1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Şike soruşturmasında 5 ayak
Şike soruşturmasında 5 ayak

Şike soruşturmasında 5 ayak

Futbol çetesiyle ilişkiler soruşturma sırasında yapılan teknik takibe takıldı. Soruşturmada '5 ayak' şok etti.

A+A-

Şike soruşturması kulüp başkanlarına kadar ulaştı. Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu futbolun ünlü isimlerinden 50 kişi gözaltına alındı. Teknik takibe takılan görüşmelerde Aziz Yıldırım ve Emenike gibi birçok ismin ligin kaderini etkileyecek eylemleri olduğu belirtiliyor.

Türkiye liglerinde yaşanan şike iddiaları ile ilgili başlatılan soruşturmada aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 50 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlar İstanbul organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından sürdürülen 8 aylık teknik takibin ardından yapıldı. Soruşturma Giresunspor eski başkanı Osman Çırak'ın dövülmesi ile başladı. Olayda Sedat Peker'in manevi oğlu olduğu belirtilen Olgun Peker'e ulaşan polis şike yapılanmasına ulaştı. Yapılanmanın Kulüp Başkanları, Yöneticiler, Türkiye Futbol Federasyonu eski yöneticileri, menajerler ve futbolcular olmak üzere 5 ayağı bulunuyor. Yöneticilerin ise Olgun Peker ve Aziz Yıldırım olduğu iddia ediliyor.

Yıldırım teknik takibe takıldı

Evinde gözaltına alınan Aziz Yıldırım'ın futbol çetesiyle ilişkilerinin soruşturma sırasında yapılan teknik takibe takıldığı iddia edildi. Yıldırım'ın TFF yöneticilerine baskı kurmaya, hakemleri belirlemeye çalıştığı ve aksi durumda TFF'deki muhalif kanadı yönetimi getirmeyi amaçladığı belirtiliyor. Yıldırım'ın 2 Temmuz günü kurmayları ile toplanıp, soruşturma hakkında konuştuğu ve bu görüşmenin de polis takibine takıldığı gelen bilgiler arasında. Yıldırım'ın ve bazı isimlerin yurt dışına çıkma hazırlığı içinde oldukları için operasyonun erkene alındığı kaydedildi.

Şike parolası: Tarla yeşillendi

Polis, Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, Sivasspor ve Giresunspor kulüp binalarında da arama yaptı. Trabzonspor'un da şike yapmaya çalıştığı, ancak başaramadığı iddia edildi. Yapılan dinlemeler sırasında şahısların kendi aralarında şifre kullandıkları belirlendi. Şike ile ilgili görüşmelerde “Tarla Hazır mı? Ürün ne oldu? Buğdaylar büyüdü mü?” şeklinde sorular sordukları ortaya çıktı. “Tarla yeşillendi.” şifresinin ise “şike kesinleşti” manasına geldiği belirlendi.

Şike netleştirilirse Fener küme düşer

Şike yapıldığı netleşirse Fenerbahçe'nin küme düşmesi söz konusu. Bu durumda şampiyonluk da Trabzon'a verilebilir.

mahkeme kararıyla şike neteleşirse sözkonusu takımlar bir alt lige düşürülecek. Ayrıca en az -10 puan ile yeni sezona başlayacak. Ayrıca şikeye adı karıştığı kesinleşen kişilere yeni yasa gereği 5 ile 12 yıl arası hapis cezası verilecek. Eğer bu kişiler kulüp başkanı ise cezası yüzde 50 arttırılacak. Yeni yasa 14 Nisan'da çıktı. İncelemeye alınan tüm maçlar da bu tarihten sonra oynandı. Mahkemenin en az 2-3 yıl süreceği tahmin ediliyor. Adı geçen takımlar yeni sezona da bulunduğu liglerde başlayacak. Ancak dava sonuçlandığında kazandıkları kupa alınacak bir alt lige indirilecekler. Şike sabit olursa şampiyonluk Trabzonspor'a verilebilir.

Suçlama: Silahlı örgüt yöneticiliği

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkındaki gözaltı kararında ‘silahlı örgüt kurma ve yönetme' suçlaması bulunduğu öğrenildi. FB'nin Sivasspor dahil, Eskişehir, Gençlerbirliği ve Karabükspor maçlarında futbolculara yüzbinlerce lira ödendiğinin belirlendiği iddia edildi. FB lehine hatalı gollerle ilgili olaraksa kalecilerle anlaşıp para verildiği iddia edildi. FB'nin şampiyonluk maçında da şike yapıldığı, en az bir maçta puanı silinecek olan Fenarbahçe'nin bu yüzden şampiyonluk maçının düşebileceği belirtiliyor.

Yıldırım: Kıratlı ile artık çalışmayalım

Aziz Yıldırım teknik takibe takılan görüşmelerinden birinde Fener adına şike yaptığı iddia edilen Kıratlı için böyle diyor.

AZİZ Yıldırım'ın yakın çevresinden menajer Ali Kıratlı'nın Fenerbahçe'ye 3-1 yenilen ve Trabzon'la berabere kalarak ligin kaderini belirleyen Eskişehirspor'un futbolcularıyla FB lehine ‘şike görüşmesi' yaptığı iddialar arasında. Kıratlı'nın 0-0'lık Eskişehir- Trabzon maçında bu şehirde olduğu iddia edilmişti. Kıratlı ise, “İstanbul'dayım” demiş, ancak statta fotoğrafı çıkmıştı. Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun da, “Kıratlı 7-8 maçımıza geldi” derken, Kıratlı'nın Trabzonspor maçı öncesi Sezer Öztürk'ün transferini bitirdiği öğrenilmişti. Kıratlı Eskişehir-Fenerbahçe maçından bir gün önce de Eskişehir'e gitmişti. Kıratlı'nın temaslarının medyada yer almasının ardından Yıldırım'ın teknik takibe takılan görüşmelerinde ‘Bir daha bu adamla çalışmayalım' dediği iddia edildi.

Emenike'ye şike teşekkürü edildi

Dinlemeye takılan görüşmelerden birinde de Fenerbahçe'ye transfer olan eski Eskişehirsporlu Sezer Öztürk'e ve eski Karabüksporlu Emenike'ye “Hizmetlerinizden dolayı Fenerbahçe şampiyon olursa, sizi transfer edeceğiz” denildiği belirtiliyor. Emenike'nin doktor raporuna rağmen sakat olduğunu söyleyerek Fenerbahçe maçına çıkmadığı da teknik takibe takıldı.

12 ilde 49 kişi gözaltına alındı

İstanbul'un yanı sıra İzmir, Eskişehir, Sivas gibi illerde yapılan operasyonlarda 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında FB Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, FB Muhasebe Müdürü Tamer Yelkovan, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun, Ümit Karan, Eskişehirspor Kalecisi Korcan Çelikay ve eski Sivasspor golcüsü Mehmet Yıldız, Giresunspor başkanı Ömer Ülkü, TFF yöneticiliği yapan Haldun Şenman, Vedat Emre Küçük, Sami Dinç, menejerler, Ali Kıratlı, Abdullah Başak, Doğan Ercan, İlhan Ekşioğlu, TFF yönetiminden Haldun Şenman gibi isimler var.

Fenerbahçeli savcı Yıldırım'la maçta

Türk Futbol tarihinin en büyük soruşturmasını Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz'ün başlattığı, Öz'ün başsavcı vekili olmasının ardından daha önce ‘generallere gözaltı talimatı' vermesiyle dikkat çeken özel yetkili savcı Mehmet Berk'e devrettiği öğrenildi. Zekeriya Öz ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım Etilerdeki Saruhan işkembecisinin açılışında bir arada görüntülenmişti. Fenerbahçe Kongre üyesi olan soruşturma savcısı Mehmet Berk ile Öz ve Fikret Seçen'in, geçtiğimiz aylarda Fenerbahçe tesislerinde şu an gözaltında bulunan bazı kulüp yöneticileriyle maç yaptığı da ortaya çıktı. Aziz Yıldırım'ın da maçı ilgiyle izlediği belirtildi.

O maçta oynasa 10 kişi olacaktık

Kardemir Karabükspor kalecisi Bülent Ataman 1-0'lık Fenerbahçe yenilgisinin ardından Kanaltürk'te yayınlanan Telegol programında bomba açıklamalarda bulunmuştu. Ataman Emenike'nin neden oynamadığı konusunda imalı konuşurken, Fenerbahçe'nin saha dışında da formda olduğunu söyleyerek bütün dikkatleri üzerine çekti. Ataman “Emenike oynasa ne olacak, 10 kişi oynayacaktık” açıklamasıyla ise gündeme bomba gibi oturdu. Tecrübeli kaleci, “Sahaya çıkanlar şerefli bir şekilde topunu oynadı. Sanırım Emenike Fenerbahçe ile anlaştı” demişti.

Bakan da TFF de haberdar değildi

Soruşturmayla ilgili görüşü sorulan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, “Ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanır” dedi. Özak, şike soruşturmasını daha önce bilip bilmediğinin sorulması üzerine de “Hayır, yok” cevabını verdi. Operasyon hakkında önceden bilgi verilmeyen Türkiye Futbol Federasyonu'ndan da yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, “Konuyla ilgili sağlıklı bilgiler oluşunca kamuoyunu aydınlatacak gerekli açıklamalar yapılacaktır” denildi.

Savcılık 20 maçı incelemeye aldı

ŞİKE operasyonu' kapsamında 2010-211 sezonunda oynanan 20 maç incelemeye alındı. Maçların 15'i Süper ligte, 5'i ise Bank Asya'da oynandı. İncelenen müsabakalar arasında Sivas'ta oynanan ve Fenerbahçe'nin 4-2 kazandığı maç ile Trabzon'un Eskişehir'de oynadığı ve 1-1 biten maçın da olduğu öğrenildi. Savcılığın Sivasspor-Fenerbahçe maçını şike, Eskişehir-Trabzon maçını ise teşvik kapsamında incelemeye aldığı gelen bilgiler arasında.

‘Anadolu' şampiyon olmasın

Eskişehirspor maçını Fenerbahçe 3-1 kazanmıştı. Müsabaka sırasında Fenerbahçe'ye transfer olan ve dün düzenlenen şike operasyonunda gözaltına alınan Sezer Öztürk 46. dakikada oyundan çıkarılmış, Ümit Karan ise 62. dakikada oyuna dahil olmuştu. Sivasspor maçı, Süper Lig'de şampiyonluk düğümünün çözüleceği son haftaya Trabzonspor ile aynı puanla giren Fenerbahçe'nin en kritik maçıydı. Maç sonrasında gözaltına alınan isimlerden Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay'ın yediği hatalı gol çok tartışılmıştı. Emenike, futbolcular Sezer Öztürk ve Ümit Karan ve ile teknik direktör Bülent Uygun'un FB'den para aldığına dair konuşmalar dinlemeye takıldı. Bu arada FB Başkanı Yıldırım'ın görüşmelerde ‘Anadolu takımlarını şampiyon yapmayalım” dediği de iddia edilidi. Kritik Beşiktaş derbisi öncesi de hakem Cüneyt Çakır'la görüştüğü ileri sürüldü.

Juventus'un şampiyonluğu iptal edilmişti

- 1993 Yılında Fransa ve Avrupa futbolunu hegemonyasına alan O. Marsilya şike yaptığı gerekçesiyle küme düşürüldü. Marsilya kulübü başkanı Bernard Tapie'nin Ligde oynanacak Valenciennes maçı öncesi rüşvet dağıttığı ortaya çıkınca Marsilya düştü. Başkan Tapie 1997 yılında 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

- 1980 yılında patlak veren ilk skandalda Milan Başkanı Felipe Colombo ve Milan Laizo ve 5 Serie A kulüplerinden 13 futbolcu tutuklandı. 1982 Dünya Kupasının yıldızı Paulo Rossi Fransa ve İtalyada şike skandalları ve verilen cezalardan nasibini aldı.

- Juventus'un 2005 ve 2006 şampiyonlukları iptal edildi. Serie B ye düşürüldü ve 2006-07 sezonuna -30 puanla başlamak zorunda kaldı..

- Milan'ın 2005-06 sezonundan 44 puanı silindi. Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı elinden alındı. Serie A'ya da kıl payı kaldılar. 2006-07 sezonuna -15 puanla başladılar.

- Fiorentina, Serie B'ye düşürüldü, 2006-07 sezonuna -12 puanla başladı.

- Lazio, Serie B'ye düşürüldü, 7 puanı silindi.

Başkanlar da nasibini aldı

- Luciano Moggi (Juventus Genel Menajeri sorusturmanın kilit adamı olarak gösterildi) 5 sene meslekten men ve 50 bin euro para cezası aldı.

- Antonio Giraudo (Juventus kulüp müdürü), 5 sene meslekten men ve 20 bin euro para cezası aldı.

- Franco Carraro (Eski İtalya Federasyon başkanı), 4,5 sene meslekten men cezası aldı.

- Innocenzo Mazzini (Eski İtalya Federasyon As Başkanı), 5 sene meslekten men cezası aldı.

- Adriano Galliano (Milan Asbaşkanı ve Kulüplerbirliği başkanı), 1 sene mesklekten men cezası aldı.

- Diego Della Valle (Fiorentina başkanı), 4 sene meslekten men ve 30 bin euro para cezası aldı.

- Claudio Lotito (Lazio Başkanı ), 3,5 sene meslekten men ve 10 bin euro para cezası aldı.

- Massimo De Santis (Eski Fifa hakemi), 4,5 sene meslekten men cezası aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız