1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sarımsağın faydası yokmuş!
Sarımsağın faydası yokmuş!

Sarımsağın faydası yokmuş!

ABD'de yapılan araştırmada sanılanın aksine çiğ sarımsak veya ticari özütlerinin, kandaki kötü kolesterol oranını düşürmediği ortaya çıktı.

A+A-

ABD'de yapılan bir araştırmada, sanılanın aksine çiğ sarımsak veya ticari özütlerinin, kandaki kötü kolesterol oranını düşürmediği ortaya çıktı.
California'daki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan araştırmaya göre, halk arasında çok popüler olan bu ürünü pazarlayanların açıkladığının aksine, sarımsak ve özütlerinin, insanlarda kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi bulunduğu yönünde inandırıcı bir kanıt bulunmuyor.
Araştırmanın başındaki Dr. Christopher Gardner, laboratuvar deneylerinin, sarımsağın ezilerek "allisin" denilen kokulu ve antibakteriyen bir madde haline getirildiğinde, kolesterolün oluşumunun engellediğini belirtirken, insanlar üzerinde yapılan klinik deneylerde böyle bir sonuca rastlanmadığını kaydetti.
Journal of the American Medical Association (JAMA) tıp dergisinde de yayımlanan araştırmada, Dr. Gardner ve ekibi, araştırmalarına Kasım 2002'de kötü kolesterol oranı orta düzeyde olan 30 ila 65 yaşlarındaki 192 denek üzerinde başladı.
Rastgele seçilen deneklerden 49'una düzenli olarak çiğ sarımsak verilirken, 47'sine toz halinde sarımsak, 48'ine kuru sarımsak ve 48'ine de plasebo verildi.
"İnsan vücudunda etkisi yok"
2005'te sona eren araştırmada, üç şekildeki sarımsağın kötü kolesterolün yoğunluğunda hiçbir istatistiki etkisi olmadığı sonucuna varan araştırmacılar, iyi kolesterol, trigliserid ve toplam kolesterol değerlerinde de bir değişiklik olmadığını tespit ettiler.
Gardner, sonuç olarak, laboratuvar ortamında sarımsağın aktif özütü allisinin, hücrelerle doğrudan temasa geçerek, kolesterol üzerinde bir etki gösterdiğini, ancak bu maddenin insan vücudu tarafından alınması durumunda farklı tepki gösterdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız