NACİ GÜVEN
Pazar Çay Ekicileri Kooperatifi Başkanı Adnan Akaya ise Kivi ürününde ekonomik zarara uğranılmaması ve pazar sorununun yaşanmaması için üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Kivi üreticilerinin mağdur olmamaları için hasat öncesi teknik elemanlar getirip Refraktometre ile ölçümler yaptırdıklarını söyleyen Akaya,
Yapılan ölçümlerde kivi hasadı için şartların henüz oluşmadığını tespit ettiklerini kaydeden Başkan Akaya, “Kivi hasat dönemine Kasım ayının ortalarından itibaren başlanmalı. Biz her zaman kivi üreticilerinin güvencesi olacağız. Her tarım ürününde olduğu gibi kivide de hasat, mutlaka tam olgunlaşma sağlandıktan sonra yapılmalıdır. Olgunluğa ulaşmadan hasadı yapılan üründe şekil bozuklukları ortaya çıkar ve buruşukluklar oluşur. Ayrıca, yine kivide tat ve aroma bozuklukları yaşanır. Bu nedenle çiftçilerimiz büyük ekonomik kayıplara uğrayabilir. Kivi hasadı suda çözünen kuru madde oranı 6 ve 8'in üzerinde bulduğu zaman yapılmalıdır. Satış konusunda ise hiçbir üreticimizin elinde kivi kalmayacaktır. Birlik ve beraberliğimizi bozmadan ele ele vererek kivilerimizi en iyi şekilde pazarlayacağız” diye konuştu.