1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rizeli köylüler AB fonunu reddetti!
Rizeli köylüler AB fonunu reddetti!

Rizeli köylüler AB fonunu reddetti!

Rize'de AB tarafından yapılacak hibe fonunu, köylüler, "AB bedavadan hizmet vermez. Bu olayda başka bir iş var" diyerek reddettiler.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Rize'nin İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde 350 bin Euro tutarındaki, kısmen AB hibe fonlarından yararlanılarak yapılmak istenen kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi projesi, köylülerin istememeleri üzerine uygulanamadı.
İkizdere İlçe Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve AB hibe fonlarından yararlanılarak yapılmak istenen Şimşirli köyü kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi projesi, ön elemeden geçti. İlçeden gönderilen projelerden ön elemeyi geçmeyi başarabilen ve 350 bin Euro tutarındaki kısmı AB hibe fonundan gelecek parayla yapılacak olan tek proje, köylülerin "AB bize neden karşılıksız para versin" şüphesi üzerine uygulamaya geçemedi.

Şimşirli Köyü Muhtarı Nemci Şimşek, İkizdere ilçesinden gönderilen projeler içinde, sadece kendi projelerinin kabul edilerek ön elemeden geçtiğini, ancak köydeki bazı vatandaşların şüphesi üzerine projenin hayata geçirilemediğini söyledi. Köyde vatandaşlarla bir toplantı yaptıklarını ve durumu değerlendirdiklerini belirten Şimşek, "Bazı arkadaşlar, "Avrupa Birliği kimdir, bize neden para versin, bizim pisliğimizi neden temizlesinler?" gibi şeyler söylediler. Bu nedenle proje uygulanamadı" dedi.

Köy sakinlerinden Abdulkadir Şimşek ise, projeye karşı çıkanları eleştirerek, "Bize, 'Avrupa Birliği denilen şey Hıristiyan'dır. Bunlar neden gelsinler de bizim sorunlarımızla ilgilensinler. Biz istemiyoruz. Avrupa Birliği'nin vereceği parayı da istemiyoruz' diyen art niyetliler oldu. Bu yüzden de hibeyi kaybettik" dedi.
İkizdere ilçesinin eski müftülerinden Hamit Gürol, olayın dini boyutunun olmadığını ifade kaydederek, "Hibeyi engelleyenler kesinlikle haksızdır. Mademki onlar böyle bir fondan bize para aktarmak istiyorlar, bunun hiçbir sakıncası yoktur. Dini yönden hiçbir sakıncası yoktur. Buna karşı çıkanların da dinle imanla bir alakası yoktur" diye konuştu.
Projeye karşı çıkıp hibenin gelmesini engelleyenlerden Nafız Bitur isimli vatandaş ise, kendilerinin yeterince aydınlatılmadığı için projeye karşı çıktıklarını vurgulayarak, "Ben başta şunu düşündüm. Avrupa Birliği bizi çok mu seviyor? Bize 350 bin Euro’yu bağış yerine neden veriyorlar? Bunun altında ne yatıyor? Birisinden 10 milyar istesek bize vermez. Bu Avrupa Birliği bize 350 bin Euro’yu neden veriyor. Bir köylü olarak ben bunu öğrenmek istedim. Beni ve benim gibi birçok arkadaşı aydınlatamadılar.
Dolayısıyla biz bu olaya karşı çıktık" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum