İzinsiz çay ve fındık dikene ceza!

Karadeniz'in temel iki ekonomik ürünü olan fındık ve çay konusunda yeni bahçe açılımları halinde para cezaları getiriliyor.

İZİNSİZ FINDIK VE ÇAY DİKİMİ YAPANLARA CEZA GÜNDEMDE
- İZİN ALMADAN FINDIK BAHÇESİ KURANLARA 700, ÇAY BAHÇESİ KURANLARA İSE 400 YTL PARA CEZASI GELİYOR
- TRABZON TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI MEHMET CİRAV: "YASA ÇIKARILIP, UYGULANIRSA İYİ OLUR ÇÜNKÜ, FINDIK DİKİMİ ZATEN ANA ÜRETİM BÖLGESİNİN DIŞINDA YAPILIYOR"
- ÇAY SANAYİCİSİ İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI RAHMİ ÜSTÜN: "TÜRKİYE'DE ARZ FAZLASI YOK, KAÇAK ÇAY GİRİŞİNİ ÖNLEYEMEYEN DEVLETİN SEBEP OLDUĞU FAZLALIK VAR. 1994'DEN BERİ YENİ RUHSATLANDIRMA YAPILMADI, ÖNCE MEVCUT RUHSATSIZ ÇAYLIKLAR KAYIT EDİLSİN, SONRA GEREKEN YAPILSIN"

TBMM Adalet Komisyonu, geçen dönem yasalaşamayan ancak bu dönem Hükümet tarafından yeniden Meclise sunulan temel ceza mevzuatına uyum öngören yasa tasarısını kabul ederken, yasa tasarısının yene maddeleri arasında Karadeniz'in temel iki ekonomik ürünü olan fındık ve çay konusunda yeni bahçe açılımları halinde para cezaları getirilmesi de yer alıyor.
TBMM'ye sunulacak tasarıda, İzin almadan fındık bahçesi kuranlara 700 YTL, ruhsatsız çay bahçesi kuranlara, çaylıkları söktürüldüğü gibi, her dekar için 400 YTL idari para cezası verilmesi bulunuyor.
Halen resmi kayıtlara göre 600 bin, gerçekte ise 750 bin hektar civarında bir alanda fındık üretiminin yapıldığı ülkemizde, 1983 yılında çıkarılan 'Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkındaki Kanun'a, daha sonra 2001'de Bakanlar Kurulu ile yayınlanan, fındık dikimi yapılabilecek alanlara rağmen, özellikle Orta ve Batı Karadeniz'de fındık dikimi hızla devam ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, önceliğin yasa yapmak değil, yapılan yasayı uygulamak olması gerektiğini söyledi. Şimdiye kadar çıkarılan yasaklı ve teşvikli yasaların hiçbirinin uygulanmadığının altını çizen Cirav "Bu nedenle durum ortadadır. Şayet izinsiz fındıklık oluşturanlara verilecek para cezası yasası uygulanabilirse, bunun Ünye'nin doğusundaki ana üretim bölgesindeki üreticilerin yararına olacağı kanaatindeyim. Çünkü, başta Samsun'un Bafra
ilçesi olmak üzere, Orta ve Doğu Karadeniz'de yeni bahçeler tesisi hızla sürüyor. Doğu Karadeniz'de yeni bahçe yapımı yok denecek düzeydedir. Hatta belki de azalmaktadır" dedi.
Batıda devlete ait arazilere ve yılda 2-3 ürün alınabilecek verimli topraklara fındık dikiminin hızla devam ettiğini vurgulayan Mehmet Cirav "Bu durum üretim fazlasını ortaya çıkarmaktadır. Devlet, önceden çıkardığı yasaların uygulanmasında şimdiye kadar neler yaptı? Önce bunu sorgulamalı. Gereğini yerine getirmeli. Sonra, gerekli tespitleri yaparak fındık envanteri çıkarılmalı. Ünye'nin batısındaki alanlarda yeni dikimler mutlaka bir şekilde durdurulmalı. Ama ceza ile ama geçmişte çıkarılan yasaların
devreye sokulması ile. Gereken yapıldıktan sonra 700 YTL veya daha farklı ceza uygulanması doğru olabilir" diye konuştu.

ÇAYDAKİ DURUM
Resmi kayıtlara göre, Doğu Karadeniz'deki 767 bin dekar alanda çay üretiminin yapıldığı ülkemizde, yeni çaylık açanlara verilmesi teklif edilen 400 YTL'lik ceza konusu da tartışmaya neden oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Üstün, böyle bir kararı uygulamaya koymadan önce devletin yapması gerekenler olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Devlet önce devletliğini yapsın. Birincisi, 1994'den sonra açılan çaylıklara ruhsat verilmedi.Önce onların ruhsatlandırması tamamlanmalı. Sonra bu düşünülebilir. Ama ondan önce düşünülmesi gereken, Türkiye'de üretim fazlası olmamasına rağmen, kuruçayda nasıl arz fazlalığı oluştuğudur. Bunu da herkes biliyor. Sınırlarından ve kapılarından 40-50 bin ton çayın kaçak girişini önleyemeyen devlet, önce bu soruna el atsın. Kaçak çay girişinin önünü kesemeyenler, böyle tedbirler alıyor, Türk çiftçisinin, tek
ürüne dayalı üretim yapan çay üreticisinin önünü kesiyorlar. Kaçak çay girişini önleyemeyen devlet piyasada fazlalığa,haksız rekabete ve vergi kaybına neden oluyor".

Rize Haberleri