1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Sağcı-solcu aynı kurşunla öldü!
Sağcı-solcu aynı kurşunla öldü!

Sağcı-solcu aynı kurşunla öldü!

12 Eylül darbesine giden yolda önemli bir kilometre taşı olan kanlı olayların canlı şahitlerinden Avukat Sadık Eral, yaşadıklarını anlattı.

A+A-

57 kişinin hayatını kaybettiği 'Çorum olayları'nın üzerinden 30 yıl geçti. 12 Eylül darbesine giden yolda önemli bir kilometre taşı olan kanlı olayların canlı şahitlerinden Avukat Sadık Eral, olaylar öncesinde dışarıdan otobüslerle yabancı kişilerin geldiğini ve insanları kışkırttığını söylüyor. Eral, halen aydınlatılamayan olaylarda sağcı ve solcuların aynı silahtan çıkan kurşunlarla öldürüldüğünü belirtiyor.

1980 yılının Mayıs aylarında başlayarak 4 Temmuz'da mezhep çatışmalarıyla zirveye tırmanan Çorum olaylarında resmi rakamlara göre 57 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. 12 Eylül darbesine giden yolda önemli bir kilometre taşı olan kanlı olaylar yakın tarihteki birçok olay gibi aydınlatılamadı. Yaşananların canlı şahitlerinden Avukat Sadık Eral, olaylar öncesinde dışarıdan otobüslerle yabancı kişilerin geldiğini ve vatandaşları kışkırttığını belirtiyor. Sağcıların da solcuların da aynı silahtan çıkan kurşunlarla öldürüldüğünü kaydeden Eral, "Olaylar 2 Temmuz'da gerçekleşti. 1 Temmuz Kenan Evren'in darbe yapmaya karar verdik dediği tarihtir. Bu günün akşamı olaylar başladı." diyor.

Çorum olayları sırasında kendisi de ağır yaralanan Avukat Sadık Eral, planlı provokasyonlarla bir arada yaşayan Alevilerin-Sünnilerin birbirine kırdırıldığının altını çiziyor. "Çorum olaylarında dışarıdan otobüslerle militanlar getirildi. Bunların kim olduğu belli değil. Olaylardan önce ve olaylar sırasında sürekli olarak dışarıdan gelenler oldu. Tanımıyoruz biz bunları." diyen Eral, halkın "Alaattin Camii bombalandı" söylentisiyle kışkırtıldığını vurguluyor. Maraş olaylarında da "Ulu Cami'de cemaate saldırıldı" propagandasının yapıldığını hatırlatıyor.

Eral, olaylarda devletin resmî güçlerinin de ciddi olarak taraf tuttuğunu öne sürüyor. O dönemde devletin bazı elemanlarının vatandaşa silah ve mermi dağıttığını savunan Avukat Eral, 3 güvenlik görevlisinin Alevi vatandaşı öldürmekten dolayı yargılandığını anlatıyor. Katliamın asıl faillerinin dışardan geldiğini vurgulayan Eral, "Çorum, Alevi'siyle, Sünnis'iyle bu olayların mağdurudur. Bizim kendi aramızda var olan zenginliklerimizi birbirimize karşı kışkırtarak toplumun pusulasını bozmaya çalıştılar." şeklinde konuşuyor.

Avukat Sadık Eral, otopsi raporlarında hem Alevi hem Sünni mahallesinde mermilerin aynı silahlardan çıktığının tespit edildiğini de ifade ediyor. Söz konusu raporların, Çorum olaylarında Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulunan Ertem Türkerde bulunduğunu ifade ediyor. Eral günümüzde yaşanan provokasyonlara da değinerek "Tüm bu provokasyonların inadına Alevi-Sünni kardeşliğini sürdüreceğiz." diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum