
Şehitler için doğa yürüyüşü
Doğu Karadeniz Doğa Sporları Kulübü (DOKADAK) tarafından şehitlerin anısına Çamlıhemşin Zil Kale mevkiine doğa yürüyüşü düzenlendi.
Dokadak Spor Kulübü tarafından aziz Türk Şehitleri'nin anısına tarihi Zil Kale'ye bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.
Doğa tutkunları ve dernek üyelerinin katıldığı yürüyüş Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva köyünde başlayıp Zil Kale ziyareti ile devam etti. Yürüyüşe katılanlar, tarihi kaledeki Türk Bayrağı altında şehitlerin anısına 1 dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal marşını okudular.
Zil Kale yolunun kar ve buzlanmadan dolayı araç trafiğine kapalı olması nedeniyle tarihi kalenin eteğinde çay demleyen doğa tutkunları daha sonra yaya yürüyerek Şenyuva köyüne geri döndüler.
ZİL KALE
Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerinde kurulmuştur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 metre, dere yatağından ise yaklaşık 100 metre yüksekliktedir. Kaleyle dere arasında gizli bir geçidin olduğu ve zamanla kapandığı söylenmektedir.
Doğal bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş olan kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana geliyor. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılıyor. Kuzeydeki kapının söğe taşları sökülmüştür. Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir. Orta kale içerisinde üç önemli yapı bulunmaktadır. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Kulenin dört katlı olduğu duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılmaktadır. İçerisinde ince bir bölüntü duvarı ve dolgu toprak vardır. Duvarlar üzerinde doğu (vadi, manzara) yönünde kemerli pencereler, diğer taraflarda mazgal delikleri bulunmaktır. Kulenin üstünün dendanlı bir teras şeklinde olduğu belirlenmiştir. Duvarlar içerisinde dikey uzanan boru yuvaları belki de kapanmış sarnıçlara su akıtıyordu.
Kalenin kesin yapılış tarihini belirtecek veriler yoktur. 1415. yüzyıllara tarihlendirilmektedir. Bölgenin ilk çağları gibi orta çağ tarihi de karanlıktır. Hemşin yöresinin İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu zamanlarında tam olarak mı kısmen mi fethedildiği bilinmiyor. Varoş Kale, Zil Kale, Cihar Kale ve Pazar Kız Kaleleri hem yörenin, hem de Bayburt'a ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlıyorlardı. Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kale kullanılmaya devam etmiştir. Kalede bulunan iki el topu Trabzon Müzesindedir.
HABERE YORUM KAT