Kalınmakta olan ülkelerin en büyük sorunu işsizlik! Palyatif çözümlerle meselenin halledilmesi mümkün değildir. Bir açık kapatılırken bir başka karadelik yaratılır! Bu açmaz, paradoks kolay halledilemez. O nedenle gelişmekte olan ülkeler bir üst lige terfi edemezler.
Bölgemizde, özellikle Rize özelinde işsizlik kapanmayan bir yaradır. Sanayisi yok denecek kadar az. Çay sektörü olmasa bu cennet vatan yaşanmaz bir cehenneme döner.
1960’dan günümüze kadar on binler bu sektörde iş bulmuş, emekli olmuş, aile boyu hayatını garantiye almışlardır. Rize’de yaşayan emeklilerin yüzde doksanı Çay Sanayiinden emekli olmuştur.
Devletimiz ÇAY KUR’u bu nedenle sürekli sübvanse etmiş, darülacezede gibi insanımızı korumaya almış, bu toprakların vatan yapılmasına önemli katkılar sağlamıştır.
Çayda1986-87’erde başlayan özelleştirme, maliyetleri kontrol altına alma çabaları, bir kamu kuruluşu olan ÇAY-KUR’u da zamanla kapsar hale gelmiş, bu güzide kuruluşumuz da hesaplı adımlar atmak zorunda kalmıştır.
Öncesinde A.Mesut Yılmaz, sonrasında 23 yılda Recep Tayyip Erdoğan özelleştirme furyasından
Rize’yi bölgeyi kurtarmış, can simidi olmuşlardır.
Çay konusunda fazla girmememin sebebi bu durumdur. Çayda altın bir devir yaşıyoruz, kurcalamayalım derim hep! Yapılan itirazların içi boştur, siyasidir, yanlıştır.
Ak Parti İl Başkanı Sayın Yılmaz Katmer verdiği olağan üstü bir mücadele ile 1000 kişiye zamanla kadroya alınma sürecini başlattı. Devlete maliyetlerinin kişi başına yaklaşık 40 ila 60 bin tele olacağı tahmin edilmektedir. ÇAY-KUR’un böyle bir yükü kaldırması zor görünüyor.
Dünyada üretimde beşinci, tüketimde birinci durumda olan ülkemiz, maliyetlerle yarışabilmesi, dünya çay pazarında rekabet sansının olması zor meselelerdir. Şu haliyle imkânsızdır. 250-300 bin kuru cay üretimden ihraç edebildiğimiz miktar 5 bin tondur.
Buna rağmen devletimiz çay sanayinin devlet tarafını en mükemmel bir şekilde desteklemekte Rize’nin hayat damarına katkıda bulunmaktadır. Dilerim aynı destek özel sektöre de verilsin.
Türkiye’de siyasi cenaze haline gelenler Çay mitingi düzenliyor. Bu gerçekleri görmeden sadece Erdoğan’ı indirme operasyonu, ihalesini kovalayanların çayımızla uzaktan yakından ilgisi olmadığını biliyoruz. Altın devrini yaşıyor diyoruz, gerekçelerini açıklıyoruz, kulaklarını kapamışlar illegal örgütlerle çay için miting düzenliyorlar.
Türkiye’de meseleleri çözmek değil, problem çıkarmak için kullanan muhalefete değil
Yol gösteren, bilgili, memleketin dertlerini dert edinmiş siyasi yapılara ihtiyaç vardır.
Rize’de işsizlik sorununu halletmenin yolu hava limanımıza konmayan seferleri almakla, Rize Erzurum yolunu bitirmekle, şehir hastanemizi tam kapasite devreye almakla biter.
Hele Samsun Sarp Demiryolu yapılırsa elimizi kimse tutamaz. Bayramınız şimdiden mübarek olsun.