Trabzon'un Ermeni sorunu yok!

Trabzon Sanat Tiyatrosu iki aydır Hagop Boranyan'ın "Bagdasar Kardeş" adlı Ermeni oyununu sahneliyor. Trabzonlu da sorunsuz şekilde izliyor!

Trabzon Sanat Tiyatrosu iki aydır Hagop Boranyan'ın "Bagdasar Kardeş" adlı oyununu sahneliyor. Kısa süre önce Hrant Dink ile görüşen yönetmen, "O bir Türk düşmanı değildi." diyor.
Bütün ülkede farklı şekillerde anılsa da Trabzon, tam da umut edildiği biçimde şiddete, ayrımcılığa sanat yoluyla cevap veriyor. Osmanlı döneminde İstanbul'da yaşayan Ermeni asıllı Hagop Boranyan'ın "Bagdasar Kardeş" adlı eseri, 2 aydır Trabzon Sanat Tiyatrosu tarafından sorunsuz şekilde sahneleniyor. Eserin çevirmeni, Hrant Dink'in genel yayın yönetmenliği yaptığı Agos Gazetesi yazarlarından Diran Lokmagözyan, rejisörü ise Dink'in adaşı Hrant Hakobyan. Ermeni ve Türk vatandaşların ortaklaşa hazırladığı ve on kişilik bir oyuncu ekibi bulunan oyun, Osmanlı döneminde Ermenice oynanıyormuş.
Oyunun sahnelendiği Trabzon Sanat Tiyatrosu'nun genel yayın yönetmeni Necati Zengin, "İstanbul'un ardından tiyatroya en çok ilginin olduğu şehirlerdendir Trabzon. Şehrin bu yüzünü de görmek ve göstermek gerek." diyor özellikle. Projenin başında tereddütler yaşadığını söyleyen Zengin, "Ancak prova aşamasında da sahnelerken de hiç tepki almadık. İzleyiciler arasında her kesimden insan var." diye konuşuyor. Zengin, oyunu, ekim ayı başında gittiği Erivan'da keşfetmiş. Eseri Trabzon'da sahnelemek istediğini söylediği rejisör Hrant Hakobyan da destek çıkıp Trabzon'a gelince çalışmalar başlamış. "Bagdasar Kardeş"in sahneye konuşu, kırk günlük bir çalışmanın ürünü. Orta yaşı geçmiş, zengin bir adamla genç karısının yanı sıra araya bir de genç sevgilinin karıştığı ilişkilerini anlatan oyun, Hüseyin Kazak Kültür Merkezi'nde Türkçe olarak ilk kez oynanıyor. Necati Zengin, "Komedi türündeki oyunumuz, dikkatle bakıldığında görülecek ki, sadece geçmişteki bir aşk üçgenini konu almıyor. Aslında basının bugün bize magazin diye dayattığı, seviyesiz ve gerçek olmayan, adına 'aşk' denen, 'ilişki' denen tuhaf hayatlara alaycı bir yorum getiriyor." diye açıklıyor oyunu. Başrollerini İbrahim Gürsoy, Süleyman Sırtkaya, Songül Kamber, Tarık Kemerci ve Filiz Aydın'ın paylaştığı "Bagdasar Kardeş", Trabzon Sanat Tiyatrosu'nun mayıs ayında düzenleyeceği turneyle Ermenistan'da da sahnelenecek. Rejisör Necati Zengin, yaşanan olayın ardından programlarında bir değişiklik olmayacağını da sözlerine ekliyor.
'Hrant Dink, oyunu İstanbul'da da sahnelememizi istemişti'
"Tahran'daki bir program dönüşü İstanbul'a uğradığını ve Agos Gazetesi'ni de ziyaret ettiğini dile getiren Necati Zengin, Hrant Dink ile görüşmesini şöyle anlatıyor: "Hrant Dink ile yaklaşık 3 saatlik bir görüşme yaptım. Bu görüşmede de 'Bagdasar Kardeş' isimli oyun gündeme geldi. Kendisi, sahnelediğimiz oyunu gazetesinde üç dört ayrı yazısında konu edindi. Bu oyunun İstanbul'da da oynanmasını istediğini ve kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını da dile getirdi. Buraya geldikten üç gün sonra kendisini kaybettik. Bir kardeşimi kaybetmiş kadar üzüldüm. Kendisi aslında kesinlikle Türk düşmanı değildi."

Trabzon Haberleri