1. HABERLER

  2. YÖREDEN SPOR

  3. RİZESPOR

  4. Rizespor’un Efsane Kaptanı Hemşinlioğlu
Rizespor’un Efsane Kaptanı Hemşinlioğlu

Rizespor’un Efsane Kaptanı Hemşinlioğlu

On dokuz yıl Rizespor formasını taşıyan, dokuz yıl takım kaptanlığı görevini başarı ile yürüten Hüseyin Hemşinlioğlu...

A+A-

Fatih Sultan KAR / İST.
On dokuz yıl Rizespor formasını taşıyan, dokuz yıl takım kaptanlığı görevini başarı ile yürüten Hüseyin Hemşinlioğlu’na centilmenliği ve güzel ahlakından dolayı Rizespor taraftarları “ Kuzu” lakabını takmışlardı.

Her şey bir iddia ile başladı

01 Ocak 1951 tarihinde Rize’de doğan Hemşinlioğlu’nun futbol hayatı ilginç bir iddia sonucu şekillendi. Türk futbolunun unutulmaz yıldızı Şenol Birol başarılı bir futbol serüveni sonrası memleketi Rize’ye gelmiştir. Bir gün kendisi gibi Rize futbolunun yıldızları Topal Mehmet Salih Şamlıoğlu, Fındık Ayvaz, Zafer Kanburoğlu’nun da aralarında bulunduğu arkadaşlarıyla bir araya gelir, gençlerle iddiasına maça tutuşurlar. Maçı kazanan takıma dönemin meşhur içeceği Fruko ısmarlanacaktır. Rize Sanat Enstitüsü’nün bahçesinde oynanan bu özel maçı izleyenler arasında Rizespor (Amatör) Kulüp Başkanı Muharrem Kürkçü da vardır. Gençler takımında yer alan Hüseyin Hemşinlioğlu mükemmel bir futbol sergiler. Maç sonrası hem Fruko’yu hem de Muharrem Kürkçü’nün beğenisini kazanır.

Rizespor’a yıllarını verdi

Daha sonra o zamanki renkleri sarı yeşil olan Rizespor Amatör Kulübüne dâhil olan Hemşinlioğlu, okul ile futbolu bir arada yürütürken 1968 yılında Rizespor Kulübü’nün profesyonel olması ile Çayelispor Amatör Kulübü’ne geçiş yapar. 1971 yılında askerlik nedeniyle Ankara Jandarma Gücü’nde iki sezon futbol oynar. Askerlik dönüşü Çayelispor ile Kütahya’da yapılan Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda Türkiye üçüncülüğünü yaşayan futbolcu maçtan sonra Zonguldaksporlu yöneticiler tarafından Zonguldak’a götürülür ve anlaşarak Rize’ye döner. Ancak Rize’de kaldığı süre zarfında Rizesporlu yöneticilerin ısrarı üzerine Rizespor ile anlaşır. Böylelikle on dokuz yıl sürecek uzun bir maratonun startı verilmiş olur.

 

Boş mukaveleye imza attı

Üçüncü Türkiye liginde mücadele eden Rizespor, 1973-74 sezonunda ikinci Türkiye ligine yükselir. Bu başarının mimarları arasında yer alan Hemşinlioğlu,  transfer borsasının en gözde ismi olmuştur, ama o sevdalısı olduğu yeşil- mavili renklerden kopmaya niyetli değildir. Galatasaray, Kayseri, Bolu ve Orduspor’un yaptığı teklifleri geri çevirerek Rizepor’da boş mukaveleye imza atar. 1975-76 sezonunda Karadeniz ve Hürriyet gazeteleri tarafında yılın sporcusu seçilir. Rizespor 1978 yılında birinci Türkiye ligine yükselip ligi 4. sırada bitirirken kendisi de büyük başarılara imza atan Hemşinlioğlu, 1974 yılında takım kaptanlığına getirilir. Onun döneminde teknik direktör olarak görev yapan Gazanfer Olcayto, Mustafa Özkula,Beytullah Baliç,Cevat Öztürk,Bülent Eken,Turgut Kafkas,Sebahattin Erman, Suat Mamat,Tekin Yolaç,İlhan Uralgil,Erdağan Gürhan,Kadri Aytaç,İllia Datçu,Gürsel Aksel,Mehmet Türker,Abdullah Gegiç,Zeynel Soyuer,Cevdet Soyluoğlu, Cesarettin Alptekin,Halil Güngördü Tezcan Uzcan ve Suphi Varel ile uyum içinde çalıştı.1985 yılında İstanbul’da Fenerbahçe ile Rizespor arasında oynanan jübile maçıyla aktif futbol yaşantısını noktalarken o günkü ulusal gazeteler “Sahalarımızdan efendi bir futbolcuyu uğurladık”, “Hüseyin Hemşinlioğlu’nun jübilesinde beş bin kişi stada koştu” başlıklarını atıyordu. 

 

1986 yılında ısrarlara dayanamayıp Artvinspor’da iki yıl futbolcu-antrenör olarak oynadıktan sonra 1978 yılında başladığı devlet memurluğuna devam etmek için Artvin’den Samsun’a geçer. Burada amatör kulüplerde hocalıktan sonra dört yıl süreyle Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nde gözlemcilik görevlerinde bulunur. 2001 yılında memuriyetten emekli olan ve İstanbul’a yerleşen Hemşinlioğlu’nun  Payende ve Özge

adında iki kızı, Baturalp adında bir torunu var. Eşi Tülay Hanımla birlikte mütevazı bir yaşam sürdüren Hemşinlioğlu  geçmiş yıllarda katılmış olduğu antrenörlük kursundan aldığı “A” diploması sahibidir.

 

Fotoğraf ve Belgeler Fatih Sultan Kar’ın Bütün Yönleriyle Rize Spor Tarihi kitabından alınmıştır.

 

Fotoğraf altı yazıları

foto-2.20150112110552.jpg

Adam olacak çocuk

Fotoğraf Hüseyin Hemşinlioğlu henüz dokuz aylıkken çekilmiş. O zamanlar kim derdi ki bu çocuk yıldız bir futbolcu olacak.

 

foto-3.20150112110610.jpg

Çayelispor Şampiyon, Hüseyin omuzlarda….

Rize amatör küme şampiyonu Çayelispor’un bu başarısında büyük katkısı olan Hüseyin Hemşinlioğlu, antrenörü Selahattin İras’ın omuzlarında.

 

foto-4.20150112110628.jpg

Rizespor 1973. Ayaktakiler: Miraç, Cesarettin, Erbil, Dursun, Cengiz. Oturanlar: Devrim, Hüseyin Hemşinlioğlu,Tamer, Hürrem, Aydın ve İsmail

 

foto-5.20150112110644.jpg

Tesis yoktu ama ruh vardı: Bir maça hazırlanan Hüseyin Hemşinlioğlu’nun gözüktüğü bu fotoğraf Rizespor’un tesisleşme yolunda aldığı mesafeyi gözler önüne seriyor.

 

foto-6.20150112110701.jpg

Kim tutar sizi :Rizespor’un ileri üçü: Sinan, Hüseyin Hemşinlioğlu ve Zafer 24.02.1980

 

foto-7.20150112110717.jpg

Güle güle kaptan: Hüseyin Hemşinlioğlu,1985 yılında İstanbul’da Fenerbahçe ile Rizespor arasında oynanan jübile maçıyla aktif futbol yaşantısını noktalıyordu.

 

foto-8.20150112110732.jpg

Hüseyin Hemşinlioğlu, Fatih  Sultan Kar tarafından kaleme alınan  “ Bütün Yönleriyle Rize Spor Tarihi” isimli  kitabın galası galasında Kar ile birlikte gözükmektedir.

 

foto-9.20150112110747.jpg

12 Mayıs 2013 tarihinde Rize’de düzenlenen Veteranlar Maçına öncesi Süleyman Kalafat, Refah Kayalar, Fatih Sultan Kar, Hüsnü Kürkçü, Hüseyin Hemşinlioğlu ve Mustafa Yılmaz bir arada gözükmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız