1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Sarp Kapısı'nda Türk-Gürcü paktı!
Sarp Kapısı'nda Türk-Gürcü paktı!

Sarp Kapısı'nda Türk-Gürcü paktı!

Türkiye ile Gürcistan arasında hudut komiserleri düzeyinde her yıl iki kez yapılan hudut görüşmelerinin ilki, Sarp Sınır Kapısı'nın Türk tarafında yapıldı.

A+A-

Türk heyetine Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Gürcistan heyetine Batum Bölgesi Hudut Komiseri Albay Devi Gogua başkanlık yaptı. Protokol görüşmelerinde ayrıca Gürcistan heyetinden Batum Bölgesi Hudut Komiser yardımcıları Yarbay Emzar Kezevadze ve Yarbay Cemal Çitadze ve askeri eksperler, Türk heyetinden Hopa Kaymakamı Şahin Aslan, Borçka Kaymakamı Hüseyin Gökdemir, Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek, Artvin 6. Hudut Tabur Komutanı Yarbay Nihat Kaptan, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu ve İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre katıldı.
 
Türk heyeti, Sarp Sınır Kapısı'nda Batum Bölgesi Hudut Komiseri Albay Devi Gogua ve beraberindeki heyeti karşıladı. Türkiye Sarp sınır kapısı VİP salonunda yapılan görüşmelerin ardından yapılan müşterek açıklamada konuşan Vali Aydoğdu, yılda 2 kez yapılan görüşmelerin ilkini Türk tarafında gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
Aydoğdu, "Sarp sınır kapısının problemleri ve sınırlardan vatandaşlarımızın karşılıklı Gürcistan ve Türkiye tarafına acil geçişlerde birbirlerimizle çözümleri konusunda görüştük. Batum havalimanını açılmasıyla ilgili konuları dile getirdik. Nisan ayında Batum'dan dünyanın her yerine uçuşların başlayacağını umuyoruz. Bu havaalanın açılmasıyla her iki ülkenin devam eden dostluk ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayarak, her iki ülkeye ticari ve turizm açısından büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu görüşmeler öncesinde gündeme gelen problem teşkil edecek bir konumuz yoktu. Görüşme dostça geçti. Pek çok konuda mutabık kalındı. Devam eden işbirliğimizi geliştirerek ve daha da artırma kararı aldık. Muratlı sınır kapısında geçtiğimiz yıl mutabık kaldığımız yaya geçişler için kapının açılması çalışmaları devam ediyor. Bu konuda işbirliğini karşılıklı anlayış çerçevesinde sürdüreceğiz. Onlar da bu konuya hassasiyet ve çok kolaylık gösteriyorlar. Önümüzdeki günlerde İl Özel İdaresi'ne ait teknik ekibimiz yolun projesini yapacak ve projeyi Gürcistan tarafına ileteceğiz. Proje onaylanırsa haziran veya temmuz ayında yaya geçişler için Muratlı kapısı açılacağını umuyoruz. Sınır güvenlik konusunda hiçbir ciddi sorunumuz yoktur. Zaman zaman balıkçılarımızın denizde sınırı tespit edememelerinden dolayı çoğu yanlışlıkla doğan sınır ihlalleri olabiliyor. Bu ihlalleri yine karşılıklı anlayış çerçevesinde balıkçılarımızı uyaracağız. Birbirimize karşılıklı haberler vererek, işbirliğimizi devam ettireceğiz" dedi.
"Batum havalimanı ortak kullanıma açılmasıyla birlikte, hem Türk halkı hem de Gürcü halkının faydalanacağı ve var olan dostluğun daha da ilerleyeceğinden eminim" diyen Batum Bölgesi Hudut Komiseri Albay Devi Gogua ise konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugünkü görüşmemiz verimli ve dostluk çevresinde geçti. Hiçbir sorunun, gündeme gelmediğinden dolayı memnunuz. Çok iyi ilişkiler içerisindeyiz. Herhangi bir sorunuz olursa günün her saatinde karşılıklı konuşarak beraber çözüyoruz. İşbirliğimiz dostlukla içerisinde ilerleyeceğinden eminim. Bundan sonrada dostluğun en büyük göstergesi yakında açılacak olan uluslararası Batum havalimanı hem Türkiye halkını hem de Gürcü halkının dostluğunu daha da pekiştirecektir."
Açıklamaların ardından iki heyet arasında yapılan protokoller karşılıklı olarak imza altına alındı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız