1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Şehrin sulara gömülmesi videolarla kayıt altına alındı
Şehrin sulara gömülmesi videolarla kayıt altına alındı

Şehrin sulara gömülmesi videolarla kayıt altına alındı

22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nın suları altında kalması, aşama aşama çekilen videolarla kayıt altına alındı. 

A+A-

Yusufeli Barajı ve HES'te su yüksekliği 127 metreye ulaştı

ARTVİN (AA) - Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanarak 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) su yüksekliğinin 127,07 metreye ulaştığı bildirildi.
DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Yusufeli Barajı'ndaki su tutma işleminin kontrollü devam ettiği belirtildi.

yusuf2.jpg

Barajda, 5 Mayıs itibarıyla su seviyesinin 630,57 kotunda, su yüksekliğinin 127,07 metre, depolanan su miktarının ise 403,41 milyon metreküpe ulaştığı vurgulanan açıklamada, temelden 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı konumundaki Yusufeli Barajı ve HES'in yıllık enerji üretim kapasitesinin 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olduğu kaydedildi.

Eski Yusufeli yerleşim yerinin sulara gömülmesi videolarla kayıt altına alındı

Artvin'in Yusufeli ilçesinin eski yerleşim yerinin, 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nın suları altında kalması, aşama aşama çekilen videolarla kayıt altına alındı. 

yusuf3.jpg

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, temelden 275 metre yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 5'inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi her geçen gün artıyor.
Su tutma işleminin başlamasının ardından ilk olarak su seviyesinin 45 metreye ulaşmasıyla 10 Aralık 2022 tarihinde Irmakyanı, devam eden tarihlerde de Yeniköy ve Kınalıçam köyleri su altında kalmaya başladı.

yusuf1.jpg

Kontrollü şekilde yapılan su tutma işleminin ardından su yüksekliğinin 29 Ocak'ta 73 metreye ulaştığı barajda, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla Yusufeli Barajı-Dipsavak Mansaba Su Bırakma Testi" başarılı şekilde gerçekleştirildi.
Barajda her geçen gün yükselen su seviyesi, 1 Mart'ta eski ilçe merkezi sınırları içinde yer alan Ahalt Mahallesi'ne ulaştı. Devamında sanayi sitesi ve ilçe merkezi su altında kalmaya başladı.

yusuf4.jpg

Eski ilçe merkezine ulaşan baraj sularının yağmurlar ve eriyen kar sularıyla hızlı şekilde yükselmesiyle 29 Mart'ta eski ilçe tamamen boşaltılarak güvenlik amacıyla vatandaşların girişine yasaklandı.
Eski yerleşim yeri, 28 Nisan itibarıyla baraj gövdesindeki su yüksekliğinin 126 metreye ulaşmasıyla tamamen sulara gömüldü.

Yusufeli'nin eski ilçe merkezinin zaman içinde sulara gömülmesi belli aralıklarla çekilen videolarla kayıt altına alındı:

​​​​​

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız