1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sağlık için her gün meyve ye!
Sağlık için her gün meyve ye!

Sağlık için her gün meyve ye!

Ordu Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, sağlıklı beslenme bakımından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerektiği vurgulandı.

A+A-

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, sağlıklı beslenme bakımından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerektiğini söyledi.
Meyvelerin insan sağlığı ve beslenmesinde özellikle vitaminler ve mineraller açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, özellikle lifli meyvelerin kansere bile iyi geldiğini söyledi. Meyvelerin temel gıda maddelerinin yanında bünyelerinde bulundurdukları madensel tuzlarla insan sağlığı üzerine olumlu etkiler yaptığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "İnsan sağlığı açısından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmelidir. Meyve ve sebzelere renk veren kimyasalların çoğu koruyucu etkenlerdir ve yiyeceklerimizdeki vitaminlerle birlikte çalışarak, bağışıklık sistemini harekete geçirirler. Meyvelerin üzerindeki çözülebilir lifler yağların vücut tarafından emilmesini, dolayısıyla kandaki kolesterol düzeyinin düşmesini sağlar. Çözünemez lifler ise, dışkının hacmini artırarak, bağırsaktan ilerlemesine yardım edip, pekliğin önlenmesine etki eder. Böylece, sindirilmiş olan yiyeceklerin kalın bağırsaktan geçişini hızlandırarak, bağırsağın zararlı toksinlere ve alınan gıdalardaki kanserojen maddelere maruz kalışını azaltır. Bu şekilde kolon kanserinden korunmaya yardımcı olur. Diğer yandan lif, şekerin emilmesini de dengeler. Bu durum şeker hastaları için çok önemlidir. Bununla beraber, lif tedavi amaçlı alınan ilaçları bünyesine alarak, bağırsaklarda emilme hızını düşürebilir. Sağlıklı kalmak için günde en az 30 gram lif alınmalıdır" dedi.

Prof.Dr. Karadeniz, meyvelerin porsiyon dilimlerini ise şöyle açıkladı:
"Kayısı: 3 adet, İncir : 1 adet, Vişne: 14 adet, Üzüm: 15 adet, Yeni Dünya: 6 adet, Kırmızı Erik: 5 adet, Yeşil Erik: 10 adet, Çilek: 12 adet, Şeftali: 1 orta boy, Armut: 1 küçük boy, Nar: 1/2 orta boy, Kavun: 1 ince dilim, Karpuz: 1 ince dilim, Kivi:1 adet, Ananas:1 ince dilim, Kuru İncir: 1 adet, Kuru Kayısı: 3 adet, Kuru Üzüm. 1 yemek kaşığı, Kuru Erik: 4 adet, Avakado: 1/2 orta boy."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum