
Sahte Rize Bezi satan yandı
Rize Valiliği, Denizli ve Bursa bezlerinin Rize Bezi diye satıldığının tespit edildiğini duyurarak yasal işlem uyarısı yaptı.
Rize Bezi'ne patent alan Rize Valiliği bu kez sahte Rize Bezi satanlara göz açtırmayacak.
Rize Valiliği 555 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameler kapsamında coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin talepte bulunarak Rize Bezi için patent alırken, sahte Rize Bezi satanlara göz açtırmamak için de çalışma başlattı. Konuyla ilgili Rize Valiliği'nden yapılan açıklamada, Rize'de Rize Bezi adı altında pamuklu Denizli ve Bursa bezleri satıldığı belirtilerek Başka bezlerin Rize bezi altında satılması hem etik değil, hem de Rize bezine vurulmuş en büyük ticari darbe olup, Rize bezinin turistik ve kültürel ürün muamelesi görmemesine sebep olacaktır. Bu gerekçe ile Valiliğimiz Patent Enstitüsüne başvurmuş Türk Patent Enstitüsü Başkanlığında patenti alınmıştır. Bu patente göre denetimler yapılacaktır. Sahte Rize bezi satanlara müeyyide uygulanacaktır denildi.
Öte yandan Rize Valiliği tarafından yapılan açıklamada gerçek Rize Bezi ile sahtelerinin birbirinden ayırt edilebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralandı: Rize Bezi'nin hammaddesi kendir ipliğidir. Kendir ipliğinin tabii rengi mat ve koyudur. İstenirse ağartılarak beyazlatılır. Kendir ipliği esas itibariyle tek kat ve bükümlü bir özelliğe sahiptir. Günümüzde çeşitlendirilip renklendirilmektedir. Gerçek Rize Bezi"nin görünümü ise gri, sarı, düz, mat, lif demetleri ketenden daha uzun ve kabadır. Demet uzunluğu 2 metreye kadardır. Lif uzunluğu 1,5 cm ile 4,5 cm arasındadır. Bitkisel lifler arasında en çok sağlamlığa sahiptir. Çürümez, elastikiyeti azdır. Yakma deneyi sonucu selüloz kokar, mikroskopta görüntüsü keten ile aynıdır. 1,8 ile 2,4 cm uzunluğunda ketene benzer lif demetleri taranarak elde edilir. Rize"de iklim az güneşli ve çok yağışlı olması nedeni ile diğer yörelere göre lifler çok ince ve esnek olmasından dolayı Rize bezi dokumada sadece bu yörenin kendirleri ile yapılan iplikler ile dokunabilmektedir. Lifleri iplik eğirmeye uygun olan kendir ipliği, kendirin erkeğinden elde edilir. Dişisi tohumluk olarak bırakılarak erkeğinden birkaç hafta sonra sökülür. Başka yerlerde su havuzlarında bırakılarak yumuşamaya terk edilen kendirler, Rize'nin ikliminin rutubetli ve yağışlı olması nedeniyle açıkta bırakılarak bekletilir. Kendir bitkisi Rize ili genelinde yetiştirilir. Kuvvetli topraklar (humuslu-kumlu), yağışlı bölgeler, nemli iklim, bitkinin yetiştirilmesinde en önemli etkendir. Türkiye de özellikle Rize merkez ve ilçelerde yağış ve iklim uygun olduğundan dere boyları, humuslu ve kumlu topraklı olan yerlerde yetişir. En iyi kendir bitkisinin Rize'de yetişmesinin nedeni havalar yağışlı, nemli, çok güneşli gün sayısının 100 gün civarında olması nedeni ile kendir bitkisi liflerinin nişastalaşmasına zaman kalmadığındandır. Bu nedenle lifler yumuşak ve incedir. İplik yapımında aranan tüm özellikleri kesintisiz taşımaktadır.
HABERE YORUM KAT