1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'ye kenevir fabrikası kuruluyor. En uygun yer Pazar
Rize'ye kenevir fabrikası kuruluyor. En uygun yer Pazar

Rize'ye kenevir fabrikası kuruluyor. En uygun yer Pazar

Rize Valisi Kemal Çeber, Rize’de kurulacak kenevir fabrikası için çalıştıklarını belirterek, Kenevir ekimi için bölgede en uygun alanın Pazar bölgesi olduğunu söyledi.

A+A-

2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle kenevir üretimi; İzmir, Uşak, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Ordu, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize'de izinle serbest hale getirildi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Rize Valisi Kemal Çeber, Rize’de kurulacak kenevir fabrikası için çalıştıklarını belirterek, "Kenevir bizim üzerinde en çok çalıştığımız konulardan birisi. Burada istediğimiz ekim miktarına ulaşmamızı bir fabrikayla beraber bütünleştirmemiz lazım ki amacımız tam olsun. Kamu sektörü olarak kendi içimizde çalışmalarımız devam ediyor. Özel sektörden bu işe ilgi duyan arkadaşlarla temasımız devam ediyor. Elimizde 2-3 tane projemiz var bir arkadaşımız var. En ciddi yol kat eden. Çok ciddi bir sermaye ayırdı buraya. Bizimle sürekli temas halinde. Bizim yöremize uygun, onun da ticari ve yetiştirme amaçlarına uygun olarak sapı olabildiğince kalınlaştırılmış bir tür Hint keneviri var. Bunu ürettiğimiz zaman sıkıldığında suyundan ilaç sektörüne kullanmaktan tutun sapının liflerinden tekstil ve yalıtım malzemesi, en son içeriğinden kalan atıklarından tuğla yapımı, doğaya bir gram bile atık vermeyen bir kenevir türü. Bizim fabrikanın yanında her taraf, her bir metrekaremiz turizm alanı olduğu için Avrupa’da, Amerika’da örneklerinde olduğu gibi eğlence parkları. Gelen insanlar hem o fabrikayı, üretimi görecek hem de yanındaki eğlence parklarında rahatça zamanını geçirebilecek.” dedi

EN UYGUN YER PAZAR
Kenevir ekimi için bölgede en uygun alanın Pazar bölgesi olduğunu belirten Çeber, "Çalıştığımız fabrika kurulumuyla ilgilenen arkadaşlarımızın yoğun su ihtiyacından da dolayı şu an üzerinde durdukları alan Pazar bölgesinde bir alan var. Kenevir fabrikasını Rize’ye kazandıracağız diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de 1960-70’lere kadar kenevirin en yoğun üretildiği yerlerden birisi Rize. Kenevir bölgemiz bizim Samsun’da bitiyor. Samsun’dan sonra tek il Rize. Burada büyüklerimizin, teyzelerimizin, amcalarımızın çeyiz sandığını açtığınızda içinde kenevir görülür. Yabancı haşerat gelmez. Arı kovanlarının yanında kenevir koyarlar. Ben Rize’ye geldiğimde 3,5 yıl önce, 250 metrekare idi toplam ekimi Çamlıhemşin’de. 2021 yılında 10 dönüm ekildi. Bu yıl 15-20’lerde olacağını düşünüyoruz. En büyük velinimetimiz çay. Belli konularda zorluyor. Alternatifine insanlar yönelmekte tereddüt ediyor. Bölgenin iyi bir ürünü iyi de bir getirisi oluyor. Bir şey önereceğimiz zaman çaydan daha çok bir şeyler elde edeceğini ispatlamamız lazım vatandaşa. Biz de şimdi onun gayretindeyiz. Biz niye Rize diyoruz. Belli tür Hint keneviri de çok homojen bir şey değil. Sadece bu bölgede üretilebiliyor. Çok yoğun su istiyor. Samsun bölgesinde 3 ayda 1 metre büyüyen, Rize’de 3 ayda 3 metre büyüyor.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER:

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum
İlgili Haberler