1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. RİZE’DE SURİYELİ ÇOCUK OLMAK...
RİZE’DE SURİYELİ ÇOCUK OLMAK...

RİZE’DE SURİYELİ ÇOCUK OLMAK...

RİZE’DE 12 YAŞINDAKİ SURİYELİ YASİN, AİLESİNE DESTEK OLABİLMEK İÇİN OKULUNU BIRAKIP SOKAKLARDA ÇALIŞIYOR. YASİN ELİNDEKİ TARTI İLE AİLE BÜTÇESİNE DESTEK OLUYOR

A+A-

Rize’de yaşayan Suriyeli Yasin’in yaşadıkları Suriyeli ailelerin Türkiye’de karşı karşıya kaldıkları sorunların sadece bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. 

suriye3-002.jpg

Suriye Savaşı'ndan kaçarak iki yıl önce Rize’ye yerleşen Elahmet Ailesi'nin en büyük çocukları olan Yasin Elahmet (12) ailesinin yaşadığı ekonomik zorluklardan dolayı eğitim hayatına ara verip sokaklarda çalışarak para kazanmak zorunda kaldı.

suriye2-002.jpg

İki yıl kadar önce Suriye’nin Halep kentinde yaşayan Elahmet Ailesi'nin babası Şadi Elahmet taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağlıyordu. Savaşın başlaması ile ikamet ettikleri köyleri bombalandı. Bir çok komşularını ve akrabalarını kaybettiler. Aile hayatta kalabilmek için iki yıl önce Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldı. İki yıl önce Türkiye’ye yerleşen 6 kişilik aile de bir baba anne ve üç de çocuk bulunuyor. Çocuklardan ikisi Rize İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görürken 12 yaşındaki en büyük çocuk olan Yasin, ekonomik sıkıntılar çeken ailesine destek olabilmek için iki hafta önce çok sevdiği okulundan ayrılmak zorunda kaldı. Yasin iki haftadır elinde baskül ile sokaklarda gezip insanları tartarak kazandığı para ile aile bütçesine destek olmaya çalışıyor. Yasin’in Küçük kardeşi İbrahim’de (8) okuldan arta kalan zamanlarda ağabeyi ile aynı işi yapıyor.

suriye1-002.jpg

BABA ELAHMET “MECBUR KALDIK”
Elahmet Ailesinin babası Şadi Elahmet, Rize’de geçinmekte zorluk çektiklerini bu nedenle Yasin’i okuldan alarak çalıştırmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Suriye’de çok sıkıntı var. Orada artık yaşamak çok zor. Türkiye Suriye'ye göre çok iyi. Ancak burada hayat çok pahalı. Geçinmekte zorluk çekiyoruz. Mesleğim şoförlük. İş bulamadığım için seyyar satıcılık yapıyorum. Günde 25 TL kazanıyorum. Ancak bununla kira ve faturaları karşılamakta güçlük çekiyorum. Bu nedenle Yasin’i okuldan almak zorunda kaldık. Düzenli bir iş bulabilirsem yeniden okula göndereceğim” dedi. 
Suriyeli baba, annesi ve babası dahil olmak üzere bir çok yakınından aylardır haber alamadıklarını da sözlerine ekledi.

OKULUNA DÖNMEK İSTİYOR
Yasin ise Suriye’de bombardımanda bir çok akrabasının ve arkadaşlarının öldüğünü ifade ederek "Ben okulumu çok seviyorum. Ancak bırakmak zorunda kaldım. Çünkü çalışmaya mecburum. Eğer babam iş bulabilirse yeniden okula başlamak istiyorum” diye konuştu.
Yasin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da çok sevdiklerini hatırlatarak “Rize’ye geldiğinde mitingine gittim. Ama onunla konuşamadım. Onunla konuşabilseydim onu evimize davet edecektim. Onu çok seviyoruz” ifadelerini kullandı
Yasin bırakmak zorunda kaldığı okulunu ziyaret ettiğinde ise onu özleyen arkadaşları çevresini sararak onunla hasret giderirken, arkadaşları Yasin’i çok sevdiklerini ve okula geri dönmesini çok istediklerini dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum