1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Sezer, Karayalçın'a şans tanımadı
Sezer, Karayalçın'a şans tanımadı

Sezer, Karayalçın'a şans tanımadı

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer yerel seçimler için Murat Karayalçın'la ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu: "CHP'yle birlikte şansı sıfır"

A+A-
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bağımsız aday olması durumunda soldan da sağdan da destek alacağını söyledi. Karayalçın'ın CHP'nin adayı olması durumunda hiçbir şansının kalmayacağını savunan Sezer, "22 Temmuz deneyimi ortada. CHP ile birliktelik sol tarihinin en düşük oyunu getirdi" dedi.

 

Referans Gazetesi'nden Nuray Başaran'ın, DSP Lideri Sezer'le yaptığı röportajın ilgili bölümü:
Yerel seçimler herhalde muhalefet açısından çok daha önemli. Siz de çok iddialısınız. Yerel seçimlerde DSP'yi nasıl konumlandırıyorsunuz?
DSP aslında yerel seçimlerde de solun büyümesinin adresi, bu son derece önemli. 22 Temmuz seçimlerinde bir işbirliği oldu ama sol, tarihinin en düşük oyunu aldı. Bu durumda solu büyütmek için başka açılımlar, başka projeler, çalışmalar gerekiyor. Biz bunu, Türkiye'yi AK Parti'den kurtarmak adına da AK Partili yönetimlerden kurtarmak adına da çok önemli buluyoruz. O yüzden bu yerel seçimlerde alınacak sonuç, genel seçimler için de bir gösterge olacak. 22 Temmuz deneyimini çok doğru değerlendirmek lazım.

 

Genel seçimlerin ardından Karayalçın ile birlikte yerel seçimlerde de bir işbirliğine mi gidiliyor?

 

Solun büyümesi için mi bunu yapacaksınız? Türkiye'yi AK Parti'den kurtarmak adına mı?

 

Ne yapacağımız belli değil. Orada sadece bizim değil, diğer kesimlerin ve CHP'nin tutumu ve duruşu da önemli. 22 Temmuz'da yaşadık, Türkiye sonuç alamadı. Nasıl bir sonuç çıktı ortaya? Sol ilk defa yüzde 20 oyda kaldı. AK Parti ise yüzde 47'ye çıktı. Onun için başka bir açılım, başka bir proje, başka bir heyecan yaratmak gerekiyor. Karayalçın'ın CHP'den adaylığı formülü sonuç vermez, bunu 22 Temmuz'da da gördük. Eğer Karayalçın CHP'nin adayı olacaksa, kazanma şansı sıfır. Oysa biz Karayalçın'ın kazanmasını, Ankara'nın Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını ve Ankara'nın Melih Gökçek'ten kurtulmasını istiyoruz. Onun için Karayalçın bağımsız aday olabilir. Sağdan da oy alacak bir formülle solun bağımsız adayı olur, biz de sonuna kadar destekleriz.

 

Bu ihtimali yüzde kaç görüyorsunuz?
Mustafa Özyürek'in açıklamasına bakarsak, ne yazık ki yüzde sıfır görüyorum. Özyürek'in açıklamasına bakarsak CHP solda işbirliğinden şunu anlıyor: "Herkes yok olsun, bize gelsin. Eskişehir Belediye Başkanı da gelsin, bizden aday olsun." Bu, çok ahlaklı bir duruş değil siyaset açısından. AK Parti'den kurtulmak yerine başkalarından kurtulma hesabı yapanlar var. Oysa bizim hesabımız Türkiye'yi ve Ankara'yı AK Partili yöneticilerden kurtarmak üzerine olmalı.

 

22 Temmuz'dan sonra Baykal'la bir diyaloğunuz oldu mu? Tek ortak görüşme Karayalçın'ın sizinle görüşmesi mi?
Hayır diyaloğumuz olmadı. Karayalçın basına diyor ki, "Ben Zeki Sezer'e Erdal İnönü'yü Anma Programı için davetiye götürüyorum. Ziyaret nedenim bu." Belli ki bir tembih var kendisine. Ben, bilinen ayak oyunlarını sürdürmekte kararlı olduklarını algılıyorum buradan.

 

Bu durumda Ankara'da kendi adayınızı çıkaracak mısınız? Doğan Taşdelen'in adı geçiyor...
Tabii ki, onu önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz ama. İsimler üzerinde ise henüz ciddi bir çalışma yapabilmiş değiliz, çünkü bu olayları da görmemiz gerekiyor. İsimleri bilemem ama çok değerli, çok ciddi, çok önemli adaylar çıkacak. Bir başka şey aslında, CHP niye DSP'li belediye başkanlarının peşinde koşuyor? Çünkü DSP'li belediye başkanları başarılı.

 

Diyelim ki Karayalçın bağımsız oldu ve siz de ona destek verdiniz. Ya da olmadı bu stratejinizi nasıl değiştirecek?
Eğer bağımsız aday olacaksa bu bir başlangıç olur. Ankara'dan başlayarak Türkiye'ye yayılır. İstanbul'da, İzmir'de, Eskişehir'de benzeri bir çalışmayı birlikte yapabiliriz. Türkiye'yi AK Parti'den kurtarmak adına önemli bir adım olur bu.

 

Melih Gökçek, Karayalçın'ın geçmişte DEP'lilerle yaptığı işbirliğini gündeme getiriyor. Çatışmaların arttığı bir dönemde, bu durum partinizi ve Türkiye'yi ne kadar etkiler?
Bunları araştırmak lazım, şimdiden kestirmek zor. Ama SHP'nin o günkü tutumunun son derece yanlış ve tehlikeli olduğu konusunda, toplum gibi benim de bir düşüncem var. Ama o hatadır. Hata yapmak ayrı bir şey, isteyerek ona alet olmak ayrı bir şeydir.

 

Karayalçın, Ankara'da ne kadar iyi bir belediye başkanı olur?
Belediye başkanı olduğu dönemde bir Batıkent yarattı. Melih Gökçek'ten çok daha iyi olacağı konusunda da hiçbir kuşkum yok.

 

SADECE LAİKLİK DİYEREK OY ALAMAZSINIZ
Yerel seçimlerde sizin hedefiniz ne? Nasıl bir politika izleyeceksiniz?
Çankaya'yı da İzmir'i de alacağız. Ama sadece onlarla sınırlı değil. Hattı müdafaa yok, sathı müdafaa var. Bir karşılaştırma yaptığımda, Yenimahalle Belediyesi sınırları tertemiz, Ankara'nın Çankaya'sı, Türkiye'nin Çankaya'sı kirli... "Laiklik elden gidiyor" diyerek, hizmete aç, karnı da aç bu toplumdan nereye kadar oy alabilirsiniz, onu iyi düşünmek lazım. Tabii ki laiklik, Atatürk, çağdaşlık ve cumhuriyetimiz önemli. Ama bu millet aynı zamanda hizmet istiyor. Kalkınma istiyor. İyi bir belediye hizmeti almak istiyor. Onun için birtakım değerlerin arkasına sığınarak, kendinizi ayakta tutmaya çalışmanın ne yararı var, onu bilmiyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız