
Sahte Rize Bezi uyarısı
Bazı uyanıkların ucuz bezleri tescilli Rize Bezi'nin ismini kullanarak satmaya çalıştıkları belirtilerek kamuoyu uyarıldı.
Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 2005 yılında yapılan başvuru sonucunda yapılan incelemeler sonucunda 2007 Aralık'ta Rize bezi (Feretiko) tescillenirken, bazı sorumsuz tüccarların fazla kâr amacıyla daha ucuz olan Şile bezi ve ürününü Feretiko adı altında satışa sunduğu iddia edildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Rize Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gafur Karali, asıl Rize bezi'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi yörede yetiştirilen kenevirlerden elde edilen iple, evlerde bulunan Feretiko tezgâhlarında işlenen bezler olduğunu belirterek "Günümüzde maalesef kendir üretimi yapılmadığı için, bu ihtiyaç dışardan karşılanıyor. Yine de kendir ipliği dışardan karşılanarak, Rize'de üretimi yapılan bez, Rize bezi olarak kabul ediliyor. Çünkü, Rize bezinin özelliği yüzde yüz kendir ipliği ile el tezgahlarında işlenen doğal bir üründür." dedi.
Piyasada bazı tüccarlar tarafından Rize bezi adı altında Rize bezinden daha ucuz ve iplik olarak yüzde 50 pamuk ve yüzde 50 polyesterden oluşan Şile bezi ve ürünlerinin satıldığını doğrulayan Genel Sekreter Karali, "Bu uygulama hem etik açısından, hem de Rize bezinin geleceği açısından doğru bir davranış değildir. Yöremizde marka haline gelen Feretiko'ya zarar vermemeliyiz." dedi.
Feretiko'nun tanıtımı için bir moda firmasına teklif verildiğini ve bu konuda da çalışmaların devam ettiğini kaydeden Karali, "Rize'de yaklaşık 800 Feretiko tezgâhı var. Bu işe emek veren kardeşlerimizin her zaman yanındayız. İşledikleri ürünleri elinde kalır diye bir sıkıntı yok. Halk Eğitim Merkezi'nin Rize Valiliği'nin ve Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu çalışmanın yanındayız. Sadece Feretiko'nun alım ve satımıyla uğraşan ilgili birim bile kurduk. Yeter ki, bu işe sahip çıkalım." açıklamasında bulundu.
Rize bezinin gerçek olup olmadığını tespiti için iki yöntem olduğunu hatırlatan Karali şunları söyledi: "Rize bezi yüzde 100 kenevir ipliği ile yapıldığı için esneme payı yoktur. Yaktığınız zaman ise, diğer polyester ürünler gibi çekilmez ve ağır bir koku yaymaz. Hint kenevirinden yapıldığı için yakıldığında ot yanığı gibi koku verir ve naylonsu madde gibi yapışık hale gelmez."
Yetkililerce, Rize bezinin denetiminin Rize Kız Meslek Lisesi, Rize Halk Eğitim Merkezi, İyidere Halk Eğitim Merkezi, İl Tarım Müdürlüğü'nden ve özel sektörde bu konuda çalışan birer uzmandan oluşan 5 kişilik bir komisyon tarafından yerine getirileceği belirtildi. Denetlemenin, yılda iki kere, şikayet ve ihtiyaç duyulduğunda ise her zaman yapılacağı kaydedildi.
HABERE YORUM KAT