1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Sakallı Akbaba fotokapana yakalandı
Sakallı Akbaba fotokapana yakalandı

Sakallı Akbaba fotokapana yakalandı

Türkiye’de yaşayan en nadir akbaba türü olan ‘Sakallı akbaba’, Artvinde fotokapana yakalandı

A+A-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü fotokapanlar ile ülkemizde yaşadığı bilinen ancak görüntülenmesi zor olan yabani hayvanları kayıt altına almaya devam ediyor.

akbaba1.jpg

Bu çerçevede Türkiye’de yaşayan en nadir akbaba türü olan ve leşlerin kemik parçalarıyla beslenen Sakallı Akbaba Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık köyünde kameralara yakalandı. Kameralarda Sakallı Akbabanın beslenme anı açık bir şekilde görülüyor.
Ülkemizde yaşayan 4 akbaba türünden en nadir görüleni olan Sakallı Akbabalar yerleşim yerlerinden uzak, yüksek dağ ve kayalık vadilerde yaşar. Ürkek bir tür olan bu akbabalar, yuvalarını karanlık, kuzeye bakan mağaralar ve sarp kaya kovuklarına yapar.

akbaba2.jpg

Sakallı Akbabaların besininin tamamına yakınını leşlerden arta kalan kemikler oluşturur. Kurt, Boz ayı ve diğer akbabalardan kalan leşlerdeki kemiklerin küçük olanlarını doğrudan yutan bu tür, büyük kemikleri ise pençeleriyle alıp havalanır ve belirli bir yükseklikten kayaların üzerine bırakarak parçalar. Daha sonra kırılan kemik parçalarını yutar. Son derece asitli midesi sayesinde kemikleri kolaylıkla sindirebilir. Sakallı akbaba bazen de kaplumbağaları aynı şekilde yükseklerden bırakarak parçalar ve yer. Bu türler çok nadir olarak canlı avlara saldırır.

akbaba3.jpg

Görüntüler Yaban Hayvanlarının Hayat Şekilleri Hakkında Önemli Veriler Sağlıyor
Fotokapanlar yaban hayvanlarının bulunduğu bölgelerde uydu destekli olarak yerleştiriliyor. Zorlu hava koşulları, hatta metrelerce karda bile DKMP ekipleri belirli aralıklarla bu fotokapanlardaki görüntüleri alıyorlar. Bu görüntüler ile yaban hayatı popülasyonu ve hayat şekilleri hakkında önemli veriler elde ediliyor.
Fotokapanlar ile ülkemizde yaşadığı bilinen ancak görüntülenmesi son derece zor olan nadir yaban hayvanlarının görüntülendiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Fotokapanlar yaban hayvanlarının tabii ortamlarında gözlemlenmesini ve hayat alanları hakkında kesin veriler elde edilmesini sağlıyor. Bu görüntülerden elde edilen verilerle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile üniversitelerden çeşitli bilim adamları bilimsel çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar ise yaban hayvanlarının popülasyonlarının sürekliliği açısından çok büyük önem taşıyor” dedi.

akbaba4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum