdoğan’ın 15 Mayıs 2007 de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağının netleşmemesi Ak Parti’den Rize milletvekili olmak isteyenlerin çalışmalarını bir süre daha ertelemesine neden olurken kulislerde farklı isimler konuşulmaya başlandı. Şu anki milletvekillerinden Abdulkadir Kart, çeşitli platformlarda yeniden aday olacağının sinyallerini verirken Kart’ın aday adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Sessizliğini koruyan eski Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu’nun ise Rize’den yeniden aday olma durumunun 82. Yıl Devlet Hastanesi Başhekimi Lütfü Çırakoğlu’nun adaylık süreciyle ilintili olacağı belirtiliyor. Önceki dönemde ön seçimlerde ikinci sırayı almasına rağmen Lütfü Çırakoğlu Genel Merkez tarafından ikna edilerek Ardeşen Belediye Başkanlığı’ndan teamüle aykırı şekilde istifa eden İmdat Sütlüoğlu aday gösterilmişti. İlyas çakır’ın ise yeniden aday olmayacağı ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndaki görevine geri döneceği iddia ediliyor. Ak Parti’de, milletvekili olmak isteyenlerin çalışmalarına gizliden gizliye başladığı da gelen haberler arasında.
Birçok isim nabız yokluyor
Öte yandan Ak Parti Rize teşkilatında başta İl Başkanı Hasan Karal olmak üzere birçok ismin milletvekilliğini düşündüğü ancak Ak Parti Genel Merkezinin prensip kararına göre Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bu yönde bir çalışma içerisinde olmamaya itina gösterdiği gözleniyor.
İl Başkanı Hasan Karal dışında Ak Parti Rize teşkilatı içerisinde milletvekilliği için MKYK üyeleri İsmail Safi ve Zelkif Kazdal, Başkan vekili Yılmaz Katmer, Halil Turan, Rize Barosu Başkanı ve Ak parti il yöneticisi Harun Mertoğlu, Rize merkez ilçe başkanı Yunus Öksüz’ün isimleri konuşuluyor.
Bakırcı ve Sinan’a Genel Merkez engeli
Ak parti içerisinde Belediye Başkanlarının milletvekili adayı olarak gösterilemeyeceği belirtilirken Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Ardeşen belediye başkanı Mümtaz Sinan’ın da milletvekilliği için isimlerinin konuşulduğu biliniyor. Her iki Belediye Başkanının da Ak Parti genel merkezinin vereceği karara göre aday olup olamayacakları belli olacak.
Sürpriz adaylar çıkabilir
Öte yandan Ak Parti teşkilatında görev almamış ancak partiye yakınlığı ile bilinen bazı isimlerin de milletvekilliği için parti içerisinde adlarının geçtiği belirtiliyor. Bir süre önce ANAVATAN’dan istifa eden Rize Ticaret Borsası Başkanı Tahsin Sancak, Ticaret odası Başkanı Ömer Ofluoğlu, Müsiad Başkanı Mehmet Erdoğan gibi çok sayıda kişinin ismi de kulislerde konuşulurken partiye kitlesel oy kazandırabilecek adayların teşkilat tarafından araştırıldığı öğrenildi.
Muhalefet çalışmalara hız verdi
Muhalefet partileri de Rize’de çalışmalarına hız verdi. Güçlü bir teşkilat yapısına sahip olan Rize Anavatan Partisi, Mesut Yılmaz’ın siyasi duruşuna göre kendilerine bir yol seçeceğini her fırsatta dile getiriyor. Anavatan partisi Rize teşkilatı, Mesut Yılmaz’ın bağımsız aday olması ya da yeni bir siyasi oluşumun içine girmesi halinde blok olarak Yılmaz’ın tercih ettiği siyasi kanada geçeceğini açıkça ortaya koyuyor.
DYP İl Teşkilatı Yılmaz’ı bekliyor
İl Başkanı Köksal Toptan’ın Mesut Yılmaz’ın DYP’den aday olacağını açıklaması ile hareketlenen Rize siyaseti Genel Başkan Mehmet Ağar’ın bu açıklamayı doğrulamaması ile eski halini almıştı. Kulislerde ise az da olsa Mesut Yılmaz’ın DYP’den aday olacağı ihtimali hala canlılığını koruyor. DYP Rize teşkilatı bir yandan Mesut Yılmaz’ın vereceği kararı beklerken bir yandan da muhtemel adaylar için nabız yokluyor. Yılmaz’ın aday olmaması halinde İl başkanı Köksal Toptan’ın milletvekilliğine adaylığını koyması bekleniyor.
CHP’nin Adayı Aslankaya
Ana muhalefet partisi CHP’de ise İl başkanı Mehmet Aslankaya’nın aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
MHP’nin de adayı belli
Zeki Mayi’nin İl Başkanlığına seçilmesi ile birlikte teşkilat çalışmalarına hız veren MHP, Fındıklı eski ilçe başkanı ve Ankara il yönetim kurulu üyesi olan İbrahim Kartal’ı milletvekili adayı olarak gösterdi. İbrahim Kartal’ın MHP’nin genel seçimlerdeki milletvekili adaylarından biri olacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
14 Yorum