Tarihi, demir kafese soktular!

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Aşağı Çamlıca mahallesinde bulunan ve Akkoyunlular'dan kalma olduğu sanılan koç heykeli, ormanda inşaat demiriyle korunuyor!

YALÇIN ŞAHİN
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde tam bir tarihe ilgisizlik örneği sergileniyor.
İlçenin Aşağı Çamlıca mahallesinde bulunan ve Akkoyunlular'dan kalma olduğu sanılan koç heykeli, çalınmasın diye muhtar tarafından inşaat demirleriyle kafese alındı.



Mahalle Muhtarı Mustafa İbranoğlu, kendi mahallelerindeki bu koç heykelinin turizme kazandırılması için ilgililerden yardım beklediklerini söyledi.




D.KARADENİZ'İN TAPUSU
Bölgede inceleme yapan bazı bilim adamı ve profesörlerin koç heykeli hakkında önemli bilgiler verdiklerini söyleyen Aşağı çamlıca Mahallesi Muhtarı Mustafa İbranoğlu, “Koç heykelinin Akkoyunlular tarafından mezarlara konulan bir simge olduğunu söylediler. İncelemeye gelen profesör düzeyindeki yetkililer, bu heykelin sadece Rize değil D. Karadeniz'in tapusu gibi olduğunu da söylediler. Bu koç heykelinin bulunduğu alanda daha değişik taş ve kalıntılar da var ancak gömülü kalmış hepsi.” dedi.



TURİZME KAZANDIRILSIN
Muhtar İbranoğlu, heykelin müzeye götürülmek istendiğini ancak kendilerinin buna karşı çıktıklarını da belirterek, “Buraya Rize Müze Müdürlüğü'nden gelerek koç heykelinin müzeye kaldırılmasını teklif ettiler. Biz bunu kabul etmedik ve kendi çapımızda koruma için bir demir kafes ancak yaptırabildik. Bizim yöremizde meydana çıkmış bir eserin alınıp götürülmesine rıza gösteremezdik. Buraya hiç olmazsa bir patika yol yapılmasını ve bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz. Bu tarihi yapı kendini bulunduğu yerde ifade etmektedir. Bizim isteğimiz birçok tarihi kalıntının da gömülü kaldığına inandığımız bu yerin restore edilerek turizme hizmet verecek hale getirilmesidir. Hep beraber çalışıp bu tarihi koç heykelini kafesten kurtaralım. ” şeklinde konuştu.




Rize Haberleri