Büyük zaferin 85. yıldönümü

İstiklal mücadelesinin son halkası olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, bütün yurtta sevinçle kutlanıyor.

Bugün 30 Ağustos. İşgal ordusunu bozuna uğrattığımız gün..

Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında 85 yıl önce yazılan kurtuluş destanının gurur ve heyecanı tazeliğini koruyor.

Bugün tüm yurtta 30 Ağustos Zafer Bayramı 85. yıl kutlamaları var. Törenler devletin zirvesini bir araya getirirken, Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olarak törenlere ilk kez katılacak.

Anıtkabir'i ziyaret ile başlayacak törenler gün boyu devam edecek.

Anıtkabir'deki ilk törenin ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Karargahı’nda tebrikleri kabul edecek.

Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak geçit töreninde Cumhurbaşkanı Gül selamlanacak. Gün içinde Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Türk Yıldızları da gösteri uçuşu yapacak.

Ankara'daki kutlamaların son adresi Genelkurmay Başkanlığı'nın Zafer Bayramı resepsiyonu olacak.

Gül'den Zafer Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Gül, mesajında “Türk milleti ve Ordumuz, 30 Ağustos Zaferi'yle, vatanımızı parçalamak isteyenlere hak ettikleri yanıtı vermişler, Anadolu'nun, bayrağımızın özgürce dalgalandığı ebedi Türk yurdu olmasını sağlamışlardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül "Yeni Türk Devleti'nin kuruluşunu müjdeleyen 30 Ağustos Zaferi, Türk Milleti'nin gücüne inanması durumunda önünde hiçbir engelin duramayacağının da simgesidir" sözlerini kullandı.

Gül'ün mesajında, "Türk milleti, birlik ve beraberliğine, kendini diğer milletlerden farklı kılan özelliklerine, vatanına, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyet'e sahip çıkacak, ülkemizi Atatürk'ün öngördüğü muasır medeniyetler seviyesine yükseltecektir" ifadeleri yer aldı.

Gül, “Ağustos Zafer Bayramı'nda, başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk ve O'nun silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, mukaddes vatanımız için canı pahasına görev yapan şehitlerimizi, gazilerimizi ve günümüzde terör eylemlerinde şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik güçleri mensuplarımızı ve hayatlarını yitiren vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapalı

Vatan Caddesi'nde yapılacak 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, buün 05.00-16.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılacak yollar şöyle:

Topkule, Mahmutbey Köprüsü, Vatan Caddesi (Aksaray Metro İstasyonu'na kadar) ve bu yollara çıkan tüm yollar; Topkule, Mahmutbey Köprüsü, VatanCaddesi, Oğuzhan Caddesi, Topkapı, Edirnekapı Kavşağı, Vatan Caddesi kesişim noktası, Mahmutbey Yolu, Topkule arasında kalan yol; Mahmutbey Köprüsü ile Sultançiftliği Kavşağı arasında kalan yol; Mahmutbey Köprüsü-Habipler Yolu (Sultançiftliği Yolu).

Sürücüler için alternatif yollar

Vatan Caddesi'ni kullanacak sürücülere önerilen alternatif yollar da şunlar:
D-100 Karayolu'ndan Vatan Caddesi'ne gidecek sürücüler, Haliç Tüneli, Edirnekapı, Fevzipaşa Bulvarı, Aksaray şeklinde veya Haliç Tüneli,Ayvansaray ışıklardan Balat Yolu'nu takiben Unkapanı ve Sirkeci istikametlerini kullanabilecek.

E-80 Karayolu'nu kullanacak sürücüler, Milliyet Gazetesi karşısından TEM istikametine; Sahil Yolu'nu kullanacak sürücüler sahil güzergahındanYenikapı-Kumkapı-Sirkeci istikametine gidebilecek.

Vatan Caddesi'ni kullanarak Fatih'teki hastanelere gidecek ambulans sürücüleri ve diğer sürücüler Sahil Yolu'nu tercih ederek Samatya'dan Cerrahpaşa, Çapa, Haseki veya Vakıf Gureba hastanelerine intikal edebilecek. Fatih istikametinden hastanelere gidecek sürücüler ise Atatürk Bulvarı-Aksaray ve Millet Caddesi güzergahını kullanabilecek.

Üsküdar'daki tören

Öte yandan, Üsküdar'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenecek tören nedeniyle bazı yollar, bugün saat 07.00'den itibaren tören bitimine kadar araç trafiğine kapatılacak.

Üsküdar Meydanı, Demokrasi Meydanı'ndan Harem Sahil Yolu, Harem'den ise Üsküdar Sahil Yolu kesilecek.

Bu güzergahları kullanacak sürücüler, Demokrasi Meydanı'ndan Üsküdar Halk ve Yenitoptaşı caddelerine, Selmani Pak Caddesi'nden Cumhuriyet Caddesi ve Bağlarbaşı'na, Harem İskele Caddesi'nden ise Duvardibi ışıklara yönlendirilecek.

BÜYÜK ZAFER NASIL KAZANILDI?

Ordu ve millet 85 yıl önce önderinin etrafında kenetlendi. Ordu, yaklaşık 15 gün içinde savaşarak 450 kilometre ilerledi.

Yıl 1922, aylardan Haziran'dı. Gazi Mustafa Kemal Paşa kesin kararını vermişti. Düşman büyük bir taarruzla tamamen yok edilecekti.

Mustafa Kemal, kararını sadece Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa ile paylaştı. Büyük zafere giden yolda gizlilik ve disiplin esastı.

Eli silah tutan herkes askerdi. Her askerin adı ise "Mehmet". Tümenlerdeki asker sayısı artırıldı. Yunan ordusu makineli tüfek, top, uçak, cephane ve teknik malzeme bakımından zengindi. Türk ordusunun tek üstünlüğü ise süvari sayısıydı.

28 Temmuz'da ordu komutanları Akşehir'e çağrıldı. Görünürdeki neden bir futbol maçıydı. Oysa Gazi, komutanlarla gün geceye devredene kadar büyük taarruzu konuştu, direktifler verdi.

İsmet Paşa 6 Ağustos günü ordularına gizlice taarruz için hazırlık emri verdi. İstanbul'daki gizli cephane depolarından silah ve mühimmat kaçırıldı.

13 Ağustos'tan itibaren orduda sevkiyat başladı. Birlikler gündüz gizlendi, gece yol aldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa, 17 Ağustos günü kimseye haber vermeden Ankara'dan ayrılarak, otomobille Akşehir'e geçti.

Tarih 25 Ağustos 1922'yi gösterirken artık herşey hazırdı. Başkomutan, 26 Ağustos sabaha karşı, Fevzi ve İsmet paşalarla birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe'de yerini aldı.

Bir ulusu zafere taşıyacak Büyük Taarruz 26 Ağustos sabaha karşı 04:30'da Kocatepe'den başladı. Çoğunlukla süngü hücumları ve insanüstü çabalarla gerçekleşen Büyük Taarruz’un ilk iki gününde düşmanın, Karahisar'ın güneyinde 50 ve doğusunda 20-30 kilometre uzunluğundaki cepheleri düşürüldü. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

30 Ağustos 1922 Çarşamba günü taarruz Türk Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak yok edildi. Gazi Mustafa Kemal Paşa savaşı Dumlupınar'da, ateş hattında bizzat idare etmişti.

Büyük Taaruz askeri tarihe "Başkomutanlık Meydan Muharebesi"olarak geçti ve bu ölüm kalım savaşının ödülü bir ulusun bağımsızlığı oldu.

YURT VE DÜNYA Haberleri